Hlavní obsah

Uhrin mladší se chopil žezla na západě Čech: Chci Plzeň trénovat stejně dobře jako Pavel Vrba

Plzeň

Dušan Uhrin mladší se dnes chopil trenérského žezla ve Viktorii Plzeň, kde nahradil Pavla Vrbu odcházejícího k reprezentaci. Šestačtyřicetiletý rodák z Prahy předčasně ukončil angažmá v gruzínském Tbilisi a v úterý krátce po poledni podepsal na západě Čech kontrakt na dva a půl roku. „Ani okamžik jsem nad nabídkou neváhal, byl jsem ihned rozhodnutý jít do Plzně," přiznal trenér, který v tuzemsku koučoval naposledy Mladou Boleslav a od roku 2010 postupně vedl Limassol, Temešvár a Tbilisi, s nímž získal v minulé sezóně mistrovský titul.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kouč Dušan Uhrin mladší (uprostřed), majitel plzeňského klubu Tomáš Paclík (vlevo) a generální ředitel Viktorie Adolf Šádek.

Článek

Jak složité je pro trenéra přijít do klubu po Pavlu Vrbovi, který Západočechy dovedl ke dvěma mistrovským titulům a třikrát s týmem prošel do jarní fáze evropských pohárů?

Nejsložitější na všem bylo vyvázat se ze smlouvy v Tbilisi. Proto jsme nic nezveřejňovali, přestože nabídka z Plzně přišla už před měsícem. Já věděl okamžitě, že chci s Viktorií spolupracovat. Naše první schůzky byly velice pozitivní. Věděl jsem, do čeho jdu.

Ani trošku vás tedy nestraší těžká pozice, v níž jste se momentálně octnul?

Mužstvo je určitě dobře připravené. Pavel Vrba dokázal s Plzní velké věci, proto je momentálně ten nejvyšší z trenérů v Česku a vede národní mužstvo. Kdybych se bál, nejdu do Viktorky a zůstal bych v Tbilisi. Nechci se srovnávat s Pavlem Vrbou. Uvidíme časem, jestli je pozice složitá či nikoliv. Těžké je to v naší profesi všude. Mám svoji filozofii, která se moc neliší od filozofie Pavla Vrby. Všude jsem hrál útočný fotbal.

Vůbec jste tedy neřešil, zda jde o správný krok? Ani chviličku jste nepřemýšlel, zda nabídku Plzně odmítnout?

Hned, když mě zástupci klubu oslovili, jsem věděl, že do Plzně půjdu. Byl jsem rozhodnutý okamžitě. Chtěl bych v Česku vyhrát titul a doufám, že s Viktorií se mi sen podaří naplnit. Plzeň má velké úspěchy za sebou a já věřím, že i před sebou.

Může pro vás být výhoda, že Plzeň pod Pavlem Vrbou byla pro soupeře už poměrně dobře čitelná, protože byl v klubu pět let, zatímco vy se do Česka vracíte po delší době?

Určitě nepovedu tým stejně jako Pavel Vrba. Každý trenér má své metody, zkušenosti a každý je obklopený jinými lidmi. Každopádně chci práci dělat stejně dobře jako Pavel Vrba. Určitě neplánuji žádnou zásadní změnu v systému. Třeba s Mladou Boleslaví jsme hráli systémem čtyři čtyři dva, Plzeň preferovala rozestavení čtyři dva tři jedna, ale ve své podstatě jde jen o drobné odlišnosti. Hlavní je, aby si hráči plnili své povinnosti.

Premiérou v soutěžním utkání na lavičce Plzně pro vás bude souboj se Šachtarem Doněck v úvodním kole vyřazovací fáze Evropské ligy. Jak moc vás pondělní los nadchnul?

Upřímně říkám, že se moc těším. Viktoria se dostala hodně daleko. Oba týmy nastoupí k vzájemné konfrontaci hned z přípravy. Mají rumunského trenéra, jehož dobře znám. Praktikují útočný fotbal a venku nehrají stejně dobře jako doma. Musíme se pokusit je na vlastním stadiónu porazit. Je pravda, že začátek máme hodně těžký. Ale jestli chceme udělat krok dopředu, musíme zápas zvládnout.

Váš předchůdce Pavel Vrba měl skvělou pozici u plzeňských fanoušků. Bude pro vás těžké nalézt k příznivcům cestu?

Nevím, kolik budu potřebovat zápasů, ale je jasné, že se vše odvíjí od výsledků. Pevně věřím, že fanoušci budou stát za Viktorií Plzeň. Fotbal přece není jen o trenérovi.

Konzultoval jste „přestup" do Plzně s vaším otcem, rovněž úspěšným fotbalovým trenérem?

Ano. Táta chtěl, abych smlouvu ve Viktorce podepsal. To byla dobrá rada (směje se).

Váš otec se netají nákloností ke Spartě, která je hlavním rivalem vašeho nového zaměstnavatele. Nepoznamená vaše nové angažmá rodinné vztahy?

Táta je sice velký sparťan a já nechci mluvit za něho, ale myslím, že nyní bude fandit Viktorii Plzeň.

Reklama

Související témata: