Hlavní obsah

Fandové Sparty vzdali hold Strakovi, Matušoviče odmítají

PRAHA

Velké emoce provázely jarní premiéru sparťanských fotbalistů na letenském stadionu. Fanoušci slíbili, že během utkání proti Blšanům vzdají hold oblíbenému kouči Františku Strakovi, který byl v zimě odvolán. Lesem transparentů a také vytrvalým skandováním dali najevo, jak moc jim přirostl k srdci. K jejich radosti je dokonce Straka přijel krátce před pauzou osobně pozdravit.

Článek

Tak vypjatou atmosféru mezi fanoušky a jejich klubem při utkání už dlouho liga nezažila. Nejvěrnější příznivci před zápasem osázeli zábradlí na tribunách transparenty, které jasně vyjadřovaly jejich názor. "Franzi danke, jsme s tebou", "Franto díky, Homolkovi", "Sparta bez Straky = tělo bez srdce", či německy vyvedené nápisy "Díky, brzy nashle" a "Franzi, jsi v našich srdcích" mluvily jednoznačně.

Těžkou pozici má u fanoušků Sparty stále Strakův nástupce Jaroslav Hřebík, který si mohl v hledišti přečíst třeba nápis "Hřebíku, nejsi vítán".

Fandové zatím proti Matušovičovi

"Musíme se s tím vyrovnat jen dobrou hrou a výsledky. Před třemi lety jsem tu odvedl dobrou práci a byl jsem trochu v jiné pozici," zavzpomínal Hřebík na své dřívější účinkování ve Spartě, které skončilo na jaře 2002 předčasným odchodem.

Skandování "Frááánta Straka", které provázelo celý zápas, mu ale asi dvakrát dobře neznělo.

Snad ještě hůře se musel cítit záložník Miroslav Matušovič, kterému nemohou skalní fandové zapomenout ostravskou minulost a také několik nešťastných výroků po přestupu. "Chachare, táhni," přivítal ho při prvním domácím duelu v rohu vyvěšený nápis a každý jeho dotyk s míčem doprovázelo zlostné bučení.

Fotbalista ale nezklamal, i když na hřišti zrovna nezářil. Jednou tým zachránil vyhlavičkováním míče z prázdné branky, asistoval také u dvou gólů. Nakonec nenávist fandů utlumil tím, že je po zápase pozdravil s ostatními sparťany. Mezi nové spoluhráče ho zatáhl Jan Rezek, brankář Jaromír Blažek mu dal ruku kolem ramen.

Matušovič přiznal, že mu nebylo dobře po těle. "Už ani neodpovídám na jiné otázky, než spojené s fandy. Trochu jsem s tím počítal, spoluhráči mě na to připravovali. Snažil jsem se ale být nad věcí, i proto jsem divákům šel po zápase děkovat," řekl.

Straka mezi fandy

Loučení se Strakou si diváci užívali, ve 35. minutě dokonce splnili slovo a většina z nich zamířila z hlediště do ochozů, aby tak demonstrovala odmítavý postoj k trenérově vyhazovu. Velké překvapení jim přichystal samotný Straka, který je před stadion přijel pozdravit a brzy se dostal i mezi ně. Tím však podle všeho jeho anabáze na Letné přinejmenším dočasně skončila - Spartu k dnešní výhře dovedl už jeho nástupce.

Reklama

Související témata: