Hlavní obsah

Mistr začal misi s cílem Liga mistrů bez sedmi opor, kapitán Horváth se potil jen na kole

Plzeň

Osmnáct borců fotbalové Viktorie Plzeň, úřadujícího českého mistra, začalo v pondělí přípravu na novou sezónu. Trenér Pavel Vrba neměl na úvodním tréninku k dispozici sedm největších opor ze zlatého kádru minulé sezóny. Kapitán Pavel Horváth vyměnil trávník a fotbalové náčiní za horské kolo.

Foto: Petr Eret, ČTK

Fotbalisté Viktorie Plzeň zahájili letní přípravu. Na snímku je trenér Pavel Vrba.

Článek
Fotogalerie

„Pavel si doléčuje zranění, které si přivodil v předposledním kole minulého ročníku. Připojí se k týmu, jakmile bude stoprocentně fit. Zatím pod dozorem našeho fyzioterapeuta bude polykat kilometry na kole," vysvětloval plzeňský trenér, když se hráči po devadesáti minutách přípravy splavení potem sunuli do šatny areálu v Luční ulici, aby vzápětí dorazil v cyklistickém dresu právě plzeňský kapitán, jehož trápí přetrvávající potíže s nalomeným palcem na noze.

Ještě před pár dny byla přitom hřiště ležící na soutoku Radbuzy a Mže pod vodou. „Na všech trávnících bylo od šedesáti do sedmdesáti centimetrů vody, třicet centimetrů pod vodou byly i kabiny," ukazoval tiskový mluvčí Západočechů Pavel Pillár. Však je také z útrob slyšet řezačku obkladů, protože ještě probíhají poslední práce, aby plzeňská fotbalová elita měla odpovídající zázemí.

Úřadující český mistr totiž předělává hlavní tribunu domovského stadiónu ve Štruncových sadech, a tak musel vzít zavděk azylem v areálu, který využívají normálně hlavně mládežnické týmy. Nyní po povodních je však v provozu jediná plocha. „Trávník je hrbolatý, hodně prosypaný pískem. Ale když si člověk uvědomí, kolik vody tady stálo, je vše super připravené," říkal záložník František Rajtoral po prvním tréninku.

Po odpočinku v Egyptě s přítelkyní je psychicky nachystán na novou sezónu, jejíž vrcholem bude v ideálním případě Liga mistrů. „To je náš hlavní cíl. I proto jsme asi začali tak ostře. Ale na druhou stranu není důvod k nějakým pomalým rozjezdům. Vždyť už sedmnáctého července budeme hrát první zápas," připomínal Rajtoral, že český šampión musí do druhého předkola prestižní klubové soutěže.

Reprezentanti chyběli

„Až budeme mít koeficient jako Německo nebo Francie a mistr půjde do základní skupiny Ligy mistrů, klidně dám klukům dovolenou mnohem delší. Za daných podmínek prostě musí dva týdny stačit," krčil rameny Vrba.

Musel přitom oželet reprezentanty Bakoše, Čišovského, Ďuriše, Daridu, Limberského, Koláře, Procházku, Štípka a Mandouse. „Kluci dostali o týden volna navíc, aby dostatečně zregenerovali, protože jejich minulá sezóna se natáhla kvůli zápasům v národním dresu," vysvětloval Vrba.

Posily? Vrba je obezřetný

Až ve středu se z rodinných důvodů připojí brankář Matúš Kozáčik. V Arménii zůstává Edgar Malakjan, o jehož pokračování na západě Čech se jedná. Po trávníku se naopak proháněli navrátilci z hostování. Útočník Tomáš Wágner a obránce Petr Trapp Příbrami, útočníci David Vaněček z Jihlavy, Jakub Hora z Českých Budějovic a obránce Radek Šírl z Mladé Boleslavi.

Na testy dorazil z Bosny dvacetiletý záložník Mladen Veselinovič. „Nejpozději na soustředění do Rakouska chci mít kádr v definitivní podobě. I když ideální by bylo, pokud bychom stihli finalizovat tým už o týden dříve," přemítal Vrba.

O uvažovaných posilách hovořil velmi obezřetně. „Chceme posílit naši ofenzivu, abychom se stali ještě atraktivnějším týmem. Ale o konkrétních jménech hovořit nebudu, protože bych zbytečně šrouboval cenu," odmítl Vrba spekulovat o případném příchodu olomouckého záložníka Hořavy, libereckého útočníka Rabušice či návrat Petržely z německého Augsburgu.

„Konečná podoba kádru bude dvacet hráčů do pole, abychom byli schopní absolvovat bez problémů zápasy na dvou frontách, v lize i v Evropě. A já doufám, že předkola Ligy mistrů zvládneme," připomínal Vrba, jak moc jej účast v nejprestižnější klubové soutěži starého kontinentu láká.

Reklama

Související témata: