Hlavní obsah

Souboj kladenských gólmanů zvládl zkušenější Orct

PRAHA

Severočeské prvoligové derby mezi Chomutovem a Ústeckými Lvy okořenil souboj kladenské brankářské školy. Mezi tyče Chomutova se místo zraněné finské jedničky Lundella postavil Lukáš Cikánek, svatyni Lvů hájil o dvě generace starší Zdeněk Orct. "Ke konci jsem měl vážně dost, dostával jsem křeče do nohy," přiznal osmatřicetiletý Orct, jenž se mohl radovat z výhry 3:2.

Foto: Zdeněk Špinka/www.klhchomutov.cz

Brankář Zdeněk Orct v dresu Ústeckých Lvů

Článek

Odveta z pátého kola, ve které vyhráli Chomutovští na ledě krajského rivala vysoko 6:2, se tak vydařila Slovanu. Již v šesté minutě rozhodli svěřenci Miloslava Hořavy o zisku třech bodů. Stíhací jízdu domácí do vyrovnání nedotáhli. „První gól byl můj a od toho se zápas odvíjel. Pak jsme dostali ještě dva a bylo po zápase,“ smutnil Lukáš Cikánek na oficiálním webu.

Zatímco dvacetiletý gólman působí v Chomutově formou hostování od začátku sezóny, Zdeněk Orct byl povolán do Ústí bleskově. „Zrodilo se to velmi narychlo. Bylo mi sděleno, že Salfa (Dušan Salfický - jednička Ústí) je nemocný a nemůže chytat,“ prozradil osmatřicetiletý veterán.

Měsíc nechytal, závěr zápas však zvládnul

„Měsíc jsem nechytal, poslední týden jsem sice trénoval, ale ke konci jsem měl dost,“ přiznal o dvě generace starší Orct, který však domácím srovnat nedovolil. „Dostával jsem křeče do nohy a ruky, ale střídat v té situaci se mi vážně nechtělo,“ připomněl krušné chvíle na konci zápasu, kdy čelil šancím Skořepy, Jíry či Toivonena.

I ve vlastním oslabení si loňský finalista první ligy vytvořil tlak, přelstít Orcta však nedokázal. „Abych řekl pravdu, tak jsem Lukáše litoval. Samozřejmě jsem chtěl vyhrát, ale toto to mi připadalo až moc kruté. Po zápase jsem mu řekl, že předvedl výborný výkon,“ pochválil Cikánka jeho kladenský kolega.

Zápas o šest bodů

Cikánek poklonu opáčil. „Kluci bojovali, ale Orct nás vychytal,“ řekl. „Potřebovali jsme zkorigovat výsledek, to se nám ovšem povedlo jen na 2:3. Byl to zápas o šest bodů, Ústí nám odskočilo,“ mrzelo Cikánka, jenž nastupoval v letošním ročníku také v extralize za Kladno.

„Musím hráče pochválit za bojovnost, za touhu vyhrát. V zápase jsme skoro dojeli na šance, Chomutov jel čtyři samostatné nájezdy, ale Zdeněk Orct chytal výborně,“ oddechl si po utkání ústecký trenér Hořava, jehož svěřenci okupují třetí příčku a odpoutali se od Chomutova na rozdíl sedmi bodů.

Pešout doufá, že prohra tým zocelí

Po sérii osmi výher v řadě chomutovský trenér Pešout doufá, že prohraný duel s týmem okolo kapitána Miroslava Hlinky nazacloumá. „Věřím, že utkání mužstvo zocelí a budeme pokračovat ve výkonech, jaké jsme předváděli dosud,“ uvedl bývalý kouč reprezentační osmnáctky, s níž zažil vzestup i pád.

Reklama

Související témata: