Hlavní obsah

Teplický patriot Vachoušek o kritické situaci: Slíbil jsem synům, že první ligu zachráníme

Teplice

Potemnělá chodba teplického stadiónu vystihuje atmosféru, v níž se klub ze severu Čech nachází. Odchovanec Štěpán Vachoušek jen zřídka vyloudí úsměv. Tíživá situace jej trápí nepochybně více, než některé rozpustilé mladší spoluhráče. Synům řekl, aby se o osud severočeského klubu nestrachovali. Sám má však obavy. Uvědomuje si, že situace je kritická.

Foto: Radek Malina, Sport.cz

Štěpán Vachoušek při rozvičce během soustředění na Kypru.

Článek

 Teplice klesly na předposlední místo ligové tabulky. Jak moc se za stávající konstelace těšíte každý den na trénink?

Musím brát situaci, jak je. Na trénink člověk musí. Nálada by pochopitelně mohla být lepší, ale naše postavení nepřipouští nic jiného než prostě poctivě pracovat.

Chodíte na stadión s nechutí?

Ne, to určitě ne! Po prohře s Hradcem je atmosféra všelijaká. Ale k fotbalu patří prohry.

Je nynější stav hodně depresivní?

Depresivní bylo, když jsem byl zraněný během angažmá v Austrii Vídeň. A jak dlouho jsem byl zraněný. Jde o stav, který nemůžete ovlivnit. My můžeme boj o záchranu ovlivnit výkony na hřišti. Situace v Teplicích není dobrá, ale pořád máme pět kol. Myslíme pozitivně, nikdo nepochybuje. Po týdnu může být veseleji.

Po poslední prohře s Hradcem se zdálo, že nemáte daleko k slzám.

Necítil jsem se dobře. Dostali jsme takové góly... A ještě, jak jsme se první půli prezentovali. Strašně se nadřeme na góly. Hráli jsme Hradcem o záchranu, to rozpoložení bylo na místě. Inkasované branky nás srazily psychicky i herně.

Umocnilo vše ještě vědomí děsivého losu, kdy postupně narazíte na Olomouc, Ostravu, Liberec, Spartu a Mladou Boleslav?

Až s odstupem jsem si uvědomil, že máme nepříznivý los. Ale nám se paradoxně hraje lépe proti silnějším soupeřům. I když v probíhající sezóně je vlastně jedno, proti komu hrajeme. Celý ročník je divný.

Zažil jste v kariéře horší situaci?

Ne. Na začátku kariéry jsem byl na hostování v Xaverově. Hráli jsme o záchranu a úspěšně. Ale tak kritickou situaci jako nyní jsem nikdy v minulosti nepoznal.

Roky jste byl zvyklý bojovat o titul či alespoň o evropské poháry. Je pro psychiku hodně velká rána rvát se nyní jen o udržení mezi elitou?

Je to hodně nepříjemné. Zvláště v Teplicích, kde jsem vyrůstal a hrál zde od malička. Mohli bychom hrát druhou ligu, což je hodně nepříjemná představa.

Vyrazíte si i nyní do města na kávu či procházku? Nebo se držíte stranou?

Nikomu se nevyhýbám. Kdybych měl být doma zavřený, doléhalo by na mě vše mnohem více. Když odpoledne netrénujeme, jdu s dětmi na trénink. S negativními reakcemi musí člověk počítat. Pokud se zachráníme, mohou si lidé říkat, co chtějí. Hlavně, že Teplice budou v lize. Strašně by mě mrzelo, kdybychom měli spadnout. Co jsem byl v áčku, hráli jsme nejhůře střed tabulky. Ale já si žádný černý scénář nepřipouštím. Věřím v záchranu.

Ještě před třemi lety jste bojovali o titul. Proč nastal tak negativní obrat?

Nevyšel nám začátek ligy, pak vlastně i ta střední pasáž podzimu. Psychicky jsme se propadali, nebodovali. Nezvládáme domácí zápasy s lehčími soupeři, z venku jsme nepřivezli ani jednu výhru. Nemusíme bodovat na hřištích soupeřů, ale doma nesmíme ztrácet.

Ve srovnání se soupeři nemají Teplice s bojem o záchranu zkušenosti. Jde o problém?

Někteří kluci jsou na tom psychicky lépe, jiní hůře. Ale v zápase prostě musíte nedostatek sebevědomí nahradit bojovností!

Snažíte se jako nejzkušenější hráč teplického kádru spoluhráče povzbudit?

Všichni se snažíme hecnout. ale když prohráváme v první minutě s Hradcem, pak přijde druhý gól odrazem o drn... Ale trávníkáře jsme nevinili. Bylo by laciné vymlouvat se na stav trávníku. Jde o koncentraci. Nemůžeme přece dostat v první minutě gól. Bohužel jde však o stále stejné chyby.

Leží osud klubu na srdci stejně intenzivně i vašim spoluhráčům?

Myslím, že všichni prožívají boj o záchranu stejně.

Jak vnímají vaše fotbalové trápení synové, kteří hrají v Teplicích?

Jsou na každém zápase. Vidí, jak hrajeme. A ptají se: Tati, že se zachráníte? Tati, že nebudete hrát druhou ligu? Říkám jim, že nemusí mít strach.

Je složité Matyášovi a Tadeášovi vysvětlit, jak jste se dostali do ligového suterénu?

Není to příjemné. Je jim deset a devět. Něco chápou, ale rozdíl mezi první a druhou ligou ještě nevnímají intenzivně. Já jsem hlavně rád, když s nimi mohu na trénink nebo jejich zápas. Momentálně však nejsem v hlavě spokojený, takže k optimální situaci mám můj stav daleko.

Tudíž ani na tréninku synů nedokážete boj o záchranu Teplic z hlavy vytěsnit?

Snažím se vypnout, ale situace je kritická. Není možné úplně boj o záchranu hodit za hlavu.

Prostředí v Teplicích je specifické. Zvláště za současné situace dokáží být fanoušci hodně jedovatí. Neřekli vám děti, že už na fotbal nechtějí?

Určitě není příjemné, když sedíte na tribuně a někdo vašemu tátovi nadává, že je ... No prostě cokoliv. Ale jsme v Česku. Když se daří, každý plácá po ramenou. Pokud se nedaří, každý vám vynadá. Kluky ale pořád naše ligová představení baví. Ještě mi neřekli, že jít nechtějí. A já jsem rád, protože právě od nich beru pozitivní energii. Jdou mě povzbudit, ať jsme druzí nebo čtrnáctí.

Nezávidíte někdy hráčům vaší generace jako je Horváth nebo Matějovský, kteří místo záchranářských starostí bojují o titul?

Nezávidím jim! Ano, chtěl bych rovněž hrát nahoře, ale nedá se nic dělat. Nicméně já budu mít stejné pocity jako oni, pokud se zachráníme. Budu si libovat stejně jako bych měl titul.

Mohou tým v současné situaci probudit mimořádné prémie? Či výjimečné pokuty?

Nikdy, když jsem podobný motivační faktor zažil, neměl efekt. Jde o chování na hřišti. A o formu. A tu my nemáme. Musíme jen bojovat. Ale když se ani neporveme, neuděláme body.

Čím si vysvětlujete, že právě Teplice, které mají moderní stadión, skvělé zázemí a plní finanční závazky vůči hráčům, bojují o záchranu? Nepodléhají někteří spoluhráči uspokojení, že mají pravidelně peníze na účtu a na české poměry nadstandardní servis?

Nedokážu mluvit za ostatní. Nepřísluší mi to hodnotit. Ale mladším klukům chybí hlad po fotbale. Chuť se někam dostat. I z Teplic nebo Liberce se můžete někam dostat. Dříve to šlo prakticky výlučně jen ze Sparty nebo Slavie. Dnes jsou možnosti obrovské, ale mladí nejsou dostatečně hladoví. Navíc je potřeba se koukat na sebe, nehledat chyby okolo, protože kvalita se stejně projeví. Když jsem začínal, byli jsme v týmu dva mladí. I lavička byla za odměnu. Touha po úspěchu byla odlišná.

Nemáte občas chuť mladší spoluhráče seřvat?

Jsem kamarádský typ. Předělávat se nemíním. Jistě, někdy se neovládnu a někoho seřvu. Když se nedaří, je toho dost. Každý musí přidat něco extra, prokázat, že má na ligu. Já nejsem ras, že bych někomu vynadal nesmyslně. Ale z mojí pozice nejstaršího, nejzkušenějšího jde o připomínky k věci.

Jak moc nyní po vašem boku trpí manželka?

Nemá to nyní se mnou jednoduché, ale snažím se! Doma jsem pozitivní, ale někdy vyjedu zbytečně. Žena moji situaci chápe, snaží se mě povzbudit. Rodina mě nabijí. Jdu si s klukama zakopat na zahradu. Občas si prohlédneme fotky z mojí kariéry.

Na startu sezóny uplynulo deset let od doby, kdy jste jako kapitán zvedl trofej pro mistry Evropy do jednadvaceti let. A o rok později možná spadnete do druhé ligy.

Občas si vzpomenu. Člověka příjemné věci povzbudí. V naší situaci určitě. Spíše hledám věci, které mě naladí pozitivně. Synové se vyptávají na zápasy, kde jsme hráli, kdy a jak. Odpočívám u toho, ale nejde o pravidelnou seanci.

Štěpán Vachoušek
Narodil se 26. 7. 1979. S manželkou Petrou vychovává syny Matyáše a Tadeáše a nevlastního syna Ondřeje. S fotbalem začal v Teplicích. Postupně hrál za Horní Počernice, Blšany, Slavii, Olympique Marseille a Austrii Vídeň. Do Teplic se vrátil v létě 2008. Podzim 2010 prožil ve Spartě Praha.
Při působení v Austrii si přetrhl křížový vaz v koleni. První operaci lékař klubu Alexandr Kmen špatně provedl. Vachoušek pak musel na operační stůl ještě dvakrát. Je mistrem Rakouska, trojnásobným vítězem Rakouského poháru a dvojnásobným vítězem Poháru ČMFS. S reprezentací do 21 let vyhrál ME 2002, hrál na bronzovém ME 2004.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: