Hlavní obsah

Plzeňský Kolář o víře v rituály a ligovém finiši: I zarputilost Chelsea je pro nás receptem

Praha

Deset dnů dělilo zápasy fotbalové Viktorie Plzeň, lídra soutěže, v ligovém finiši. Záložník Západočechů Daniel Kolář netradiční program přijal bez emocí, byť jej dlouhá pauza po prohře se Slavií netěšila. Před středečním pokračováním cesty za vysněným titulem neprožíval žádnou selanku. „Trenér nás nijak nešetřil," přiznává s úsměvem sedmadvacetiletý borec.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Daniel Kolář se raduje z gólu.

Článek

Bylo dlouhé čekání na možnost odčinit nezdar s pražskou Slavií hodně nepříjemné?

Spíše z tréninkového hlediska. Já se netajím názorem, že je lepší hrát, než trénovat. Rozhodně jsme nepropadali po posledním utkání nervozitě a nehrabali jsme se celé dny v nezdaru.

Připomínal vám trenér domácí prohru s Pražany hodně?

Ne. Hned při první přípravě jsme si zápas proti Slavii rozebrali. Herně jsme nepropadli, ale určitě by bylo lepší předvést bídný výkon a mít tři body. Trenér nám vytýkal, že jsme nebyli dostatečně důrazní v pokutovém území. Ale pak už se k utkání nevracel.

Deset dnů proběhlo jen v podobě lehkého herního udržování?

Rozhodně nešlo o žádný odpočinkový cyklus. Trenér nás nijak nešetřil, ale nešlo o nic nového. Vždy při delších prodlevách mezi zápasy či během reprezentačních přestávek máme program, kdy jsou i dvoufázové tréninky, na které došlo i nyní.

Sledoval jste během volných chvil i hokejové mistrovství světa?

Snažil jsem se hodně odpočívat, ale turnaj jsem si nenechal ujít. A moc mě nenadchnul. Fandil jsem pochopitelně českým hokejistům. Po vítězství o sedm branek nad Norskem jsem si před čtvrtfinále říkal, že kluci určitě postoupí. Navíc jsem byl přesvědčený, že podruhé za sebou se Švýcarskem neprohrajeme.

Zklamalo vás následné vystoupení českého týmu v klíčovém utkání?

Vlastně ani ne, protože já kvůli našemu tréninku viděl až poslední třetinu, kdy už naši zabrali. Švýcaři v průběhu celého turnaje hráli hodně dobře a druhým místem potvrdili velkou sílu.

Během ligové pauzy vyvrcholila i Evropská liga, v které jste došli s Plzní až do osmifinále. Viděl jste finálový triumf Chelsea? Ožily vzpomínky na vlastní účinkování?

Naši cestu Evropskou ligou jsem si nijak nepromítal. Vychutnal jsem si poslední zápas nezaujatě, hrál se dobrý fotbal. A musím smeknout před Chelsea. Myslím, že ve finále nebyla lepší než lisabonská Benfica. Ale ukázala sílu zvládat podobné zápasy a vypjaté okamžiky. Všichni si nepochybně už mysleli, že dojde na penalty. Ale Chelsea hrála do posledních vteřin, kdy rozhodla a nedala Benfice naději. Nadchla mě jejich vytrvalost a zarputilost hrát do úplného konce.

Ve středu vás čeká ligový duel v Olomouci, který může Plzeň přiblížit druhému ligovému triumfu. Byla právě i Chelsea a její důraz receptem na případný úspěch?

Ano. Víme, že ve srovnání s duelem proti Slavii musíme před brankou soupeře přitvrdit. Ale klíčové bude, jak všechny teoretické záměry přeneseme na hřiště.

Kladl trenér Vrba s vidinou ligového finiše a menšího náskoku větší důraz na taktickou přípravu před vystoupením v Olomouci?

Přijde mi, že poslední dobou jsou taktické porady stále delší a delší (usmívá se). Ale neliší se nijak od zápasů v Evropské lize či domácí soutěži. Trenér nám dává maximum informací.

Vy jste v posledních dvou startech proti Sigmě pokaždé vstřelil vítězný gól. Představují pro vás Hanáci oblíbeného protivníka?

Před rokem a půl jsme hráli v Olomouci hodně bláznivé utkání, kdy dal Marek Bakoš dva góly, byl vyloučený a já pak rozhodl o výhře, trefil jsem se i doma, ale neřekl bych, že zrovna Sigma je můj oblíbený soupeř.

Do zápasu půjdete všichni s poměrně zarostlými tvářemi. Jde o týmový pakt, který má přinést titul jako před dvěma lety?

Ano, přesně tak. Už určitou dobu platí zákaz používání žiletek a holicích strojků pod vysokou pokutou. Všichni úmluvu přijali bez protestů. Vědí, co je ve hře (usmívá se). Věřím, že vše bude mít šťastný konec.

Vnímáte posuzování losu vašeho týmu a soupeřů, na které narazí pražská Sparta, jediný konkurent v boji o titul?

Ne. Nás těší, že máme vše ve vlastní moci. Uvidíme, co se stane. Nejde najít snadnější zápas. Jak se blíží konec, ještě se každý tým snaží výkonnost vystupňovat k maximu. Někteří hrají o poháry, jiní o sestup. Ve finiši je liga hodně vyrovnaná a všechna utkání nesmírně obtížná. Sigma chce do evropských pohárů a já doufám, že podle toho k zápasu přistoupí. Snad nebudou jen bránit a čekat.

Utkání se hraje netradičně ve středu s poměrně pozdním začátkem v 19.30 hodin. I tak se do Olomouce chystá několik set plzeňských fanoušků. Vnímáte jejich podporu?

Ať hrajeme kdekoliv, jsou hodně slyšet. Snaží se nás podporovat. Na výjezd do Olomouce si musí brát volno, což je pro ně oběť a my se jim chceme odvděčit vytouženou trofejí.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: