Hlavní obsah

Lafata přiznal, že zvažoval v létě konec kariéry

Praha

Dnes vychází autobiografie nejlepšího střelce současné ligové scény Davida Lafaty - Kanonýr Lafi. Už po jejím dokončení, v době, kdy se vrátil po zranění kolena a vstoupil báječně do nové sezóny, však sparťanský útočník přiznal, že v létě zvažoval i konec kariéry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Davidu Lafatovi dnes vychází autobiografie s výstižným názvem Kanonýr Lafi.

Článek

„Když mi začátkem června při modelovaném utkání reprezentace před kvalifikačním duelem na Islandu křuplo při dopadu v koleni, v prvním okamžiku jsem se bál, že mi prasknul zkřížený vaz. To by znamenalo minimálně půl roku bez fotbalu. Příští rok v létě mi ve Spartě končí smlouva. Viděl jsem to černě... Ale hned jsem si řekl, že takhle skončit nechci! To by bylo kruté," líčil zkušený fotbalista.

„Zkřížený vaz to nebyl, ale léčba a rekonvalescence trvaly dlouho. Měl jsem hodně volného času. Věnoval se rodině, jako dlouho ne. Hlavou se mi honily různé myšlenky. I ta, že ukončím kariéru. Bylo to opravdu jen takové chvilkové, ale kdyby mi tehdy lékaři řekli, že nemohu pokračovat, asi bych se s tím vyrovnal snáz, než až to opravdu přijde. Co bych také mohl dělat... Skončil bych. Možná bych ale za půl roku litoval," přiznal kapitán Sparty.

Báječný podzim plný rekordů

Naštěstí to bylo opravdu jen chvilkové. Vrátil se ve výborné formě a překonával jeden rekord za druhým. V devíti ligových utkáních v řadě, v nichž nastoupil, skóroval. Dál navyšuje počet ligových branek v samostatné české soutěži. Už jich má na kontě 166. Celkově překonal hranici 900 gólů a rád by nějaký přidal dnes večer do sítě Schalke 04. „To bude ale hrozně těžké. Schalke je špičkový evropský tým. Bez šancí na dobrý výsledek ovšem nejsme," zdůraznil.

„Takový návrat jsem nečekal. Měl jsem z něj docela strach. Už nejsem nejmladší a dvouměsíční přestávka byla opravdu hodně dlouhá. Neabsolvoval jsem letní přípravu. O to víc mě ten návrat těší. Sám jsem zvědavý, jak dlouho se mi bude dařit. Je možné, že mi s blížícím se koncem podzimu budou docházet síly. Uvidíme," pravil.

Dlouhá přestávka ale může mít i opačný efekt. Tělo si odpočinulo... „Něco na tom je. Tak dlouho jsem si od fotbalu skutečně ještě neodpočinul, jak psychicky, tak i fyzicky. Dokonce mi hlavou bleskla jedna, popravdě řečeno extrémní, myšlenka. Říkal jsem si, jak se fotbalisté bojí konce kariéry, tak mě by to v té době tak hrozné nepřišlo," říkal s úsměvem a dodal, že se dostal častěji i do lesa a rozšířil svoji sbírku loveckých trofejí.

Rád by prodloužil smlouvu

Jak už zmínil, v létě mu končí ve Spartě smlouva. V září oslavil čtyřiatřicáté narozeniny, prodloužení smlouvy na Letné by se rozhodně nebránil. „Co bude dál, se teprve uvidí podle mého zdraví a jestli na to budu ještě mít. Rozhodně bych to nelámal přes koleno. Pokud bude mít Sparta zájem, určitě bych se nebránil. Nabídka Sparty se neodmítá," přiznal Lafata s tím, že až jednou přijde konec kariéry, zahraje si ještě za Olešník, kde s fotbalem začínal.

V české nejvyšší soutěži kraluje, ale na zahraničních angažmá v řeckém Xanthi a Austrii Vídeň se neprosadil. „Protože jsem asi nebyl tak dobrý (úsměv). Zahraničí nejspíš není pro mne. Jsem spokojený tady, v partě lidí a prostředí, které znám. V Řecku jsem se necítil dobře. Ve Vídni se nám s manželkou Kamilou líbilo, bohužel jsem nedostal tolik šancí. Ale jsem rád, že jsem to zkusil. Docela slušná kariéra se mi povedla doma," říkal spokojeně.

Knížka pro fanoušky a malé fotbalisty, nic pro bulvár

V autobiografii Kanonýr Lafi vypráví svůj fotbalový i životní příběh a nabízí spoustu zážitků, které nikdy nikde nevyprávěl... „Nejdřív musím přiznat, že mě autor přemlouval hodně dlouho, čí spíš jsem nabídku dlouho zvažoval. Nikdy mě totiž nenapadlo, že by o mně vyšla knížka. Sám sobě až tak zajímavý nepřipadám. Nakonec jsem se nechal přemluvit," usmíval se.

Žádné skandály ale v knize podle Lafaty nejsou. „Myslím si, že na svoji povahu jsem se otevřel až dost a prozradil spoustu věcí, které jsem nikdy neřekl. Ovšem bulvár si na ničem nesmlsne. Žiji normálním rodinným životem a neprovázejí mě žádné aféry. Ale Mirek Dušín také nejsem. Doufám, že se knížka bude líbit. Nechal jsem v ní mluvit i spoustu lidí ze svého okolí, kteří mi hodně pomáhali a záleží mi na nich. A jestli je pravda, že pro mladé fotbalisty jsem vzor, jak jsem slyšel, pak tam určitě také najdou ledacos zajímavého," dodal David Lafata.

Svou novou knížku pokřtí v neděli před derby s Bohemians 1905 a podepisovat ji bude ve čtvrtek 29. října od 17h ve fan shopu Sparty na Letné.

Reklama

Související témata: