Hlavní obsah

Listkiewicz by měl zůstat šéfem sudích, tvrdí generální sekretář FAČR Řepka

Karel FeltSport.czPrávo

Stanovení termínu mimořádné valné hromady, závěry komise FIFA a UEFA, která chce odbourat dvoukomorový systém, blokující volbu předsedy, ale také složení komise rozhodčích a jmenování jejího předsedy, to budou témata úterního zasedání výkonného výboru FAČR, jak v rozhovoru pro Sport.cz a Právo potvrdil generální sekretář Rudolf Řepka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Generální sekretář FAČR Rudolf Řepka (vlevo) společně s Pavlem Nedvědem.

Článek

Stále se mluví o dluzích MŠMT vůči sportovním organizacím a svazům, tedy zejména „programu V", který se týká jejich činnosti. Kolik to dělá v případě fotbalu?

Zatím na FAČR dorazily „programy I a II", tedy reprezentace a talentovaná mládež, což je celkem 178 miliónů korun. Fotbal stále postrádá finanční dotace z dalších čtyř programů, včetně „programu V" na činnost. Tím absolutně nejdůležitějším, na který fotbal čeká, je právě „program V", který by měl být mezi 375 – 400 mil. Kč. Bez těchto financí je fotbal totálně paralyzovaný. Dále fotbal obdržel rozhodnutí na 10 miliónů z „programu VI", což jsou významné sportovní akce, konkrétně ME žen U17. FAČR v rozpočtu počítal s původně slibovanou částkou převyšující 25 mil. Kč, takže jsme už i v této položce organizace finálového turnaje ve ztrátě 15 mil. korun a musíme tyto zdroje nahradit vlastními financemi... Celková finanční situace fotbalu je nyní absolutně kritická až beznadějná.

UEFA slíbila poskytnout předčasné vyplacení peněz, které národní asociace dostávají. Už se tak stalo a za jakých podmínek?

Ano, mohu potvrdit, že jsme již obdrželi půjčku ve výši 2 mil. EUR s 2% úrokem.

Představitelé FIFA a UEFA také kritizovalI dvoukomorový systém a dali najevo, že podobně jako v Černé Hoře chtějí jeho zrušení, protože blokuje volbu předsedy. Už se ozvali jejich zástupci?

Zástupci FIFA a UEFA se nahlásili na pracovní jednání, které se v Praze uskuteční ve dnech 26.-27.6. Na zasedání se budou probírat Stanovy FAČR, jejich současné a případné návrhy nového znění, tak aby se primárně vyřešila volba předsedy a s tím spojovaná možnost patu. Zajímají se celkově o dvoukomorový systém. Zástupci obou organizací míří do Česka především z důvodu, aby FAČR pomohli tato témata společně vyřešit. Svoje závěry z jednání by chtěli následně představit celému Výkonnému výboru FAČR, jenž se koná toto úterý.

Jakým způsobem mohou „tlačit" na zrušení dvoukomorového systému?

V tuto chvíli bych v žádném případě nepředjímal, jak mohou mezinárodní organizace na zrušení dvoukomorového systému tlačit. Je na to velmi brzy a osobně věřím, že nám jedou především pomoci naši svízelnou situace vyřešit.

Dvoukomorový systém je ale zakotven ve stanovách, takže ho nelze od stolu zrušit...

Jediná cesta vede přes změnu stanov.

Pokud by byl na mimořádné valné hromadě zrušen, jak by vypadal volební systém, Morava cítí, že by měla menšinu?

Variant je opravdu hned několik, ale v tuto chvíli je skutečně velmi složité cokoli předjímat. Bude záležet na zástupcích jak Čech, tak Moravy, kteří budou na pracovním jednání komory zastupovat, potažmo delegátech valné hromady, k jaké z variant se případně přikloní.

Hodně se hovoří o odvolání předsedy komise rozhodčích Michaela Listkiewicze. Ligová fotbalová asociace ho ale chce dál ve funkci. Jak situace kolem něho vypadá?

S předsedou Listkiewiczem jsme na spolupráci předběžně domluveni. Složení celé komise, a to včetně předsedy však musí ještě schválit výkonný výbor FAČR na svém úterním zasedání. V této záležitosti však panuje konsenzus, takže nepředpokládám jakékoliv problémy.

Máte představu o termínu mimořádné valné hromady, která se musí uskutečnit do konce roku?

O termínu se zřejmě rozhodne v úterý. Zatím převládá názor zorganizovat ji v co nejlevnější variantě, tedy v Nymburku, a to zřejmě v prosinci. Chtěli bychom se totiž vyhnout jak parlamentním, tak prezidentským volbám.

Kolik lidí už ze zaměstnanců FAČR vzhledem k úsporným opatřením odešlo?

Zatím byla spolupráce ukončena s devíti fyzickými osobami, a to v období červen až srpen. O dalších organizačních opatřeních bude jednat výkonný výbor.

Kdo za FAČR jedná s partnery doma a také s oběma mezinárodními federacemi?

S obchodními partnery jednají především zástupci naší dceřiné společnosti STES, konkrétně generální ředitel Martin Malík. S FIFA a UEFA jednám já z pozice generálního sekretáře FAČR, protože mám tuto agendu ve své pracovní náplni na základě stanov.

Reklama

Související témata:
Rudolf Řepka