Hlavní obsah

Ostrava - Zlín 1:0Metelka zajistil Baníku po pěti kolech tři body

MinutaMin. Tým Hráč Akce
29. Metelka 1 : 0

OSTRAVA

Fotbalistům Baníku Ostrava stačil v 11. ligovém kole k výhře nad Zlínem jediný gól. Dal ho v 29. minutě František Metelka, který tak svým barvám zajistil po pěti utkáních bez vítězství znovu tříbodový úspěch. Baník se k němu doslova protrápil, ovšem protivník jeho slabšího dne k ničemu nevyužil; také proto už Zlín dva roky čeká na výhru z cizího trávníku.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Radost fotbalistů Baníku Ostrava

Článek

Baník přitom nebyl soupeřem k neporažení. Domácí začali rozvláčně, sice se snahou o útočný fotbal, který však před pokutovým územím narážel na zformovaný val hostů. Uzdravený Tomašák se přesto v 18. minutě po levé straně prokličkoval do vápna, ale pak ve výhodném postavení raději nafilmoval pád přes Zbožínkovu nohu a místo zakončení akce dostal žlutou kartu.

Osudovým okamžikem byla pro Zlínské 21. minuta. Bačovu zpětnou přihrávku poslal Činčala před ostravskou branku a Švach asi ještě teď nechápe, proč na brankové čáře nepostrčil míč do sítě.

To Ostrava vytěžila z minima maximum. Na konci úvodní půlhodiny vyšel domácím nacvičený signál, Markův roh přizvedl u tyče Varadi k Metelkovi, který se hlavou trefil. Snaživý Marek pak z dálky ještě zatřásl břevnem, ale to bylo z ostravské produkce na dlouho všechno.

Raškova první nula

Večeřův tým byl po návratu z kabin vyloženě pasivní. Soupeř už o půli dvakrát prostřídal, začal hrát na dva klasické hroty, ale Baník zatlačil zejména větším důrazem ve středu hřiště. Ve finální části však i hosté byli střelecky impotentní. Snad jen teč střídajícího Janíčka vylekala gólmana Rašku, který se prvním pohybem vydal na opačnou stranu a měl štěstí, že míč doskákal vedle tyče.

I ze zřejmé herní nepohody se v závěru pro Ostravu narodily možnosti k pojištění výhry. Střihavka nepřesně hlavičkoval z hranice velkého vápna, dezorientovaný Vidlička čtvrt hodiny před koncem po Markově průniku trefil tyč vlastní branky a záhy Zlámala neprostřelil ani Žůrek.

Gólman Raška poprvé v sezóně vychytal nulu. Mohl o ni přitom ještě v nastavení přijít, hosté se ale marně dožadovali po nepřehledném závaru v pokutovém území penalty za stažení Farbáka jedním z ostravských hráčů.

Baník Ostrava - Tescoma Zlín 1:0 (1:0)
Branka: 29. Metelka. Rozhodčí: Jech - Pospíšil, Ondo. ŽK: Hoffmann, Tomašák, Besta -Činčala, Janíček. Diváci: 4105.
Sestavy:
Ostrava: Raška - Marek, Klimpl, Besta, Hoffmann - Metelka, Bystroň, Lukeš (73. Slončík), Tomašák (90. Magera) - Varadi (60. Žůrek), Střihavka. Trenér: Večeřa.
Zlín: Zlámal - Vidlička, Švach, Zbožínek, Červenka - Kraus (46. Zapletal), Bača, Farbák, Šmahaj, Lukaštík (78. Opiela) - Činčala (46. Janíček). Trenér: Uličný.

Reklama

Související témata: