Hlavní obsah

Doufám, že Horváth nepřibere. Pro Plzeň je pořád platným hráčem, ujišťuje kouč Uhrin

Plzeň

Má za sebou v Plzni první půlrok. V rozhovoru pro Právo trenér Dušan Uhrin mladší hodnotí jaro, popisuje, jak sděloval klubové ikoně Pavlu Horváthovi, že jej nepostaví, a také se vyjadřuje ke spekulacím, podle nichž se ho Viktoria po sezóně zbaví.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Viktorie Plzeň Pavel Horváth si na jaře několikrát musel sednout na lavičku náhradníků.

Článek

Nevyšel vám útok na pozici Sparty v lize, nevyhráli jste pohár, přešli jste ale přes silný Doněck do osmifinále Evropské ligy. Jak osobně hodnotíte úvodní měsíce v Plzni?

Úplně spokojený být nemůžu, mám smíšené pocity. Chtěl jsem vyhrát pohár a také, abychom hráli o titul déle. Že jsme neudělali titul, dobře, Sparta byla letos výjimečná, víc než s ligou jsem ale nespokojený s prvním utkáním s Lyonem v Evropské lize. Mohli jsme přes něj přejít.

Obhajoba Plzni nevyšla. Stála za tím, kromě výtečné formy Sparty, i vaše účast v evropských pohárech, zatímco Letenští se soustředili výhradně na ligu?

Je samozřejmě těžší, z hlediska cestování i motivace hráčů, když hrajete jednu soutěž navíc. Musím ale říct, že jsme za to placení, v každé soutěži chceme maximum.

Říká se, že nastává období Sparty. Má podle vás před Plzní výkonnostní náskok?

Určitě ne. Zrovna nedávno jsme nad Spartou ve druhém poločase finále poháru jasně dominovali. Musíme se odrazit z těchto věcí a poučit se z toho, co jsme pokazili. Myslím tím i sebe. To jsou pro nás cenné věci, máme se z čeho poučit, z čeho vybírat.

Ve finále Poháru České pošty jste se proti Spartě prezentovali o sto procent lépe než v lize. Co za tím stálo, v čem jste se zlepšili?

Myslím, že jsme se zlepšili v celkové přípravě na zápas. Koncentrace hráčů na finále byla daleko vyšší než v lize, kdy se hrálo mezi poháry. To je samozřejmě velká chyba. Byli jsme stejně dobře připraveni i předtím, dokonce na předzápasovém tréninku jsem si říkal, že vypadáme až moc dobře, jenže pak to bylo až moc špatně. V poháru tým chtěl, cítil, že když zapne, že Spartu přehraje.

Během jara jste sáhl na pozici kapitána Pavla Horvátha, v odvetě s Lyonem jste ho posadil, místo něj hrál mladý Patrik Hrošovský. Šel jste do velkého rizika?

Pavel toho odehrál hodně, tehdy jsem cítil, že Patrik je na této pozici malinko živější. Ale zase jsem ho nepostavil ve finále se Spartou, to jsem zase tušil, že mi pomůže víc Pavel. Což se ukázalo jako správné. Vždycky pracuju tak, aby to pomohlo týmu.

Jak funguje komunikace s osobností typu Horvátha, když mu máte sdělit: Nemáš formu, nehraješ?

Je to hodně citlivá záležitost, Pavla velice uznávám, dokázal pro Viktorku strašně moc. S fotbalovým týmem je to jako s rodinou, pokud je nějaký problém, řeší se. Nám se podařila jedna věc, což je vůči Pavlovi kladné: začal si uvědomovat roli připravenosti.

Narážíte na jeho problémy s váhou?

Doufám, že nepřibere. Nebudu říkat, kolik má, ale zhubnul tak razantně, že tak nízkou váhu v Plzni podle mě nikdy neměl.

Dal jste mu ultimátum?

Ultimáta nemám rád. Snažil jsem se mu to vysvětlovat, myslím, že to pochopil.

Nebál jste se negativních reakcí fanoušků nebo i týmu?

To je právě jako v té rodině. Snažíte se něco vyřešit, ale citlivě. Toho člověka máte rád, jste na něj i někdy naštvaný, rozhodně o něj ale nechcete přijít.

Bude tedy Horváth hrát za Plzeň i v příští sezóně?

Ano. Nejen že má smlouvu, nýbrž také proto, jak jsme viděli ve finále se Spartou, že je platným hráčem. Záleží jen na něm, jestli to tak bude, nebo ne.

A vy? Některá média přinesla v úterý zprávu, že vám hrozí vyhazov.

Když mi to manželka četla, říkal jsem si, tak to je dobrý. A sdělil jsem jí, že se raději zeptám na klubu, aby byla klidná.

A zeptal jste se?

Sešli jsme se na obvyklé odpolední schůzce, odpověď zněla, že je to nesmysl, víc se to neřešilo. Víte, já mám v tomto ohledu dobrý trénink z Rumunska, kde se dějí daleko horší věci. Spíš jsem si říkal, proč to někdo napsal, nějaký důvod to mít muselo. Bojovat ale s nikým nechci, chci se soustředit jen na mužstvo, abychom hráli dobře.

Reklama

Související témata:
  5 : 0 Slavia - Ostrava 5 : 0 dohráno
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
  3 : 2 Jablonec - Karviná 3 : 2 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  2 : 0 Pardubice - Zlín 2 : 0 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  2 : 1 Č. Budějovice - Bohemians 2 : 1 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Plzeň - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.