Hlavní obsah

Bukač o demisi ve Slavii: Hráči mají sociální problémy, navíc ručím za jejich zdraví

Praha

Finanční problémy v hokejové Slavii, kvůli kterým se klub plánuje zbavit více než poloviny hráčské kádru, ale i sobotní zápas druhé nejvyšší soutěže v Prostějově, ke kterému za dospělý tým červenobílých nastoupili junioři, přestože už měli v daný den v nohách zápas své kategorie. To jsou hlavní důvody, proč Luděk Bukač mladší dnes rezignoval na post sportovního manažera klubu.

Luděk Bukač o problémech ve SlaviiVideo: Sport.cz

 
Článek

Zvažoval jste dlouho tento krok?

Už nejsem schopen mužstvo ovlivňovat po sportovní stránce. Nejsem tu sice od řešení financí, ale cítím, že hráči mají velké sociální problémy. Mají své rodiny, musejí platit bydlení a tahle situace je strašně tíží. A když profesionál nemá čistou hlavu na sport, je velmi těžké podávat adekvátní výkony. Když se hráčům jeden den oznámí, že jich bude nadpoloviční většina končit... Nikomu; hráčům, trenérům ani sobě; takovou situaci nezávidím.

K sobotnímu zápasu do Prostějova hráči A-týmu neodcestovali údajně kvůli tomu, že jsou nemocní...

V sobotu ráno za mnou přišli, že nejsou schopni hrát. Informoval jsem je, že musejí jít k doktorovi. Jestli pan Pitter (člen představenstva klubu) řekl, že viníkem nastalé situace jsem já, je to velmi těžké obvinění, ke kterému se nějak postavím.

Jaké jste měli s Pitterem vztahy?

Vždycky jsem provedl to, co mi bylo řečeno. Hráče jsem informoval o finanční situaci. Za sebe říkám, že co se týká sportovní stránky, byla to bezproblémová spolupráce, měl jsem volnou ruku. Jediné, s čím jsem nesouhlasil, bylo, aby hráli junioři dva zápasy v jeden den.

Nebylo tedy lepší zažádat na hokejovém svazu, aby byl zápas v Prostějově odložen?

Když se mužstvo hromadně odebere k doktorovi s virózou nebo jinými problémy, mohli jsme na svaz nahlásit, že nejsme ze zdravotních důvodů schopni nastoupit a neměli jsme hrát. Ale to není moje rozhodnutí. Samozřejmě uznávám, že není ideální, aby kluci (junioři) odehráli během osmi hodin dva zápasy. Neslučuju se s tím a nechci být za to odpovědný. Rodičům ručím za zdraví hráčů naší mládeže, naštěstí se zápas v Prostějově obešel bez zranění.

Dokážete odhadnout, co bude se Slavií dál?

To není otázka na mě, není to moje starost. Poté, co se loni spadlo z extraligy, jsme tu s realizačním týmem odvedli dobrou práci. Dali jsme dohromady konkurenceschopné mužstvo, dostali se do baráže, bohužel jsme ale do extraligy nepostoupili. I teď jsme poskládali dobrý tým, hráči prokázali charakter. Výhrady jsem měl jen k utkání s Mostem (domácí prohra 1:4), jinak kluci za Slavii položili srdce.

Reklama

Související témata: