Hlavní obsah

Objev ligy těží z působení v Eindhovenu

Praha

Jaro jako z pohádky. Obránce Příbrami Aleš Matějů vyletěl ve druhé části fotbalové ligy jako kometa. Stal se oporou Středočechů, připsal si premiérový gól a nakonec přidal třešničku. Svými výkony upoutal natolik, že získal ocenění Objev sezóny Synot ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Aleš Matějů s cenou Objev roku během Galavečera Synot ligy 2014/2015.

Článek

„Je to pro mě velké překvapení, nenapadlo mě, že tuhle cenu získám. Můžu jen poděkovat Příbrami, že mi dala šanci hrát ligu," řekl Právu Matějů, který ve středu oslaví 19. narozeniny.

Mládežnický reprezentant se loni v létě vrátil do Příbrami z působení v Eindhovenu. Po dvou stážích se s PSV dohodl na půlročním hostování s opcí, tu však v červnu 2014 nizozemský klub neuplatnil. Plán prorazit v české lize se začal naplňovat příchodem trenéra Pavla Tobiáše, který po 7. kole vystřídal odvolaného Petra Čuhela. Zkušený kouč se nebojí dávat šanci mladým, což u Litavky potvrdil.

Na jaře byl členem základní jedenáctky

„Změnilo se toho strašně moc, od odchodu starších hráčů po příchod nás mladších. Jsme moc rádi, že nám pan Tobiáš dal šanci. Věřím, že jsme se mu alespoň trochu odvděčili," prohlásil Matějů. Zatímco na podzim se na hřišti mihl pouze na šestiminutový záskok, na jaře odehrál bez dvou minut kompletní ligové menu.

„Je to pro mě neskutečný vzestup, navíc jsme se jako tým dostali nahoru v tabulce, kde Příbram dlouho nebyla," raduje se Matějů, kterému prý notně pomáhají zkušenosti nabité v PSV, kde nastupoval za tým do 19 let, několikrát si zatrénoval i s A mužstvem. „Přestože mi to tam nakonec nevyšlo, čerpám z toho strašně moc. Nejen po fotbalové stránce, ale i po životní, člověk se za ten rok obouchal," tvrdí příbramský talent, jenž by se v cizině v budoucnu rád prosadil.

„Teď ale není kam spěchat, chci se zabydlet v české lize," má jasno Matějů. Letos s Příbramí skončil těsně pod pohárovými příčkami, přesto není úplně vyloučeno, že se na evropské scéně v příští sezóně přece jen objeví. Delší čas se o něj totiž zajímá mistrovská Plzeň, kterou čeká kvalifikace o Ligu mistrů. „To bych raději nekomentoval, o jednáních nic nevím," komentoval to stručně Matějů.

Reklama

Související témata: