Hlavní obsah

Zákaz startu hráčů na hostování proti svým negujeme, je to česká specialita, zní z Liberce

Liberec

Těžký duel Evropské ligy s portugalskou Bragou (0:1) nezanechal na libereckých fotbalistech žádné stopy. S přehledem si v dalším ligovém kole poradili s Příbramí a po vítězství 3:0 si upevnili druhé místo v tabulce za Spartou. Týmu z Podještědí přitom nevadilo, že za Středočechy nastoupili hráči, kteří ve středočeském klubu hostují právě ze Slovanu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Slovanu Liberec Jindřich Trpišovský.

Článek

„Poprvé jsme se ocitli v situaci, že jsme šli do zápasu po prohře. Nevěděli jsme, co to s námi udělá. Proto jsem rád, jak kluci utkání zvládli. Kromě zisku tří bodů jsme divákům nabídli i tři branky a další zajímavé situace," konstatoval liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

Klíčová podle kouče byla branka na 2:0, kterou si dali hosté sami. „Vyplatila se nám důslednost, když po centru Bartla důrazný Rabušic donutil Dosoudila k vlastnímu gólu. Od té doby jsme kontrolovali vývoj až na pětiminutovku, kdy jsme si vybrali dvě hrubé chyby. Jednou nás podržel brankář Koubek, potom jsme po nastřelené tyči odkopli míč z prázdné branky," oddechl si trenér vítězů.

Tobiáš gesto kvitoval

Trpišovský podporoval možnost, aby za Příbram bojovali ve vzájemném zápase Hadaščok a Sus, kteří odešli až v průběhu podzimu z Liberce na hostování do středočeského celku. „Plně podporuji filozofii libereckého klubu, která neguje českou specialitu, že týmy zakazují hráčům na hostování starty proti svým. Nemohl bych se Hadaščokovi a Susovi podívat do očí, kdyby sem přijeli a měli od Slovanu vydané stop ke hře. Dali jsme je do Příbrami přece proto, aby sbírali zkušenosti a pravidelně hráli," prohlásil Trpišovský.

Příbramský trenér Pavel Tobiáš gesto soupeře kvitoval: „Je to profesionální přístup ze strany Liberce, které mu slouží ke cti. Svědčí to o faktu, že si domácí věřili na vítězství, když se nebránili startům dotyčných hráčů proti nim. Kdyby Hadaščok se Susem nemohli při našem úzkém kádru nastoupit, asi bychom vyběhli jen v devíti, když to trochu nadnesu. Při absenci zraněného Bednáře jsme neměli typického útočníka a Hadaščoka jsme potřebovali."

Prohru kouč Středočechů přijal realisticky. „Nezvládli jsme dva zápasy po sobě, ale hráli jsme proti špičkovým celkům Plzně a Liberce, což může být jediná útěcha. Není to však omluva. Bohužel se nacházíme v hloupém období, že každou naši chybu soupeř potrestá. Z toho se musíme poučit," pravil Tobiáš, jehož svěřenci figurují po sedmi kolech na dvanácté příčce ligové tabulky.

Souhlasíte s tím, aby hráči na hostování hráli proti svému kmenovému klubu?
Ano, měli by mít možnost hrát
94,4 %
Ne, proti "svým" by hrát neměli
5,6 %
Celkem hlasovalo 4795 čtenářů.

Reklama