Hlavní obsah

Duda prožil v Chomutově skvělý prvoligový start

CHOMUTOV

Hokejový rebel Radek Duda má za sebou úspěšnou premiéru v první lize. Dvěma góly a jednou asistencí pomohl týmu Chomutova k vítězství nad Hradcem Králové (4:2). Naznačil, že se může stát hvězdou druhé nejvyšší domácí soutěže. Ostatně, to si od něj slibují i v klubu, jemuž je vděčný za šanci poté, co skončil v Českých Budějovicích.

Foto: Josef Pešout, Právo

Radek Duda

Článek

„Prvních deset minut jsme měli tlak a vytěžili jsme z toho jediný gól. Ve druhé třetině jsme odskočili o dvě branky, což jsme chtěli. Ve třetí části jsme hráli zbytečně nahoru-dolů, dávali jsme soupeři naději. Nebýt Hanuljaka v naší brance, tak Hradec odjel s body. Je to začátek, musíme se poučit a hrát takticky. Hokej byl určitě pohlednější, než co jsme předváděli v přípravě,“ ohlédl se Duda za zápasem.

Vlastní bilanci, kterou přispěl k vítězství, nepřeceňoval. „Ale kdybych řekl, že mě to netěší, tak bych lhal. Nikdy se moc nechválím. Spíš hledám nedostatky. Milan Procházka mi krásně přihrával a já jsem netrefil prázdnou branku. To musím proměňovat. Od toho na ledě jsem, abych zúročoval snahu spoluhráčů. Každá střela, která se neujme, to je jako špatná přihrávka,“ přemítal zkušený útočník.

„Celý den jsem se cítil parádně a těšil se až to vypukne. Liga má jinou atmosféru než příprava. Konečně se o něco hraje,“ liboval si Duda, který vytvořil elitní lajnu s Milanem Procházkou a Milanem Kraftem. Všichni tři ještě v loňské sezóně hráli v extralize.

„Kraft dává hře myšlenku jako centr. Vyhrává vhazování a je silný na puku. Procházka je dříč. Takové hráče mám moc rád. Vzadu jsou obránci Bombic s Pulpánem. Trochu nám to tam vázlo, ale jsme na dlouhé cestě, ale když se budeme doplňovat, tak to dopilujeme a bude to dobré. Můžeme hrát určitě ještě lépe,“ přesvědčoval forvard.

Do sezóny šel s pokorou

Jak se mu líbí první liga? „Odehrál jsem pár přípravných zápasů a jeden mistrovský. První liga je přece jen pomalejší, než extraliga. Ale když v první lize proti sobě nastoupí první lajny, tak je tempo srovnatelné. Největší rozdíl vidím ve vyspělosti hráčů a v taktice. Hokejisté v extralize jsou vyzrálejší. Do první ligy jsem šel s pokorou, protože je v ní dost dobrých hokejistů. Není lehké se prosadit. Když jsem se o tom bavil s Vencou Prospalem a Radkem Dvořákem, kteří před několika lety hráli za Budějovice tuto soutěž, sami říkali, že to byl tenkrát pro ně těžký rok. A asi se na tom nic nezměnilo. V téhle době umí bruslit už úplně každý a je to o srdíčku a bojovnosti,“ zamyslel se Duda.

Nestýská se mu po extralize? „Kouknu se na výsledky. Ale na to, v jaké jsem byl situaci, jsem šťastný v Chomutově. Vytrhl mi trn z paty a já jsem jim za to nesmírně vděčný. Sezónu chci odmakat a vrátit jim důvěru. Představa, že bych každý den vstával v pět hodin, jen trénoval v Budějovicích a díval se na kluky, jak hrají, to by bylo psychicky hodně těžké. Jsem rád, že si můžu zahrát v Chomutově. V týdnu jsou jen dva zápasy, musím dál tvrdě trénovat. Přijdou složitější zkoušky, ale chci být na ně připravený,“ uzavřel chomutovský lídr.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.