Hlavní obsah

Velký statistický souhrn: Nejgólovější podzim v historii, přibylo i diváků

Praha

Podzimní část fotbalové Synot ligy je definitivně minulostí a jednotlivé kluby se pomalu ukládají k zimnímu spánku. V obsáhlém shrnutí podle oficiálních statistik si připomeňme nejzajímavější čísla a události uplynulých šestnácti kol. K pozitivům nesporně patří, že na tribuny přišlo nejvíce lidí za posledních šest let. A pokud jde o vstřelené branky, liga zažila vůbec nejgólovější podzim v historii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský kapitán David Lafata vydatně přispěl k rekordní gólové nadílce.

Článek
Fotogalerie

Pokladníci se mohou radovat, příznivců v ochozech přibylo. Uplynulých 16 kol navštívilo přesně 644 444 diváků, což je v průměru 5035 fanoušků na jedno utkání. Proti minulému podzimu tak vzrostla návštěvnost přibližně o 42 tisíc diváků, proti předminulé úvodní polovině ligového ročníku pak asi o 3400 lidí.

A co je zřejmě nejdůležitější, soutěž zažila vůbec nejgólovější podzim v historii. Celkem padlo 379 branek, tedy o dvě více než při dosavadním předloňském rekordu. V porovnání s minulým ročníkem je rozdíl dokonce zcela mimořádný, neboť letos padlo za podzim o 57 gólů víc!

V čele střelecké tabulky se vyhřívají hvězda Sparty David Lafata s plzeňským štírkem Michalem Ďurišem, který bezesporu patří k nejpříjemnějším překvapením. Byť se s ním v předsezónních prognózách počítalo spíše na lavičku náhradníků, nakonec se stejně jako Lafata prosadil rovnou jedenáctkrát. Kapitán Letenských zase opět přepsal historii, když i s koncem minulé sezóny skóroval v devíti zápasech v řadě. To se ještě nepovedlo žádnému jinému hráči v historii ligy.

I díky Ďurišovi se rýsuje plzeňská obhajoba, což je věc, na kterou fotbaloví příznivci nejsou v posledních letech příliš zvyklí. Od roku 2001, kdy Sparta získala mistrovský pohár popáté za sebou, obhájila titul jen v roce 2009 Slavia. Plzeň navíc ziskem 38 bodů vyrovnala svůj loňský výkon, přičemž jen v roce 2010 získala ještě o tři body více.

Krejčí nejúspěšnějším ligovým koučem

Pikantní je, že tentokrát přitom Viktorii nevyšel vstup do sezóny, když v úvodních čtyřech kolech ztratila sedm bodů. Z klubu tak byl odejit trenér Miroslav Koubek, na jehož místo přišel reprezentační asistent Karel Krejčí. Ten bral vítězství v jedenácti ze dvanácti ligových utkání a momentálně je i v součtu s krátkým působením v roli hlavního kouče v roce 2008 nejúspěšnějším ligovým koučem s úspěšností 83 procent. Druhý Ivan Hašek má 80 procent.

Za zmínku zcela jistě stojí i tým Zlína. Získal 24 bodů a prožívá tak třetí nejlepší start nováčka do sezóny. Jen Opava v roce 1995 a Bohemians v roce 1999 získali v první polovině ročníku po postupu ještě o bod více.

Sparťan David Bičík ovládl všechny podstatné brankářské statistiky. Vychytal hned sedm čistých kont, má nejmenší průměr obdržených branek na utkání (0,64) i nejvyšší úspěšnost zákroků (82 %), čisté konto navíc zvládl držet dlouhých 387 minut v kuse.

Do ligového podzimu se v celkovém součtu zapojilo přesně 351 fotbalistů. Nejvíce jich v sestavě protočil poslední Baník (29), nejméně Zlín s Jabloncem (19).

Reklama

Související témata: