Hlavní obsah

Liberecký kouč Šilhavý si teď pochvaluje, že nerozhodl, zda se prioritou stane liga, či pohár

Liberec

Ještě před nedávnem řešil kouč Severočechů dilema, jakou prioritu pro svůj tým stanovit a čemu dát přednost. Fotbalový Liberec se sice dral po podzimní mizérii ligovou tabulkou vzhůru, ale třetí příčka garantující účast v pohárové Evropě se zdála vzhledem k bodovému manku skoro nedostupná. Reálnější a schůdnější se tudíž i trenérovi Jaroslavu Šilhavému jevil úspěch v tuzemském poháru. „Přemýšleli jsme, vše zvažovali, nakonec jsme si ale žádnou prioritu nestanovili,“ libuje si Jaroslav Šilhavý, že dobře udělal, když nerozhodl, čemu dát přednost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu Liberec Jaroslav Šilhavý se raduje po výhře nad Spartou znamenající další vzestup tabulkou.

Článek

Liberec zvládl i ostře sledovaný duel se Spartou, v šestadvacátém dějství aspiranta na titul porazil a přidal tak šestý korálek na šňůru vítězných ligových zápasů. Pochopitelně, že se to v tabulce projevit muselo.

Evropu teď honí na dvou frontách

Zatímco po šestnácti kolech odehraných na podzim figuroval v tabulce na deváté příčce a na druhý Jablonec ztrácel třináct bodů, čtyři kola před koncem ligy už je před ním. Na třetím místě a s tříbodovým náskokem.

Zbývající ligový program Liberce
27. koloSlovácko - Liberec
28. koloLiberec - Teplice
29. koloPlzeň - Liberec
30. koloLiberec - Příbram

„Teď už opravdu honíme pohárovou Evropu na dvou frontách," byl nucen přiznat liberecký kouč Šilhavý po výhře nad Spartou. Zasloužené a hlavně názorně ilustrující proměnu, kterou stále ještě úřadující mistr během zimy zažil.

„Zbytečné opakovat důvody, které k ní vedly. Do mužstva se vrátila pracovitost a pokora, povedly se nám přestupy, neboť přišli hráči, kteří do kádru zapadli. Hlavně nás však pozvedl příchod Radka Kováče. I on sice udělá na hřišti chybu, ale v kabině i na trávníku mančaft koučuje a spoluhráči z něho mají potřebný respekt," rekapituloval trenér Slovanu důvody, které vedou k jarní liberecké proměně v mnohém připomínající jejich loňské jarní tažení za titulem.

„Atmosféra je skutečně podobná, i když si netroufám tvrdit, zda jsme proti Spartě podali nejlepší jarní výkon. Natož pak mistrovský," pochvaloval si kouč Severočechů i očividnou proměnu v ochozech libereckého stadiónu.

Při rozhodování dostali přednost diváci

O to víc je teď rád, že při rozhodování o jarních prioritách nedal přednost jen jedné cestě. „Nakonec jsme totiž usoudili, že s ohledem na diváky je naší povinností hrát naplno v každém zápase bez ohledu na to, zda jde o duel ligový či pohárový. A to se daří, neboť fanoušci se naším fotbalem baví a třeba při utkání se Spartou byli doslova nadšeni. Výsledky se dostavují také, i když ještě v pohárové Evropě nejsme."

Těžko skutečně spekulovat, která z cest by mohla být pro Liberec snazší. V domácím poháru musí nejprve zvládnout středeční semifinálovou odvetu v sousedním Jablonci, kde bude nastupovat s výhrou 4:3 z prvního zápasu, a pak by musel uspět ještě ve finále proti lepšímu z dvojice Sparta - Mladá Boleslav.

„Ale v lize to také nemáme jednoduché, neboť jedeme na Slovácko, hostíme Teplice, hrajeme v Plzni a končíme s Příbramí. Všechno je otevřené," odmítá Šilhavý názor, že z ligy by měl mít jeho tým do pohárové Evropy přece jen blíž.

Šilhavý je hodně rozervaný

„Liga bude dramatická až do konce, a tak to má být," liboval si, i když třeba právě zmiňovaný zápas v Plzni mu dvakrát po chuti není. Logicky, protože jistá rozervanost se na něm přece jen projevuje.

„Budeme tam ale hrát jednoznačně na výhru," ujišťoval liberecký kouč, byť ví, že jeho slova v Plzni moc rádi slyšet nebudou. „I proto, že tam mám tátu a rodinu, že jsem v Plzni hrával i trénoval," připomínal.

„Ale na druhou stranu je Víťa Lavička mým velkým kamarádem, takže titul bych mu přál. I třeba proto, že kdybychom na sebe náhodou narazili ve finále domácího poháru, hodilo by se nám, aby Sparta získala titul."

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: