Hlavní obsah

Nechci být jen žolíkem, vzpouzí se sparťan Bednář

Praha

Trenér Sparty Vítězslav Lavička využívá Romana Bednáře jako žolíka, který otáčí a rozhoduje zápasy. Ve dvou posledních - v Brně a proti Bohemians 1905 - to fungovalo stoprocentně. Samotný útočník svoji roli a rozhodnutí šéfa respektuje, ale moc mu nevoní...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník pražské Sparty Roman Bednář oslavuje svůj gól v utkání s Bohemians 1905.

Článek

Čím si vysvětlujete, že Sparta zase prohospodařila první poločas?

Kdybychom to věděli, tak tomu zabráníme, ale bohužel... Na hřišti jsem nebyl, sledoval jsem to z lavičky a bylo mi strašně. Prvních pětadvacet minut jsme byli všude druzí. Nevyhráli jsme jediný souboj. Bylo to z naší strany špatné týmově i individuálně. Bohemka šla zaslouženě do vedení. Ve druhé půli se naše hra diametrálně otočila. Ale znovu nás to stálo hrozně moc sil, tohle by se nám prostě nemělo stávat. Nemůžeme spoléhat na to, že takhle otočíme každý zápas. Jednou bych chtěl vést v poločase v klidu 2:0, aby se mi na to koulalo lépe, když už jsem na té lavičce. Fakt nevím, čím to je.

Vy si třeba před zápasem neřeknete, že na ně vlítnete?

Samozřejmě říkáme, ale realita je jiná... Musíme si z toho vzít už ponaučení. Až na ten důvod špatných výkonů v první půli přijdeme, tak to dělat nebudeme. Sami si to každý zápas ztěžujeme.

Může v tom být nervozita nebo stále ještě deka po vyřazení z Evropské ligy?

Nervozita těžko, ale nevím. A to vyřazení už jsme si vyříkali a hodili za hlavu. Kdybychom se s tím měli trápit celou sezónu, tak by to nebylo dobré. Musíme koukat dopředu.

Sparta se ale na podzim zatím herně dost trápí...

Je pravda, že nám to očividně nejde. Na druhou stranu musím všechny pochválit za charakter. Nikdo se nevzdává. Když prohráváme, neznamená to, že tak zápas skončí. Dokážeme se semknout a otočit to. Jen nás to stojí zbytečně strašně moc sil. Ale nemůžeme spoléhat, že se to povede každý zápas.

Vy jste se stal žolíkem trenéra Lavičky. Pomohl jste otočit zápas v Brně, teď znovu. S čím vás posílá na trávník?

Přesně s tímhle úkolem, abych otočil zápas, když prohráváme. Jdu tam s tím, že je třeba něco změnit. Kdybychom vedli 3:0, tak bych šel na trávník třeba s tím, abych si přidal nějaký gól nebo abychom to udrželi.

Je to pro vás ideální role?

To nevím, ale stejný úkol, něco změnit, za nepříznivého stavu dostane každý, kdo jde na hřiště.

Když jste šel na trávník, věřil jste, že zápas otočíte?

Já věřím, vždycky. Navíc v těch podmínkách v sobotu, kdy se hrálo v průtrži mračen, míč se choval jinak, takže stát se mohlo cokoliv.

Vám mokrý terén pomohl ke gólu?

Míč přede mnou najednou vyplaval, tak jsem ho technicky levačkou uklidil do brány. Trochu náhodný gól. Hlavně jsem nechtěl trefit žádného hráče. Když ale v takovém počasí budete míč dvacet minut nakopávat do vápna, něco tam spadnout musí. Stačí málo. Třeba v Brně jsem to musel do brány narvat.

V sobotu hrajete v Plzni, která má formu a dává hodně gólů. Výkon jako proti Bohemce by na ni asi nestačil...

Možná ne, ale každý zápas je jiný. Kdybychom náhodou zase hned neprohrávali, můžeme být Viktorce vyrovnaným soupeřem, ne-li lepší než oni. V to věřím. Soupeře ale nijak moc nerozlišuji, pro mne je Plzeň jako Bohemka nebo kdokoliv jiný. Jako sparťané musíme udělat všechno proto, abychom každý zápas vyhráli.

Myslíte, že byste se mohl už objevit v základní sestavě třeba i s Davidem Lafatou?

Tohle není otázka pro mne... Nemám ale rád výraz žolík. Nepřišel jsem do Sparty, abych vysedával na lavičce. Ale tuhle roli respektuji. Makám tak, abych dostal šanci na základní sestavu. Jestliže mne posílá na hřiště, abych otáčel zápasy, beru to a unesu, že to tak půjde třeba i dál. Nikdy nepůjdu na trávník s pocitem, že to jen odchodím, naopak do toho dám všechno. Nikam se ale necpu, je to na trenérovi, jak se rozhodne.

Reklama

Související témata: