Hlavní obsah

Jihlavský kouč Klusáček tvrdí: Ivanu Haškovi bych teď řekl, že nepřijedu!

Jihlava

Říká se, že dvakrát nevstoupíš do stejné řeky. Sedmačtyřicetiletý Luděk Klusáček je odhodlaný v určitém smyslu slova staré pořekadlo vyvrátit. Před rokem zachránil v lize vršovické Klokany, teď se od něj očekává totéž v Jihlavě. Věří, že to dokáže a rozhodně odmítá, že by od rozdělané práce utekl za svým kamarádem Ivanem Haškem, kdyby mu zavolal, že má nové angažmá a chce ho opět za svého asistenta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jihlavy Luděk Klusáček (vpravo) a Patrik Demeter během přípravného utkání na Spartě.

Článek

Jako Haškův asistent pracoval u reprezentace, ale také ve Spojených arabských emirátech, Saúdské Arábii a naposledy v Kataru. Jejich vazba je víc, než jen profesionální. „Jihlava mi dala smlouvu na neurčito, to není obvyklé. Dohodli jsme si pravidla spolupráce a ta chci dodržet. Neutíkám od rozdělané práce. Kdyby Ivan zavolal, tak bych mu řekl, že nepřijedu. Samozřejmě naše vazby s Ivanem jsou dál nadstandardní a rád s ním budu v budoucnu spolupracovat,“ řekl Luděk Klusáček v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Návrat do české nejvyšší soutěže, navíc do venkovského klubu, jakým Vysočina Jihlava je, rozhodně nebere jako krok zpátky. „To bych do toho ani nešel. Pro mne je angažmá ve Vysočině naopak výzvou. Jako hlavní trenér mám větší možnosti, jak práci dělat podle svých myšlenek, což mě naplňuje,“ zdůraznil.

Být lepší než Kučera prý asi nejde

Roman Kučera vytáhl Jihlavu z poslední příčky blíž ke středu tabulky. Jihlava jej miluje. Klusáček ho nahradil a Vysočinu má zachránit. Dobře si uvědomuje, jak těžké bude nahradit úspěšného trenéra, i že s ním bude srovnáván.

„Přiznám se, že to je pro mne hodně specifická situace. Těžko může být v Jihlavě trenér úspěšnější, než se podařilo Romanovi. Tým přebral se čtyřmi body a za sedm kol s ním uhrál čtrnáct bodů. To je paráda. Od toho, co dokázal tým pod jeho vedením, se musíme odrazit,“ pravil s uznáním v hlase. Tlaku a srovnávání se však neobává. „S ničím takovým jsem se zatím nesetkal, ale pochopitelně se ode mne čeká, že mužstvo dovedu k záchraně. Když se nebude dařit, pod tlak se dostanu, ale na ten jsem zvyklý,“ dodal.

Kučera v klubu zůstal a je dokonce Klusáčkovým asistentem. Taková spolupráce mnohdy skřípe... „Toho se nebojím. Roman je rozumný člověk. On nebyl odvolán, ale přesunul se na pozici mého asistenta, protože nemá potřebnou licenci. Už za jeho působení byl oficiálně veden jako trenér sportovní manažer Josef Jinoch, který příslušnou trenérskou licenci má. My jsme se s  Romanem sešli ještě před tím, než jsem podepsal smlouvu. Trochu jsme se znali už před tím. Spoustu věcí jsme si vyjasnili, jsme v pohodě a naše spolupráce si čím dál lépe sedá,“ pochvaluje si Klusáček spolupráci se svým předchůdcem.

Návrat Jánoše přivítal

Po loňské úspěšné jarní štaci v Bohemians 1905 věří ve stejnou i na Vysočině. A našel i pojítka mezi oběma kluby. „Určitě jsou si podobné v tom, že to nejsou velké a bohaté kluby, ale panuje v nich rodinná atmosféra. Vedení klubu není tak početné, lidé k sobě mají blíž, atmosféra je přátelštější. Vysočina je jako venkovský klub velice dobře zabezpečená a je tu kvalitní zázemí, což je velmi příjemné a pro práci trenéra a hráčů důležité,“ zdůraznil Klusáček, jehož do Jihlavy v podstatě přivedl jeho kamarád Josef Jinoch.

Když Sparta sdělila, že posílá zpět na hostování do Jihlavy Adama Jánoše, Klusáček zajásal. „Vyřešilo nám to problému na pravé straně, kde nás tlačila bota. Adam se určitě zapojí bez problémů, vždyť za Vysočinu odehrál celý podzim. Jsem rád, že se vedení klubu podařilo jeho návrat dotáhnout do úspěšného konce,“ pochválil klubové vedení.

S dosavadní přípravou je spokojený, ale... „Probíhá sice podle představ, ale nepříjemností je zrnění stopera Ondry Šourka v utkání se Spartou. Bude nám chybět na herním soustředění v Turecku. Snad ne déle,“ přál si Klusáček a na dotaz, jestli čeká ještě nějaké posily, uvedl: „Bavíme se o jednom či dvou hráčích. Uvidíme, jak to dopadne.“

Před odletem do Turecka zúžili kádr
Před sobotním odletem na herní soustředění do Turecka zúžila Vysočina Jihlava kádr. Nevešli se do něj jablonecký obránce Vojtěch Kubista, beninský útočník Bellem Babatounde, Jakub Teplý, Jan Kosak a předčasně skončilo i hostování obránce Vlastimila Vidličky. Na soustředění bude chybět také stoper Ondřej Šourek, který si v duelu se Spartou poranil achilovku.
"Kubistovi se obnovilo zranění kotníku, které jej nepustilo do přípravy. O jeho hostování už nebudeme usilovat. Babatounde dostal prostor si najít nové angažmá, Teplý bude hostovat ve druholigovém Táborsku," uvedl na klubových stránkách sportovní manažer Josef Jinoch.
Místo Šourka odletí do Turecka osmnáctiletý mládežnický reprezentant David Štěpánek. Do kádru se dostal i ekvádorský ofenzivní hráč Augusto Batioja.
Jihlava se v Turecku střetne 2. února s ukrajinským týmem Iljičivec Mariupol. O dva dny později změří síly s dánským Esbjergem a v sobotu 7. února s rumunským FC Botosani.

Reklama