Hlavní obsah

Vácha spasil Spartu v samotném závěru, Plzeň si smlsla na Příbrami

Praha
Aktualizováno

Rozdíl mezi vedoucí Plzní a Spartou je ve fotbalové tabulce znovu šest bodů. Sparta, která odehrála o jeden zápas méně, nejdříve zdolala Jablonec 2:1. Letenským vytrhnul trn z paty Vácha, který parádním volejem v poslední minutě zařídil svému týmu tři body. Ani Plzeň ale nezaváhala. Západočeši zdolali Příbram přesvědčivě 4:0. Liberec doma remizoval se Slováckem 0:0 a Dukla otočila zápas v Ostravě a nad Baníkem zvítězila 2:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Vácha střílí rozhodující gól v zápase s Jabloncem.

Článek
Fotogalerie

Sparta i nadále zůstává posledním týmem, který v sezóně neztratil před domácími fanoušky ani bod. Tentokrát to ale měli Ščasného svěřenci výrazně nahnuté. Severočeši zmrazili tribuny na Letné už v desáté minutě, ve které se do centru z rohového kopu hlavou položil Greguš a Jablonec vedl 1:0.

O vyrovnání se postaral navrátilec do základní sestavy Lafata. Kapitán Pražanů si šest minut před koncem úvodního poločasu doběhl vlastní zblokovanou střelu a balón procedil až do sítě.

Ve druhé půli domácí tlačili, dlouho ale nemohli gólmana Bártu překonat. Podařilo se to až Váchovi v devadesáté minutě. K defenzivnímu záložníkovi se odrazil míč po rohovém kopu, Vácha se do něj parádně položil a zařídil Spartě tři body.

Ďuriš skóroval a nedal penaltu

Plzni trvalo jen osm minut, než se proti Příbrami gólově prosadila. Ďuriš přihrál pod sebe na nabíhajícího Rajtorala a ten se za nominaci do základní sestavy odvděčil úspěšnou střelou k levé tyči. Domácí pak ale usnuli na vavřínech a Středočeši mohli srovnat. Největší příležitost spálil při šanci zblízka Šabala.

Viktoria čisté konto v úvodní půli uhájila a sama ještě třikrát udeřila v druhé polovině. Nejdřív se gólově prosadil po samostatném úniku na gólmana Ďuriš, který tak zaznamenal první gól v kalendářním roce 2016. Třetí branku vstřelil po parádní střele ze standardní situace Kovařík.

O chvíli později to mohlo být 4:0. Po faulu Zápotočného na Ďuriše se totiž kopal pokutový kop. K míči se postavil sám slovenský útočník, ale Hruškovu bránu o notný kus minul. Plzeň se přesto čtvrtého gólu dočkala. Parádním lobem ho zařídil Hořava.

Slovácko veze z Liberce bod

Liberci se na Slovácko daří. Moravanům se na hřišti Slovanu sice ani tentokrát nepodařilo zvítězit, ze severu Čech si ale veze bod za bezbrankovou remízu. A mohlo být i lépe. Havlíkův pohotový pokus ale Koubek vyrazil na břevno. Horní tyč nastřelil na druhé straně také Jefremov.

Severočeši měli k vítězství blíž. Pomohlo jim k tomu i vyloučení Šimka. Přesilovku málem využil Bakoš, Heča jeho pokus z pravé strany ale dokázal zlikvidovat. Výborný zásah předvedl hostující gólman i proti střele Sýkory, a proto si oba týmy body dělily.

Dukla téměř po roce vyhrála venku

Baník už se pomalu smiřuje se sestupem. V předminulém kole ale Ostravany nakoplo vítězství nad Zlínem a v zápase s neoblíbenou Duklou se dokonce dostali do vedení. Postaral se o něj Hrubý, který se prosadil z přímého kopu. Pražanům se ale podařilo ještě do konce první půle vývoj zápasu otočit.

Vyrovnání zařídil střelou k levé tyči Vrzal a do stejného místa zamířil dvě minuty před koncem poločasu Berger. Dukla vyhrála na venkovním hřišti poprvé od loňského dubna.

Program 20. kola:
Sobota
Bohemians - Teplice 1:1
Jihlava - Olomouc 2:1
Brno - Zlín 2:1
Mladá Boleslav - Slavia 2:1
Neděle
Sparta - Jablonec 2:1
Branky: 39. Lafata, 90. Vácha - 10. Greguš.
Liberec - Slovácko 0:0
Ostrava - Dukla 1:2
Branky: 18. Hrubý. - 26. Vrzal, 43. Berger.
Plzeň - Příbram 4:0
Branka: 8. Rajtoral, 47. Ďuriš, 51. Kovařík, 70. Hořava.

Reklama

Související témata: