Hlavní obsah

Eden volá. Šmicer si přestane užívat života a zase bude pro Slavii jejím Štístkem

Praha

Užíval si příjemného života, ale brzy najede na pracovní režim. Ještě není jisté v jaké roli, Vladimír Šmicer však každopádně hlásí návrat do fotbalové Slavie, kterou převzali noví majitelé. „Sešel jsem se s panem Šimáněm. Nastínil mi plány do budoucna, a že by byl rád, kdybych měl nějakou roli a pomohl klubu. Jeho představy se mi líbí, proto jsem mu řekl, že s ním do toho půjdu,“ potvrzuje Šmicer, že chce zase být pro Slavii jejím Štístkem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Takhle se Vladimír Šmicer loučil s fanoušky Slavie jako hráč. Od té doby se do Edenu již podruhé vrací...

Článek

Slavii převzala čínská společnost CEFC a podnikatel Jiří Šimáně. To on vás zlákal k návratu do Edenu, že?

Věřím mu, je to úspěšný člověk, který má něco za sebou. Je čistý, úspěšný v byznysu i v životě - takové lidi fotbal potřebuje. Lidí se špatnou minulostí tu bylo hodně, ať jeli v čemkoliv... Tohle je typ člověka, který vrátí Slavii kredit. Jde do toho s velkou pokorou, nechce dát dohromady jen áčko, ale pracovat s mládeží, zlepšit strukturu klubu a vrátit ho tam, kam historicky patří. Proto jsem mu řekl, že jsem k dispozici.

V jaké roli?

Teď se musíme dohodnout na mém místě. On nejdřív dává dohromady resty, stabilizuje klub, nepříjemné věci, které okolo jsou. Měsíc dva mu to zabere, kostlivců je tam několik, to se musí vyřešit, aby se mohla na nových základech postavit nová Slavia.

Vracíte se vlastně domů...

Slavia je tým, který mě vychoval pro velký fotbal. Jakmile je možnost to splatit, jdu do toho. Proto jsem se vracel už jako asistent. Zachránili jsme ligu, což se nemuselo podařit, byla to těžká situace. Nezdálo se mi, jak klub funguje, stačily mi čtyři měsíce a dál jsem neměl chuť v tom pracovat. Bylo to období velké nejistoty, jakmile mi skončila smlouva, dál jsem nepokračoval.

Co všechno je před vámi?

Teď jsou před Slavií nové cíle a plány. Nejen pan Šimáně, ale půjde do toho i CEFC. Tím, jak je finančně silná, začne být Slavia nový hráč na trhu a od zimy se budeme snažit posílit a vybudovat novou kostru, což bude dobře pro český fotbal i pro ligu. Slavia se vrátí na pozice, kam patří.

Ulevilo se vám po změně majitele?

Aleš Řebíček Slavii pomohl. Když ji kupoval, byla situace mizerná, hrozilo, že klub zanikne, za to bych mu chtěl poděkovat. Teď ale Slavia stagnovala, přešlapovala na místě, některé věci nebyly zaplacené. Kredit Slavie šel dolů, proto jsem rád, že došlo ke změně majitelů, díky tomu má klub šanci se posunout dál a výš. Má potenciál ve fanoušcích, zažil jsem dva roky, kdy jsme hráli v čele tabulky a chodilo na nás 15 tisíc lidí. Stadión je nádherný. To je náš cíl - hrát dobrý fotbal a vrátit fanoušky do Edenu. Jestli budeme první, druzí, třetí nebo čtvrtí je jiná věc. Nejdůležitější je, aby Slavia zase hrála hezký, kombinační fotbal, který bude lidi bavit. V posledních letech to bylo pro slávistické fandy trápení. Když přijde radost ze hry, vrátí se výsledky, o tom jsem přesvědčený.

Odpočinul jste si od doby, co jste skončil jako asistent?

Poslední dobou jsem si života užíval a cestoval. Ještě do konce roku mám nasmlouvaných dost zahraničních cest se starou gardou Liverpoolu i pro UEFA. Ale když vám zavolá takový člověk jako Jirka Šimáně a předestře vám, jak by měla Slavia fungovat, a řekne vám, že by byl rád, kdybyste do toho šel taky, těžko se to dá odmítnout. Slavia je moje srdcovka. Když vidím, že to bude mít cenu a vím, že někdo chce, abych byl na palubě s ním, bylo to pro mě jednoduché řešení. Rád do toho půjdu, byť do konce roku musím plnit moje povinnosti. Od nového roku už si toho nebudu brát tolik.

V čem je největší rozdíl proti předchozímu vedení?

Těžko teď srovnávat. Nebyl jsem součástí bývalého vedení a zatím ještě ani nejsem součástí nynějšího. Na téhle myšlence mě nadchlo, že jsme se nebavili jen o áčku, ale vůbec o tréninkových podmínkách mládeže nebo o komunikaci mezi úseky. Možností, jak zlepšit Slavii, je hodně. Nemluvili jsme jen o tom, že třeba za 100 miliónů nakoupíme posily a nebudeme se zajímat o mládež. To bylo pozitivní a strašně se mi to líbilo.

Reklama

Související témata: