Hlavní obsah

Košťál nebude kandidovat na předsedu, podpoří Mokrého

PRAHA

Vlastimil Košťál nebude kandidovat na předsedu Českomoravského fotbalového svazu. Na páteční tiskové konferenci v Praze oznámil, že se bude ucházet jen o křeslo prvního místopředsedy a v novém výboru hodlá vytvořit tým s Pavlem Mokrým. Ten se tak stal nejvážnějším uchazečem o předsednické křeslo a jeho jediným soupeřem při volbě 21. října bude Ivan Hašek.

Foto: Sport.cz

Vlastimil Košťál na funkci předsedy ČMFS kandidovat nebude.

Článek

Mokrý pro ČTK krátce po Košťálově prohlášení uvedl, že v nejbližších dnech oficiálně stáhne svou kandidaturu na post místopředsedu za Moravu. Hašek v reakci obvinil Košťála s Mokrým, že chtějí zakonzervovat současnou situaci. Současně prohlásil, že se kandidatury nevzdá a stále prý věří ve zvolení.

Košťál tak potvrdil spekulace médií o tom, že představitelé fotbalového svazu najdou řešení patové situace v kompromisu. Bývalý šéf Sparty, který při předchozích volbách prohlašoval, že nic jiného než předsednické křeslo vzhledem k jeho manažerským schopnostem nepřipadá v úvahu, se teď spokojí s místem "druhého muže" svazu.

Kdo by se měl stát předsedou ČMFS?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Uvědomil si, že na Moravě potřebný počet hlasů nikdy nezíská, a nabídl tak nejvyšší funkci Mokrému. Tomu už Morava vyjádřila téměř bezmeznou podporu a když se k ní přidají Košťálovi stoupenci mezi českými delegáty, měl by brněnský funkcionář bez větších problémů vyhrát. A Košťála by si pak měla česká komora bez potíží zvolit jako prvního místopředsedu.

Podle Košťála by za současné situaci bylo nejhorší, kdyby ani nejbližší valná hromada nepřinesla nového šéfa. "Rozhodl jsem se pro to, co je pro fotbal nejlepší. Věřím, že budeme s Pavlem Mokrým dobře spolupracovat a vytvoříme kvalitní tandem," komentoval své rozhodnutí Košťál.

Mokrý s Košťálem chtějí vytvořit kvalitní tandem

Oba funkcionáři zasedali už v současném výboru a Košťál si opakovaně stěžoval, že "moravská" skupina, v níž byl i Mokrý, několikrát znemožnila přijmout prospěšná opatření. Dokonce s několika dalšími členy pohrozil odchodem z výboru. Dnes ale uvedl, že se vždy s Mokrým dokázali na celé řadě věcí shodnout. "I z našich posledních schůzek vyplynulo, že máme podobné názory," tvrdil Košťál.

Mokrý pro ČTK jeho slova nepřímo potvrdil. "Na zásadních věcech se shodneme a to je podle mého hodně důležité. Nejdůležitější pro současnou situaci bude dohoda; jsem týmový hráč a spolupráci s panem Košťálem si dokáži velmi dobře představit," uvedl největší kandidát na šéfa fotbalu pro nadcházející období.

K dohodě vedlo pragmatické posouzení situace

Košťál vysvětlil, že k dohodě ho vedlo pragmatické posouzení situace. "Období posledních měsíců přineslo sice i některé pozitivní pohledy na celou situaci, ale další bezvládí by už fotbalu uškodilo," řekl Košťál, který prý s odstoupením chtěl seznámit veřejnost už nyní, aby nebyl narušen dvoutýdenní reprezentační blok. "Teď se musíme soustředit především na to, aby národní tým postoupil na mistrovství světa," prohlásil Košťál, který je současně manažerem reprezentace.

Hašek: Nikdy jim o žádnou změnu vlastně nešlo

Ivan Hašek na zveřejněnou dohodu reagoval prohlášením, že oba protikandidáti prokázali, že jim nikdy o žádnou změnu vlastně nešlo. "Pokud by byla naplněna účelová dohoda funkcionářů Mokrého a Košťála, pak by došlo k dlouhodobému zakonzervování současné neutěšené situace v české kopané," tvrdí Hašek, který je prý přesvědčen, že si to nepřeje nejen fotbalová veřejnost, ale ani většina delegátů VH ČMFS.

I proto prý bude kandidovat na předsedu dále. "Věřím, že tentokráte už úspěšně. Vnímám vzrůstající podporu a to bez ohledu na pragmatické handly některých stávajících členů výkonného výboru. Jsem přesvědčen o tom, že delegáti nejsou manipulovatelné ovce, ale naopak vyzrálí a samostatně myslící jedinci," uvedl po zveřejněné dohodě. Na svém programu ani nyní nehodlá nic měnit. "Jako hráč, trenér i funkcionář jsem nikdy, na rozdíl od jiných, nedomlouval zápasy předem," vzkázal Hašek v prohlášení.

Valná hromada bude už třetím pokusem zvolit vedení svazu. Při tom prvním proti sobě ve finále volby stáli Košťál s Mokrým a ani jeden nezískal potřebnou většinu v obou komorách. Při druhém Mokrý svou kandidaturu stáhl, Košťál opět jasně vyhrál v Čechách, ale Morava stála neústupně za bývalým reprezentantem Ivanem Haškem. V čele svazu tak zůstal "přesluhující" předseda Jan Obst.

Přehled kandidátů na jednotlivé funkce:
Předseda: Ivan Hašek, Pavel Mokrý.
Místopředseda za Čechy: Václav Chvála, Vlastimil Košťál, Luboš Kubík, Ladislav Malý.
Místopředseda za Moravu: Stanislav Gajdušek, Karel Jarůšek, Jiří Kubíček.
Místopředseda za 1. a 2. ligu: Pavel Marek, Jaroslav Vacek.
Předseda řídící komise pro Čechy: Václav Hartman, Pavel Hosman, Rostislav Votík.
Předseda řídíci komise pro Moravu: Jiří Kubíček, Dalibor Kučera, Jan Ševčík.
Člen výboru za Čechy (2 místa, když je předseda z Čech, 3, když je z Moravy): Vladimír Blažej, Miroslav Držmíšek, Michal Fischer, Josef Hadraba, Milan Haškovec, Václav Chvála, Václav Severýn, Miroslav Svoboda, Petr Urbánek.
Člen výboru za Moravu (2 místa, když je předseda z Moravy, 3, když je z Čech): Mojmír Fryčák, Stanislav Gajdušek, Karel Jarůšek, František Šácha, Miroslav Vrzáček.
Člen výboru za kluby 1. a 2. ligy (2 místa): Radek Bělák, Josef Duda, Josef Dufek, Vojtěch Flégl, František Hrdlička, Jiří Kubíček, Pavel Kuka, Pavel Marek, Radomil Procházka, Jindřich Rajchl, Jiří Rýva, Jan Řezník, Jaroslav Starka, František Šácha, Zdeněk Zlámal.

Reklama