Hlavní obsah

Liberečtí tvrdí: Jsme druzí, rozhodnou úředníci

PRAHA

Boj o druhé místo ve fotbalové lize a tím o místenku v předkole Ligy mistrů může mít nečekané rozuzlení. Nos možná utřou Slavie i Teplice a smát se bude třetí vzadu - Liberec. Mužstvo i trenér doufají, že odvolací a revizní komise v úterý zruší disciplinární trest v podobě odečtu 6 bodů za uplácení.

Článek

"Bereme to tak, že máme osmačtyřicet bodů a v tabulce nám patří druhé místo. Tolik jsme si uhráli na trávníku. Nemůžeme ovlivnit to, jak se rozhodne u zeleného stolu," říká po vítězství 1:0 v Teplicích Stanislav Griga, trenér Slovanu Liberec.

Severočechům bylo kvůli spojení s korupční aférou rozhodnutím disciplinární komise odebráno šest bodů. Liberec byl potrestán v souvislosti s duelem se Zlínem, který 1. března 2004 skončil 3:0. Tehdejší sportovní ředitel klubu Mysliveček měl podle povolených policejních odposlechů nabídnout za ovlivnění utkání ve prospěch Liberce 50 tisíc korun hlavnímu rozhodčímu Zejdovi a 20 tisíc korun delegátovi zápasu Čanaklisovi. Mysliveček, Zejda i Čanaklis byli potrestáni, stejně jako klub.

Slovan se však odvolal, a tak verdikt komise Alexandra Károlyiho musí potvrdit odvolací a revizní komise (ORK). Zástupci Liberce hodlají podle zákulisních informací přesvědčit ORK, že všechny důkazy usvědčující jejich klub z podplácení jsou jen nepřímé. Pak se klidně může stát, že Grigův tým o žádné body nepřijde a bude v tabulce skutečně druhý. "Je to taková divná hra. Ve skutečnosti nevíme, kolik máme bodů," usmívá se trpce Griga.

Druhé místo je jejich motivací

Jeho svěřenci přiznávají, že druhé místo je jejich motivací v ligových bitvách. "Na hřišti uděláme všechno, aby nám bodově patřilo druhé místo, které je pro tým hlavním cílem," přiznává záložník Jan Polák. "Dokud odvolačka trest nepotvrdila, jsme prakticky na druhém místě a hrajeme o Ligu mistrů," přitakává liberecký brankář Marek Čech.

Útočník Miroslav Slepička líčí, jak kabina Severočechů žije bojem o Ligu mistrů, přestože v redukované tabulce jim patří páté místo. "Od vynesení trestu disciplinární komisí a následného odvolání to máme v hlavách. Každý den se o tom bavíme v kabině," přiznává borec, který v sobotu rozhodl derby v Teplicích.

"Doufám, že jsme vítězstvím zamotali úředníkům hlavy. Kdybychom byli devátí, asi bychom to neřešili. Ale my jsme si uhráli body na druhé místo," přesvědčuje Slepička, že Liberečtí s napětím čekají na verdikt funkcionářů.

"Pro nás je směrodatné, kolik vítězství máme. Až se budu zodpovídat na konci sezóny vedení a budu hodnotit hráče, řeknu, že odvedli dobrou práci, protože v tuto chvíli jsme druzí," vysvětluje Griga. Ani v nejmenším nehodlá debatovat o tom, co ho vede k naději, že místenka pro boj o Ligu mistrů připadne jeho týmu. "Nemá smysl předjímat rozhodnutí odvolací komise," drží jasný postoj.

Reklama

Související témata: