Hlavní obsah

Jarabinského střídá v Baníku Hapal

OSTRAVA

Fotbalistům Baníku Ostrava ode pondělí z pozice hlavního trenéra šéfuje Pavel Hapal. Šestatřicetiletý kouč střídá na lavičce slezského klubu Jozefa Jarabinského, který byl pro neuspokojivé výkony i výsledky od mužstva odvolán po sobotní prohře s Mladou Boleslaví.

Článek

Hapal má na Bazalech kontrakt do konce sezony, zatímco působení jeho nového asistenta Libora Paly, šéftrenéra mládeže a kouče třetiligové rezervy, ještě není časově vymezeno. "Zatím je to dočasné. Přešel tam hlavně proto, aby byla zajištěna kontinuita v rámci klubu. V tuto chvíli nejsem schopen říct, zda je to otázka týdnů či měsíců," vysvětlil předseda představenstva Jakub Kahoun na mimořádné tiskové konferenci.

Zlepší Pavel Hapal výsledky Baníku?
Hlasujte v anketě na konci ročníku?

Realizační tým navíc rozšířil Svatopluk Schäfer, který bude mít na starost brankáře. S Jarabinským byli totiž zbaveni svých funkcí i asistenti Erich Cviertna s Dušanem Vrtěm.

"Výsledky a výkony nás donutily k radikálnějšímu řešení. Pavel Hapal patřil k trenérům, jejichž práci i přístup k hráčům jsme dlouhodobě sledovali, a proto jsme ze dvou hlavních kandidátů vybrali jeho," objasnil Kahoun.

Hapal měl na Bazaly nakročeno už po mistrovské sezoně, ale tehdy jeho příchod na post asistenta Františka Komňackého ztroskotal na nesouhlasu Opavy. Kontakty mezi oběma stranami poté nevychladly. "Věříme, že tým dokáže zkonsolidovat a zvednout," podotkl Kahoun.

Cílem je postavit Baník na nohy

Zbrusu nový trenérský triumvirát vedl už dopolední trénink a má těžký úkol: postavit zdecimovaného účastníka prvního kola Poháru UEFA znovu na nohy. Baník hned v úvodu sezony stihla těžká krize. Tři prohry ze čtyř zápasů, ale hlavně ubohý herní projev a prostupná defenziva zlomily vaz Jarabinskému.

Jednašedesátiletý kouč tak v Ostravě nevydržel po svém loňském příchodu ani rok. Loňského mistra sice nespasil v cestě za obhajobou titulu, ale ligový neúspěch odčinil triumfem v Poháru ČMFS, jimž splnil předsezonní cíl v podobě postupu do evropského poháru. Jarabinského ligová bilance u týmu je však v černých číslech: 6 výher, 7 remíz a 12 porážek.

Vyvést z útrap nezdarů má slezský klub trenérský benjamínek. Hapal má za sebou relativně úspěšné angažmá v ekonomicky zdevastované Opavě, ale následný odchod do Zlína mu žádnou slávu nepřinesl. S mužstvem dokončil loňskou sezonu, ovšem klub mu nenabídl prodloužení kontraktu. Od té doby zůstal Hapal na volné noze.

Problémem je psychika

"Podle mě to je v hlavách a psychice. Kvalita tady určitě je, přestože je narušena zraněním dvou důležitých hráčů na krajích obrany," tvrdil Hapal. Když se mu během nedělního odpoledne ozvali zástupci Ostravy, překvapený kouč mělo okamžitě jasno. "Je to výzva a hozená rukavice. Baník je u nás velkoklub, má nejlepší fanoušky a já bych byl rád, abych jim zase vrátil radost, jakou zažívali v mistrovské sezoně," přednesl své krédo.

Hapal začne i v Ostravě tým formovat svými specifickými metodami. Tykání s hráči je v tuzemsku raritou. "Hráčům jsem to při prvním setkání hned nabídl. Já si respekt umím sjednat jinak," neobává se Hapal. Připustil, že postupem času má v plánu zásahy do systému i rozestavení. "Ale v prvé řadě musí stoprocentně fungovat vztah trenér-hráč. Na jakékoliv znevážení důvěry budu brát ohled. Právě ve Zlíně jsem udělal pár chyb, díky kterým pak byl vzájemný vztah narušen," vzpomenul na špatnou zkušenost z poslední prvoligové štace.

Důležitým pobočníkem nového kouče se stane i Hapalův dlouholetý kamarád Radoslav Látal. Vedoucí ligového týmu prý trenérovi bude prospěšný lepší znalostí prostředí. "Jeho znalosti mi budou stoprocentně nápomocny," přitakal. Látala by však brzy mohl využít i jinak. "Je to všechno otázka času. Jednou z možností je i místo asistenta," přiznal.

Látal možná zváží návrat na trávník

Jenže ještě hlasitěji fotbalovým zákulisím rezonují zprávy, že měsíc po oficiálním loučení s kariérou by se Látal mohl v době krize znovu vrátit na trávníky. "Přivítal bych ho i jako hráče. Tím spíše, když nám hapruje pravá strana obrany, on by byl ideální náhradou. Už jsme se o tom bavili, ale jeho zapojení do mužstva by po tréninkovém výpadku trvalo asi tři týdny," uvedl Hapal. Látal však vzápětí vyvrátil, že by aktuálně myslel na návrat.

Hapal se přestupem do Ostravy vzdal i jedné záliby. Jeho účinkování v opavském dresu na hřištích ve Slezském župním přeboru skončilo. "Byla to jen výpomoc, trenéřina má zelenou," řekl. Svou ostravskou premiéru si už v úterý odbude v Třinci při utkání druhého kola Poháru ČMFS.

Reklama

Související témata: