Hlavní obsah

Sparta - Slavia 3:1Destrukce sešívaným nestačila. Sparta si prodloužila římskou euforii a ovládla i derby

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Škoda 0 : 1
56. Lafata 1 : 1
74. Costa 2 : 1
77. Zahustel 3 : 1
Záznam online reportáže

Praha

Tři dny po slavném postupu do čtvrtfinále Evropské ligy si fotbalisté pražské Sparty připsali další velké vítězství. Římskou euforii si přenesli i domů na Letnou, a přestože záhy prohrávali, v dohrávce 22. ligového kola nakonec ve velkém derby zdolali Slavii 3:1 a dál se zápasem k dobru ztrácejí na vedoucí Plzeň šest bodů. Sešívaní většinu zápasu spoléhali jen na destrukci a na půdě rivala prohráli již sedm posledních ligových derby.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Josef Hušbauer (vlevo) posílá na trávník Lukáše Marečka ze Sparty.

Článek
Fotogalerie

Sešívaní dali většinu svých marodů dohromady, chyběl jim jen Zmrhal. Letenským zase vypadl Vácha, na lavičku usedl Juliš, proti duelu v Římě se tak do základní sestavy dostali Lafata a Šural.

Začátek byl šokující, slávisté si nachystali dokonalý úder hned první střelou. Hušbauer rozehrál rohový kop, Železník ho patičkou přiťukl Škodovi a spící kanonýr se v pravou chvíli probral svým prvním jarním gólem. Naopak sparťani letos již popáté inkasovali ze standardky.

Tím byl scénář derby dán. Sparta se začala tlačit aktivně za vyrovnáním, slávisté se opevnili před vlastním vápnem a čekali na brejky. Již po dvaceti minutách domácí přišli o Holka, jenž po ostrém Štohanzlově ataku krvácel z nosu.

Kombinace sparťanů nebyla tak přesná jako na Laziu, sešívaní byli v obraně koncentrovaní a nedávali jim i za cenu žlutých karet na hřišti moc místa. Těsně před Lafatou zasáhl Berkovec, jinak se na šance čekalo.

Slávistická destrukce měla navrch až do 56. minuty. Pak Frýdek hodil dlouhý aut a Lafatovu hlavičku stačil Berkovec vytáhnout na tyč. Od ní se míč ale odrazil zase před Lafatu a sparťanský kapitán z metru snadno dopravil míč do sítě.

Až pak se začala hrát otevřená partie. Slavii mohl poslat znovu do vedení Šural, jeho hlavičku na vlastní bránu však Bičík výtečně vyrazil.

Sparta v 74. minutě skóre otočila. Dočkalův roh nasměroval Mazuch na zadní tyč a tam Costa pohodlně skóroval. Favorit sklízel ovoce za svoji aktivitu a hned za tři minuty přidal i pojistku. Po rychlé akci a Krejčího pasu si první ligovou trefu za Spartu připsal Zahustel.

Fotbalová Synot liga - 22. kolo:
Sparta Praha - Slavia Praha 3:1 (0:1)
Branky: 56. Lafata, 74. Costa, 77. Zahustel - 6. Milan Škoda. Rozhodčí: Kocourek - Nádvorník, Paták. ŽK: Frýdek - Hušbauer, Deli, Štohanzl, Latka, Jablonský, Kenija, Bořil. Diváci: 18 684 (vyprodáno).
Sparta: Bičík - Zahustel, Brabec, Holek (20. Mazuch), Costa - Mareček, Frýdek (84. Matějovský) - Šural, Dočkal, Krejčí - Lafata (78. Juliš). Trenér Ščasný.
Slavia: Berkovec - Bořil, Latka, Deli, Jablonský - Vukadinovič, Hušbauer, Souček, Štohanzl (65. Kenija) - Železník (76. Mešanovič), Milan Škoda. Trenér Uhrin.

Reklama

Související témata: