Hlavní obsah

Jiráček: Nejsem žádný symbol rivality Sparty s Plzní, vyhrotila se až po mém odchodu

Praha

Nechtěl se z Německa tak brzy vracet. Když ale viděl, že s ním Hamburk nepočítá, zvolil návrat domů. Ne však do Viktorie, explzeňský reprezentant Petr Jiráček je novou posilou fotbalové Sparty. Stále si věří, proto odmítá mluvit o restartu kariéry. „Tak můj návrat domů nevidím. Něco jsem v Německu odehrál a jsem tady, abych Spartě pomohl. Snad jí pořád mám co nabídnout,“ vyhlašuje záložník po podpisu čtyřleté smlouvy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nová posila Sparty záložník Petr Jiráček (vlevo) a generální ředitel klubu Adam Kotalík.

Článek

Z bundesligy zpátky do české soutěže. Jak těžké bylo se rozhodnout?

Jak jsem zjistil svoji situaci v Hamburku, začali jsme ji s mým agentem Lacinou řešit. Sparta do toho rázně vstoupila, byla konkrétní. Mluvil jsem s trenérem a přesvědčil mě, že tu budu potřeba, že mi věří. Proto jsem se rozhodl jít sem.

A co od vás trenér Ščasný čeká?

Nechal bych to jen mezi námi.

Měl jste i jiné nabídky. Tušíte ale, proč se vám neozvala Plzeň?

Teď už se tím nechci zabývat. Budu s ní navždy spojen, ale čtyři roky jsem byl pryč. Nabídky byly i ze zahraničí, ale rozhodli jsme se s manažerem Lacinou i s rodinou k návratu zpátky do Čech.

Nebojíte se, že pro fanoušky Sparty i Plzně bude váš přestup vzhledem k vzájemné rivalitě tučné sousto?

Je pravda, že rivalita Sparty s Plzní posledních pět let trošku vygradovala. Oba týmy se praly o tituly, pro fanoušky a média to je asi vyhecovanější, ale hodil bych to úplně stranou. Já odcházel ven v době, kdy to mezi oběma kluby ještě tak vyhrocené nebylo. Nevidím tedy žádný důvod, proč bych měl být nějakým symbolem této rivality.

Zahrál jste si za Wolfsburg a Hamburk. Jak teď hodnotíte své působení v Německu?

Koukám se už spíš dopředu. Byl jsem tam tři a tři čtvrtě roku, obrovská zkušenost. Zjistil jsem, že tempo a všechny další věci kolem fotbalu jsou na trochu vyšší úrovni. Doufal jsem, že nastoupím do více zápasů, ale něco jsem tam přece jen stihl.

V jaké se vracíte kondici?

Odehrál jsem celou přípravu. V nominaci na úvodní dvě kola bundesligy jsem pochopitelně nebyl, ale jinak jsem se připravoval normálně. Zápasové vytížení není ideální, věřím, že se bude postupně zlepšovat.

Delší reprezentační pauza právě v době příchodu do Sparty vám přijde vhod, že?

Místo v sestavě nemám zaručené. Je tady spousta výborných fotbalistů s rozjetou sezónou, vždyť v lize jsou první. Delší pauzu samozřejmě vítám, bude víc času poznat nové spoluhráče.

Pomýšlíte také na návrat do reprezentace?

Zájem stále mám, naposledy jsem se v ní objevil minulý rok. Trenér Vrba jasně řekl, že toho, kdo nenastupuje v klubu, povolávat nebude. Pro mě to byl jasný signál, že pozvánky mi přestanou chodit. Tak se i stalo, ale když budu ve Spartě hrát, tak mě třeba zase nominuje.

Reklama

Související témata: