Hlavní obsah

Rozhodčí Pastyřík dostal za korupci podmínku a pokutu

PRAHA

Fotbalový rozhodčí Vladimír Pastyřík v pondělí dostal za korupci osmiměsíční podmíněný trest, pokutu třicet tisíc korun a také tříletý zákaz výkonu funkce rozhodčího. Obvodní soud pro Prahu 3 jej uznal vinným z toho, že si nechal slíbit 30.000 korun jako úplatek za ovlivnění loňského utkání mezi Žižkovem a Brnem ve prospěch pražského klubu.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Ilustrační foto

Článek

Pastyřík je vůbec prvním odsouzeným v korupční aféře v první fotbalové lize. Jeho případ byl projednáván odděleně, protože Pastyřík jako policista podléhal zvláštnímu režimu vyšetřování. Proti rozsudku se odvolal, státní zástupce se práva odvolání vzdal.

Hlavním důkazem byl odposlech telefonního hovoru mezi Pastyříkem a bývalým sportovním ředitelem Viktorie Žižkov Ivanem Horníkem. Ten mu podle obžaloby nabídl dva dny před utkáním třicetitisícový úplatek.

Pražskému klubu tehdy hrozil sestup a Horník v telefonátu uvedl, že zápas s Brnem je poslední šancí. "Zachovej mi přízeň a třicetník je tam pro tebe," řekl Horník. "Jasně, uvidíme se v neděli," reagoval v rozhovoru Pastyřík. Ten od počátku obvinění z korupce odmítá a u soudu se dnes hájil tím, že Horníkovi kvůli špatnému signálu vůbec nerozuměl.

Třicetník jako haléř nikdy neplatil

Podle soudkyně Markéty Polanecké si však obžalovaný musel být vědom toho, že mu Horník slibuje třicet tisíc korun. "Je známo, že třicetník jako haléř nikdy neplatil," podotkla. "Důkaz odposlechem je nesporný," zdůraznila Polanecká a označila obhajobu za účelovou.

Podle ní z odposlechu jasně vyplývá, že Pastyřík Horníkovi rozuměl velmi dobře. Obžalovaný nedal při rozhovoru vůbec najevo, že by měl problém se signálem, a nežádal Horníka, aby mu něco zopakoval. Třiatřicetiletému Pastyříkovi soudkyně vyměřila i peněžitý trest třicet tisíc korun. Pokud jej neuhradí, půjde na dva měsíce do vězení.

V souvislosti s fotbalovým klubem Viktoria Žižkov, který mezitím sestoupil do druhé ligy, je obžalováno ještě dalších dvanáct lidí. Vedle Horníka půjdou k soudu tři delegáti fotbalového svazu a osm rozhodčích.

Utkání proběhlo standardně

Někteří z nich dnes vystoupili před soudem jako svědci. Všichni vypověděli, že utkání proběhlo standardně, výkon rozhodčích byl ohodnocen dobře. "To, že zápas proběhl bez problémů, ještě nevylučuje úplatkářství," poznamenala soudkyně.

Pastyřík je posledním ještě neuzavřeným případem pro disciplinární komisi fotbalového svazu. Její předseda Alexander Károlyi řekl, že dořešení bránil Pastyříkův zdravotní stav. "Ale žádné nebezpečí z prodlení nehrozí, neboť pan Pastyřík ve fotbale už žádnou funkci nezastává," řekl Károlyi.

Konstatoval, že soud zvolil podobný trest, jaký vynesla v obdobných případech disciplinárka. Ta rozhodčí většinou trestala zákazem činnosti na dva roky a pokutou 50 tisíc. Stejný trest může dostat i Pastyřík a soudní výrok tomu nijak nebrání. "Soud ho potrestal za trestný čin, my posuzujeme jeho provinění ve fotbale," dodal Károlyi.

Reklama

Související témata: