Hlavní obsah

Městské zastupitelství potvrdilo odložení vyšetřování ve Spartě

PRAHA

Městské státní zastupitelství v Praze potvrdilo, že fotbalová Sparta nebyla zapletena do korupční aféry. Verdikt policie a obvodního zastupitelství, které vyšetřování ve Spartě odložily, protože nebyl prokázán žádný trestný čin, je tak definitivní. "Rozhodnutí bylo přezkoumáno a nebylo zjištěno žádné pochybení," řekl mluvčí městského zastupitelství Martin Omelka.

Foto: Novinky

V souvislosti s fotbalovou Spartou nebyl prokázán žádný trestný čin.

Článek

Média dříve spekulovala o tom, že by výsledkem vyšetřování mohlo být obvinění ředitele Sparty Miroslava Pelty a rozhodčího s delegátem, kteří jsou již obviněni v jiné kauze korupční aféry. Mladá fronta před časem napsala, že se policie původně domnívala, že v odposleších slyší Peltu hovořit o zmanipulování zápasu. Nakonec se ale prý zjistilo, že jde o hlas někoho jiného. Komu patří hlas na odposlechu, policie podle listu neví.

Disciplinární komise fotbalového svazu v březnu rozhodla, že v souvislosti s vyšetřováním korupčního skandálu nebude proti žádnému z funkcionářů Sparty zahájeno disciplinární řízení. Disciplinárka se dostala k pěti policejním odposlechům a ve dvou případech byl jedním z telefonujících Pelta. Ani v jednom případě ale nebylo jeho jednání shledáno jako nevyhovující.

V souvislosti se sparťanskou kauzou byli vyšetřováni také bývalý žižkovský ředitel Ivan Horník a rozhodčí Milan Šedivý, ale ani u jednoho z nich nebylo shledáno disciplinární provinění. Horník už byl potrestán v předcházejících korupčních případech.

Policie vyšetřuje korupci v několika klubech. Nejdál zatím pokročila kauza 1. FC Synot (nyní 1. FC Slovácko), kde bylo v dubnu zahájeno hlavní líčení. Nedávno policie navrhla podat obžaloby v případech Opavy a Vítkovic, skončilo již také vyšetřování ve Viktorii Žižkov. U konce nejsou ještě policisté s vyšetřováním v Liberci, Jablonci a Teplicích.

Reklama

Související témata: