Hlavní obsah

První jarní ligové kolo bude chudší o tři zápasy

PRAHA

Víkendový start jarní části první fotbalové ligy bude ochuzen o tři zápasy. Kvůli nezpůsobilému stavu hracích ploch a předpokládanému nepříznivému počasí byla odložena utkání Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň, Baník Ostrava - SIAD Most a Chmel Blšany - FK Mladá Boleslav. ČTK to sdělil ředitel oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Fotbalové trávníky jsou zatím nezpůsobilé.

Článek

Ještě ve středu předpokládal Lubas, že kolo bude odehráno kompletní, počasí však bylo proti. "Nepočítali jsme s tím, že na promrzlou půdu spadne tolik vody v Blšanech, zatímco v Ostravě a Olomouci asi dvacet centimetrů mokrého sněhu. Nemělo cenu rozhodnutí protahovat, neboť šance na zlepšení není," uvedl Lubas s tím, že předpověď počasí na víkend není příznivá. "Na současných hracích plochách by se fotbal hrát nedal," dodal Lubas.

Spíše bahenní koupel

Ani na jednom stadionu, kde se nebude hrát, nemají kluby vyhřívaný trávník. Zápas v Ostravě se měl uskutečnit v sobotu, zbylé dva souboje byly plánovány na neděli, kdy diváci půjdou na fotbal pouze v Jablonci. O náhradních termínech se rozhodne podle Lubase příští týden.

Výkonný ředitel blšanského klubu Jindřich Rajchl musel konstatovat, že na hřišti v jeho současném stavu se hrát nedá. "Hřiště vypadá moc špatně. Je promrzlé do hloubi, ale na vrchu trochu roztáté a na bahně to klouže. Kdyby se na takové ploše hrálo, tak by to byla spíše bahenní koupel a pro hráče velké nebezpečí zranění," řekl.

Klub má k dispozici osm hracích ploch, některé s umělým povrchem, ale na žádné se nedá ani trénovat. "Za čtrnáct dnů by trávník mohl rozmrznout a snad se u nás bude moci hrát," dodal Rajchl.

Nový sníh na Moravě

Na severní Moravě udělala klubům škrt přes rozpočet nová nadílka těžkého a mokrého sněhu, která úplně rozmočila trávníky v Ostravě i Olomouci. V teplotách nad nulou navíc změkl podklad a pořadatelé k odklízení sněhu nemohou použít těžkou techniku.

"Hrát by opravdu nemělo smysl. Hřiště je nasáklé vodou a kdyby na něj vyběhli hráči, úplně by se zničilo. To už nemluvím o tom, že ohroženo by bylo zdraví samotných fotbalistů," řekl předseda představenstva ostravského klubu Jakub Kahoun. Náhradní termín začnou oba kluby teprve řešit.

V Olomouci přes noc připadlo deset centimetrů sněhu, který však při současných teplotách nad bodem mrazu taje a vpíjí se do trávy. "Povrch změkl. Stačí zlehka našlápnout nohou a objeví se voda," řekl technický ředitel klubu Jan Chladil.

Reklama