Hlavní obsah

Nováčci překvapením ligy

PRAHA

Velmi zajímavě začala domácí nejvyšší soutěž a je to pro ni jen dobře. První tři kola by bylo možné nazvat vzpourou podceňovaných. Mnozí odborníci pasovali tři nováčky - SIAD Most, Vysočinu Jihlava a Viktorii Plzeň - na žhavé kandidáty sestupu.

Článek

Vzhledem k těžkému losu jim neměl být mnoho platný ani nováčkovský elán. Stalo se však něco jiného. Most porazil Teplice, pak nešťastně prohrál na Letné, ale o týden později rozstřílel doma Baník. Veteráni Jiří Novotný a Horst Siegl patří k jeho oporám a kolem nich hrají výborně fotbalisté, které většina fanoušků před pár týdny neznala - například Poláček, Macek nebo Pilař.

Plzeň doma sice prohrála se Spartou, ale ve druhé půli se mistr o tři body hodně bál. Vzápětí přišla vítězství v Blšanech a doma s Olomoucí, která patří ke kandidátům na pohárové příčky. Plzeňský tým, plný šikovných mladíků, diriguje už skoro odepisovaný Milan Barteska a gólem proti Olomouci mu pomohl další veterán, Robert Vágner. Na mužstvu je znát rukopis zkušeného trenéra Michálka.

Nejhůř na tom měla být Jihlava. Místo toho získala bod na Slavii, těsně sice prohrála doma s Příbramí, když jí sudí upřel penaltu, ale plný bodový zisk si přivezla z Brna. Oporou mužstva je Petr Vladyka, bývalý futsalista, nad nímž mnohé kluby ohrnovaly nos. Vede i tabulku střelců - trefil se v každém utkání.

Liberecká pohoda

Jistě, do konce ligy je daleko, ale nováčci nabízejí lepší fotbal než někteří ligoví starousedlíci. Počítá se každý úspěch i výpadek a nad výroky, že zbývá ještě sedmadvacet kol, se lze jen pousmát. Kolikrát o titulu, účasti v evropských pohárech či záchraně rozhoduje jediný bod - a ty ztracené pak hodně mrzí.

Liberec, jemuž odešlo šest hráčů základní sestavy, měl také hrát v šedi průměru, ale předvádí nejlepší fotbal. Podceňovaná Příbram má sedm bodů, ač po třech kolech mívala většinou jeden nebo žádný. Po příchodu Kolouška se její středová řada stává jednou z nejnebezpečnějších. Ještě kdyby se generální ředitel Kuka postavil na hrot útoku...

Sparta ztrácí lesk

Šest kvalitních opor získala Sparta. S kádrem, který má trenér Hřebík k dispozici, neměl mít v lize soupeře. Místo toho fanoušci kroutí hlavou nad nemohoucností mužstva. Dva nováčky mistr porazil se štěstím, v Liberci shořel ve všech směrech. Hráči jsou pomalí, nepřesní, hra týmu bez koncepce. Fanoušci už si dělají legraci, že v pondělí si přijede na Letnou pro první body Brno. Na rozdíl od borců z trojice nováčků jim chybí viditelně pohoda a chuť do hry.

Trenér Jaroslav Hřebík reagoval v Liberci po utkání velmi podrážděně hned po první prohře. Proč to Spartě na trávníku neklape a hráči jsou viditelně otrávení, to vědí jen oni a kouč. Zřejmě je cosi nezdravého v kabině mistra...

Reklama