Hlavní obsah

Potvrzeno, Sparta mění gólmany. Vaclíka prodává do Basileje, z Anglie přichází Štěch

Praha

Fotbalová Sparta ještě před koncem sezóny potvrdila očekávanou změnu na brankářském postu. Současná jednička Tomáš Vaclík odchází do švýcarského klubu FC Basilej. Letenští se naopak domluvili na příchodu brankáře Marka Štěcha. Čtyřiadvacetiletý gólman přichází jako volný hráč z anglického Yeovilu, v jehož dresu nastupoval v této sezóně v druhé nejvyšší anglické soutěži.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Tomáš Vaclík během penaltového rozstřelu ve finále Poháru České pošty s Plzní.

Článek
Fotogalerie

„Připouštěli jsme, že odchod jednoho klíčového hráče v tomto období může nastat. Nabídka Basileje byla jak pro nás, tak i pro samotného Tomáše naprosto mimořádná. Nedokázali jsme si ale představit Tomášův odchod, aniž bychom měli zajištěnou adekvátní náhradu. Jsme přesvědčeni, že se to podařilo," komentuje transfery Jakub Otava, člen představenstva AC Sparta Praha.

„Jsme rádi, že jsme před dvěma a půl lety s Tomášem zvolili přestup do Sparty, protože se to ukázalo jako správná volba. Myslím, že jeho angažmá vedlo ke všeobecné spokojenosti. Tomáš ze Sparty neutíká, ale zahraniční angažmá pro něj představuje další velkou výzvu," říká Vaclíkův agent David Nehoda.

Finanční náležitosti transferu se oba kluby rozhodly nezveřejnit. Spekuluje se, že Sparta by měla získat přibližně 75 miliónů korun.

Štěch se vrací po osmi letech

Letenský odchovanec Marek Štěch prošel mládežnickými výběry Sparty, než v roce 2006 jako šestnáctiletý přestoupil do anglického West Hamu. Tam si zachytal ve třech soutěžních zápasech, než v roce 2009 klub opustil a zamířil na sérii hostování do nižších soutěží. Před zahájením sezóny 2012/2013 nakonec přestoupil do Yeovilu.

„Je to nádherný pocit být opět ve Spartě! Chci poděkovat klubu za zájem i své agentuře za to, jak rychle se vše vyřešilo. Je krásné být zase na Letné a moc se na nové angažmá těším," prohlásil Marek Štěch.

Podle hráčova agenta Viktora Koláře přichází na Letnou hotový gólman. „Je zocelený těžkými soutěžemi a velkým počtem odchytaných zápasů v Británii, odolný a navíc dobře znalý sparťanského prostředí," uvedl na adresu mladého gólmana, který byl ve středu poprvé na lavičce národního týmu.

Koláře navíc těší, že příchod nového gólmana pomáhal uvolnit ruce Spartě při řešení odchodu Tomáše Vaclíka do Švýcarska. „Basilej byla stejně jako Sparta nucena hledat nové gólmany a moc nás těší, že jsme výměnu na postu brankářů pomohli Spartě rychle vyřešit," uvedl Kolář, spolumajitel společnosti Sport Invest Group.

Rošáda mezi tyčemi ještě nekončí

Brankářské změny na Spartě tím ovšem ještě nekončí. Po sezóně nejspíš odejde také zkušený Marek Čech, který jako spolehlivá dvojka kryl Vaclíkovi záda.

Letenští tak pro kvalifikaci Ligy mistrů shánějí ještě dalšího gólmana. Na spadnutí je příchod dalšího bývalého sparťana Davida Bičíka z druholigové turecké Karsiyaky. V hledáčku Sparty je také Jaroslav Drobný, který Hamburku vychytal setrvání v bundeslize, či Aleš Hruška, jemuž končí smlouva v Příbrami.

Reklama

Související témata: