Hlavní obsah

Zelenka na Blšany nezapomene

BLŠANY

Svými klíčovými góly vydláždil loni na jaře spanilou cestu dlouho odepisovaných fotbalistů Blšan k záchraně v první lize. Kanonýr Luděk Zelenka se stal symbolem tamního klubu, který na něj výrazně spoléhal i v probíhající sezóně. Od tohoto týdne je ale všechno jinak. Jedenatřicetiletý útočník přestoupil do 1. FC Brno.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Fotbalisté Blšan se budou muset v jarní části ligy obejít také bez Luďka Zelenky. (ilustrační foto)

Článek

"Na Blšany ale nikdy nezapomenu. Největším zážitkem pro mě bylo právě udržení prvoligové příslušnosti, které od nás tehdy nikdo nečekal. Imponovala mi kamarádská atmosféra, věci se řešily lidským přístupem. Roku stráveném v tomhle mužstvu rozhodně nelituji. Teď se rozcházíme v naprosté pohodě," vykresluje pro Právo svoje pocity protřelý fotbalista.

Zelenka se ocitl v Blšanech v lednu 2004 poté, co ho z teplického kádru vyřadil tehdejší trenér Straka. Ani po koučově odchodu z Teplic do Sparty se ale útočník už do dřívějšího klubu nevrátil a v létě se jeho hostování v Blšanech změnilo v přestup.

"Čekalo se, že tady vydržím déle, jenže fotbalový život přináší časté zvraty. Myslím ale, že obě strany mohou být spokojeny. V Blšanech asi nepředpokládali, že by mě někam prodali a teď za mě dostali nějaké finance," uvažuje odcházející střelec.

Opět se potkal s Kotrbou

O spokojenosti nemůže ovšem hovořit blšanský trenér Michal Bílek, který po Dortovi (Liberec) a Pešírovi (turecký Kayserispor) ztratil další oporu a bezpochyby největší údernou sílu mužstva. "Místo mě do týmu přijdou zase jiní hráči a věřím, že se zdárně poperou o záchranu, kterou bych klukům z Blšan moc přál," není Zelenkovi lhostejný osud bývalých spoluhráčů.

"V Blšanech jsem naposledy trénoval v pondělí. Když jsem se dozvěděl o dotažení svého přestupu, odjel jsem rovnou do Brna, kam jsem vinou čtyřhodinového čekání na dálnici kvůli dopravní nehodě dorazil až po osmi hodinách. Na hotel jsem se dostal ve dvě v noci a v úterý mě už čekal první trénink v novém klubu," líčí fotbalista, který má trvalé bydliště v Liberci.

Zajímavostí je, že liberecký odchovanec se v Brně po dlouhých deseti letech znovu potkal s trenérem Kotrbou, pod nímž kdysi začínal v Jablonci svou kariéru ve vrcholovém fotbale. Moravský celek je tak pro něj po Jablonci, Viktorii Žižkov, pražské Slavii, Teplicích a Blšanech už šestou prvoligovou štací.

Reklama

Související témata: