Hlavní obsah

Česká brankářská škola je pořád kvalitní, tvrdí Mikloško

Praha

Kdo se bude po prvním kole ankety o nejlepší Jedenáctku 20 let Gambrinus ligy pyšnit titulem nejlepšího gólmana? Ještě než bude v neděli hlasování uzavřeno, zeptali jsme se na názor jedné z legend české a československé brankářské školy Luďka Mikloška. Jméno nejlepšího brankáře oznámíme v pondělí.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Internacionál Luděk Mikloško při práci s mladými brankáři

Článek

Jistě jste sledoval českou nejvyšší soutěž i v zahraničí. Koho byste vybral za nejlepšího gólmana minulého dvacetiletí?

Samozřejmě jsem dění v českém fotbale sledoval, ale nezlobte se, vybírat nejlepšího gólmana nebudu, přesněji, nechci říct jedno jméno, protože by to nebylo spravedlivé a ostatní bych urazil. Tohle nechám na fanoušcích a respondentech ankety a s chutí si přečtu, koho vybrali. Tím chci říct, že za těch dvacet let chytala v lize spousta kvalitních brankářů.

Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.
Hráče do Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy vybírejte zde.

Takže stále platí, že česká brankářská škola je na vysoké úrovni?

To stoprocentně! Platilo to v minulosti a je jen dobře pro náš fotbal, že to platí i v současnosti a věřím, že se na tom nic nezmění. Pozice brankáře je velmi citlivá, proto nechci říkat konkrétní jméno nebo jména, ale jestli má český fotbal dlouhodobě na nějakém postu v mužstvu vysokou kvalitu, pak je to mezi tyčemi. Tím nechci urazit nikoho z vynikajících českých fotbalistů v poli.

Lze srovnat českou brankářskou školu s tou anglickou?

To není dost dobře možné a v současnosti už vůbec ne. V Premier League působí většina nejlepších gólmanů současnosti. Najdete v ní reprezentanty mnoha zemí, včetně našeho Petra Čecha. Angličtí gólmani tak mají problém se v ní prosadit a post jedničky jich má jen několik. Ale vycházejme z toho, že Premier League je jedna z nejlepších soutěží na planetě, ne-li nejlepší.

Vím, že se vám do jmenování kteréhokoliv gólmana nechce. Jednoho jste ale zmínil, takže se zeptám, koho považujete za současného nejlepšího českého brankáře?

To mám usnadněné, protože on toho v Gambrinus lize moc neodchytal, byť v ní za dobu krátkého působení zanechal stopu. Je to Petr Čech, už řadu let jeden z nejlepších gólmanů na světě. A přál bych mu, aby svoji pozici hájil ještě dlouhá léta, byť tím vlastně klesá šance dalších výborných brankářů chytat za reprezentaci. On je ale skutečně v současnosti nejlepší.

Změnil se hodně způsob chytání za roky, co jste stál naposledy v brance?

Hodně se změnil, protože fotbal je rychlejší a hraje se i jiným stylem. Od současných brankářů se chce hra nohama prakticky na úrovni hráčů v poli. Musejí balóny rozehrávat, hodně vybíhat, často i za hranici velkého vápna, protože při systému čtyř obránců v řadě na nich je likvidace přihrávek jdoucích za obranu. Gólman, který je sice skvělý na brankové čáře, ale neumí číst hru, má problémy s vybíháním a nehraje dobře nohama, nemá v současném fotbale šanci se výrazně prosadit.

LUDĚK MIKLOŠKO
Jedenapadesátiletý rodák z Prostějova patří k brankářským legendám českého i československého fotbalu. V reprezentačním dresu odchytal 42 zápasů. Jeho jméno je spojeno doma především s ostravským Baníkem. Téměř dvě desítky let ale strávil v Anglii, kde chytal za West Ham United a Queens Park Rangers. V Premier League má zapsáno 372 zápasů. Po skončení kariéry působil v Anglii jako trenér brankářů. Po návratu domů se věnuje výchově svých následovníků.

Reklama