Hlavní obsah

Lafatovi to pálí, na podzim nastřílel už dvacet gólů

Karel FeltPrávo

Na dvacet gólů zakulatil David Lafata v sobotu v Brně svůj účet v této sezóně. A to z ní uběhly teprve tři měsíce! Kanonýr fotbalové Sparty oslavil nedávno třiatřicáté narozeniny a prožívá střelecky nejvydařenější podzim kariéry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata se raduje z jedné z branek, kterou letos na podzim vstřelil.

Článek

„Je fajn, že dávám góly. Od toho jsem jako útočník na hřišti. Velkou zásluhu na tom mají spoluhráči, těžím z jejich přihrávek. Pro mě je ale důležitější vítězství týmu než to, že střílím branky," opakuje neustále skromně při každé otázce na vysokou střeleckou produktivitu.

Spoluhráči i fotbaloví odborníci obdivují především jeho orientaci v šestnáctce, schopnost výběru prostoru, kam přijde míč, a výborné zakončení. „Má v sobě fotbalový zabijácký instinkt. Pro mužstvo je ale cenný i tím, že si dokáže dojít pro míč nebo ho sklepne na spoluhráče," charakterizuje kouč Sparty Vítězslav Lavička nejlepšího současného českého útočníka.

„Když posílám míč před branku, je skoro stoprocentní, že si ho David najde. Jakmile mu nechají obránci kousíček prostoru a vteřinu času, je to gól," chválí parťáka záložník Ladislav Krejčí.

Šmudly mu nevadí

Lafata sám na krásu gólů nekouká. Střílí oběma nohama i hlavou. „Všechny platí stejně. Některé rozhodnou zápas a je jedno, jestli byly na pohled krásné, nebo to byly šmudly, které se sotva dokoulely za čáru," směje se Lafata, ovšem přiznává, že podzimní trefa nůžkami v duelu s Jabloncem, za který paradoxně nastřílel nejvíc ligových gólů, patří určitě k těm nejhezčím.

V letní přípravě na novou sezónu dal přitom jen dva góly. Rozstřílel se však v kvalifikaci Ligy mistrů. Levadii Tallinn nasázel na Letné pět gólů, a vyrovnal tak rekord soutěže. O šestou trefu ho připravila teč jednoho z obránců, který změnil směr míče, sudí do zápisu posoudil tuto branku jako vlastní. „Jenže nakonec stejně byly všechny na nic, když jsme vypadli. To mě pořád mrzí," smutně krčí Lafata rameny.

Na podzim se trefil ve všech soutěžích, v nichž nastoupil. „Ale těch gólů mohlo být ještě víc. Dost šancí také zahodím, což mě ale štve, jen když nevyhrajeme," doplňuje. Dobře si však uvědomuje, že střelecká múza nemusí trvat věčně.

„Zatím se mi daří. Já tu chválu ale neberu nijak vážně. Když se netrefím ve dvou zápasech po sobě, bude se psát, že jsem z formy," uzavírá Lafata, jenž je se 146 zásahy i nejlepším střelcem samostatné české ligy.

Prosadí se David Lafata gólově i ve čtvrtečním utkání EL na půdě Slovanu Bratislava?
Ano
89,1 %
Ne
10,9 %
Celkem hlasovalo 3287 čtenářů.

Reklama

Související témata: