Hlavní obsah

Duel Slavie s Jihlavou otevře třináctý ročník fotbalové ligy

PRAHA

Zápasem nováčka z Jihlavy na půdě pražské Slavie odstartuje v pátek letošní, v historii samostatné České republiky už třináctý ročník nejvyšší fotbalové soutěže. Všichni jeho aktéři si navzdory číslovce v záhlaví slibují, že bude lepší než ten předchozí. I proto se očekávají o víkendu zaplněná hlediště.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

V Mostu bude podle všeho na severočeské derby s Teplicemi dokonce vyprodáno.

Také na stadiónu dalšího nováčka v Plzni se očekává v sobotu velká návštěva. "Sobotní termín je pro vylidněnou Plzeň sice nevhodný, ale věřím, že náš první zápas s mistrem lidi přiláká," věří trenér Zdeněk Michálek, který nepočítá pro základní sestavu s Robertem Vágnerem, který dohání tréninkové manko; na hřiště se ale zřejmě dostane, vždyť proti Spartě se mu vždy dařilo. V lize do její sítě nastřílel čtyři z celkového počtu 49 gólů, další přidal před rokem v dresu Ferencvárose.

Plzeň nesebrala Spartě body už devět let, ale favorita se nebojí. Nejen v duelu se Spartou má totiž co napravovat, vždyť v posledních osmi zápasech před sestupem v roce 2004 nedokázala vyhrát. Podobně je na tom pražský tým, který v závěru jara tři zápasy prohrál.

Sparťané před týdnem s Norimberkem předvedli slibnou formu, teď by ji rádi potvrdili. Cílem klubového snažení je sice Liga mistrů, ale ani domácí soutěž prý nepodcení. "V lize nás nečekají lehké zápasy, soupeři se na nás budou zodpovědně připravovat," varoval trenér Jaroslav Hřebík. Záložníka Lukáše Zelenku čeká stý ligový zápas.

Bičovský proti svým

Most je na nohou: lepší režii na úvod si nováček nemohl přát. V neděli dorazí Teplice a severočeské derby hned při startu sezóny zřejmě přinese první vyprodaný duel. Kapacita stadiónu je po rekonstrukci omezená na osm tisíc, a tak bude o vstupenky pořádný boj.

Totéž se očekává od hráčů. "Já jsem celkem v klidu, ale na klucích vidím, že s blížícím se zápasem začínají být nervózní. Máme ale v manšaftu zkušené kluky, kteří by situaci měli zvládnout," uvedl trenér Přemysl Bičovský, který bude hrát proti "svým"; v Teplicích strávil řadu let své hráčské kariéry. "To je už dávno pryč, pro mě to bude normální zápas," tvrdí však kouč.

Také tepličtí fotbalisté se premiéry nemohou dočkat. Pro žlutomodré bude duel v Mostě generálkou před čtvrtečním zápasem Poháru UEFA v Minsku. "Bude to zápas, kvůli kterým fotbal všichni děláme," těšil se hostující kouč Vlastislav Mareček. Kvůli žlutým kartám ze závěru loňské ligy ale postrádá Ryšku, k dispozici zatím nejsou rekonvalescenti Kaufman s Tesaříkem.

Blšany řeší potíže v brance

Dva ambiciózní kluby svede proti sobě také zápas Mladá Boleslav - Liberec. Středočeši by potřebovali zapomenout na smutnou šňůru ze závěru jara, kdy nevstřelil šest hodin gól, Severočeši zase už pětkrát nevyhráli. Trenér Dušan Uhrin ale hned na úvod sezóny hlásí ztráty: zraněni jsou Palát, Skoupý a Sedláček. "V kádru došlo k řadě změn, ale noví hráči jsou schopni loňské opory nahradit. Věřím, že diváci uvidí z naší strany pohlednější fotbal," naznačil kouč, na čem v létě mužstvo zapracovalo.

Jestliže domácí tým obměnil zčásti, v hostujícím došlo k zemětřesení. Přesto trenér Vítězslav Lavička v zápasech Intertota poznal přednosti týmu a věří mu. "Příprava ukázala, že můžeme stavět na hráčích, kteří toho tolik neodehráli," míní Lavička.

Ani ve Zlíně nemají na startu tým kompletní. Začátek ligy proti Blšanům nestihnou dlouhodobí marodi Lasota, Žemlík a Baránek, svalová zranění vyřadila Dittricha i Bielika. "Je to ošidný zápas, soupeř nemá co ztratit," varoval před svou prvoligovou premiérou trenér Lubomír Blaha.

Blšany na poslední chvíli sice posilovaly a příchody Dorta i Dirnbacha by měly hru vylepšit, jenže nečekané problémy mají mezi tyčemi. Gólmana Boboka na poslední chvíli stáhla Opava, která se přes všechny rozporuplné informace nakonec přihlásila do oblastního přeboru. "A požaduje částku, která není v našich možnostech," smutní trenér Michal Bílek, který si ale nakonec asi oddechne, protože Ostrava dnes chmelařům poslala na hostování Daňka a tomu by měl krýt záda Obermajer, s nímž kouč počítal už pouze jako s třetím do počtu.

Příbram Mendyho stále nenašla

Na jablonecké Střelnici bude k vidění souboj dvou celků, které by podle odhadů měly zlobit nejbohatší kluby z čela. Bráno pohledem historické bilance se nedá čekat žádná velká přestřelka: v deseti vzájemných zápasech jen ve dvou vstřelil jeden ze soupeřů dva góly.

Loňskou ligu zakončil Jablonec čtyřmi výhrami a těší se i na start nové soutěže. "Start je důležitý, rádi bychom prodali vše, co jsme v přípravě prodělali," přál si trenér Petr Rada, který může vybírat z kompletního kádru.

Hosty postihly odchody Dostálka, Jarolíma a Nezmara, navíc na úvod sezony nejsou kvůli prodělaným příušnicím k dispozici nadějní mladíci Ordoš s Petrželou. Útočník Obal má zase poraněné rameno. "V přípravě jsme dávali dost branek, hodně jsme ale také inkasovali," připustil Molnár, že hra jeho týmu by mohla fanoušky více bavit.

Příbram nemůže Brnu zapomenout jarní domácí prohru 1:3. "Vstup do ligy je důležitý," je si vědom trenér Pavel Tobiáš, který má až na jedno místo jasno o základní sestavě. Oproti jaru ale přišel o tři opory: Lesáka, Rajtorala a Mendyho, který je stále nezvěstný.

Brno přiveze k Litavce už podruhé trenér Jiří Kotrba, který toho v Marile hodně zažil. "Každý zápas v Příbrami už pro mě bude prestižní. Soupeř má dobře organizovanou obrannou činnost, ale po odchodech Kuliče a Siegla také potíže s koncovkou," uvedl Kotrba. I Brno provází v úvodu sezony rozsáhlá marodka: Patrik Siegl a Černý se sice uzdravili, ale chybět stále bude zraněné kvarteto Brezovan, Partyš, Baláž a Musil.

Fotbalová liga - 1. kolo
pátek 5. srpna
Slavia - Jihlava (18:00)
sobota 6. srpna
Plzeň - Sparta (14:25)
Zlín - Blšany (18:00)
neděle 7. srpna
Jablonec - Slovácko (17:00)
Příbram - Blšany (17:00)
Mladá Boleslav - Liberec (17:00)
Most - Teplice (17:00)
pondělí 8. srpna
Olomouc - Ostrava

Reklama