Hlavní obsah

Drnovice nedostaly licenci pro příští ročník fotbalové ligy

PRAHA

Fotbalový klub 1. FC Drnovice jako jediný ze současných celků první ligy neobdržel profesionální licenci pro příští ročník. Bez ní nelze nejvyšší soutěž hrát, klub se ale může odvolat a licenci získat dodatečně. Licenční manažer Stanislav Rýznar neupřesnil, proč Drnovice neuspěly. Prezident klubu Jan Gottvald však tvrdí, že do konce května dají Drnovičtí vše do pořádku.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Fotbalisté Drnovic (v modrém) už možná první ligu hrát nebudou.

Článek

"Licenci jsme nemohli dostat, protože jsme nedodali potřebné podklady k jejímu udělení," řekl ČTK Gottvald. Klub zatím stále čeká na vyjádření partnera, který ho finančně zabezpečí. Gottvald ale uvedl, že dohoda je na spadnutí.

"Máme po dohodě s panem Rýznarem prodloužený termín do 27. května. Do té doby bude určitě všechno v naprostém pořádku," prohlásil Gottvald. "Jsem v drnovickém klubu 23 let a vždy se nám podařilo dát všechno do pořádku. Nemohu však táhnout celý klub sám," dodal Gottvald.

Když Drnovice neuspějí, spadnou z ligy

Drnovice tak jsou prvním prvoligovým klubem v historii, který před startem soutěže neobdržel profesionální licenci, nutnou pro start v nejvyšší soutěži. Vedení klubu se ale může do pěti dnů od doručení rozhodnutí arbitrážní komise odvolat.

"Pokud ve svém odvolání předloží takové podklady, které umožní naplnění licenčního manuálu, je možné odvolacímu orgánu doporučit změnu rozhodnutí," řekl Rýznar s tím, že konečný verdikt bude na arbitrážní komisi ČMFS.

Pokud Jihomoravané s odvoláním neuspějí, nevyhnou se pádu z první ligy. Svaz bude vzápětí posuzovat možnost udělení licence pro druhou ligu, a kdyby žádost klubu zkrachovala i v tomto případě, zamíří Drnovice až do třetí ligy, tedy MSFL.

Když Drnovice elitní soutěž skutečně opustí, mohou si své místo případně vyměnit s klubem z druhé ligy, který bude splňovat všechny prvoligové licenční podmínky. Možnost výměny míst v soutěžích ale zatím svaz neschválil. První červnový den se tímto tématem bude zabývat výkonný výbor ČMFS.

Nováček z Mostu by neměl mít problémy

Devět prvoligových klubů dostalo licenci bez výhrad: Teplice, Sparta, Olomouc, Mladá Boleslav, Slovácko, Liberec, Blšany, Brno a Zlín. S výhradou licenci obdržely Opava, Slavia, Příbram, Ostrava, České Budějovice a Jablonec. "Ale nejsou tam takové důvody, které by zásadním způsobem ovlivňovaly chod klubu," uvedl Rýznar.

Licenční komise se dnes zabývala také případem Mostu, prvního jistého postupujícího do nejvyšší soutěže. Komise si ještě vyžádala doplnění podkladů, a pokud budou splněny dle jejích požadavků, neměli by Severočeši mít se získáním licence problémy.

Reklama

Související témata: