Hlavní obsah

VIDEO: Nejkurióznější vlastní góly v hokeji

PRAHA

Vstřelit si vlastní branku znamená pro každého viníka v jakémkoliv kolektivním sportu pořádnou potupu. A i když to fanouškům často připadá zcela nepochopitelné, takové věci se stávají. A to i v hokeji, kde by se mohlo zdát, že překonat vlastního brankáře, který zaplní většinu své svatyně, je takřka nemožné. I oni však někdy nestačí kroutit hlavou nad "uměním" svých spoluhráčů.

Článek

Naposledy se nechvalně proslavil obránce Montrealu Ryan O´Byrne, jenž v pondělním zápase NHL proti New York Islanders poslal puk ke své brance, tak jak se to stává mnohokrát. Jenže O´Byrne si vybral okamžik, kdy gólman Montrealu Carey Price už byl na střídačce kvůli signalizovanému vyloučení hostů.

"Když jsem posílal puk k brance, nedošlo mi, že tam Price už není," vykládal zdrceně O´Byrne, jehož jméno posměšně skandovali fanoušci v Bell Centre. "Co se stalo, stalo se. Ryan je silný, vzpamatuje se z toho. V hokeji to tak občas bývá. Jednou jste za hrdinu a jindy zase za nulu," tvrdil dlouholetý bývalý hráč NHL a v současnosti trenér Canadiens Guy Carbonneau.

Ostatně ještě "lepší" kousek se povedl obránci Caroliny Niclasi Wallinovi. Švédský bek si v zápase s Washingtonem nevšiml, že rozhodčí signalizují vyloučení v neprospěch soupeře a hned jak dostal puk, tak jej od půlky kluziště poslal ke své brance, kterou nikdo nehájil.

Smith skóroval o svého brankáře Fuhra

Ovšem skórovat můžete i do branky, kde váš gólman skutečně je. Přesvědčil se o tom už před 22 lety pozdější elitní bek NHL Steve Smith v play-off proti Calgary. Zadák Edmontonu si dojel za svou branku pro puk a okamžitě jej křížně rozehrál vpřed. Jenže tak zbrkle, že trefil před sebou nohu brankáře Granta Fuhra, který už neměl šanci vlastnímu gólu zabránit. Něco podobného se povedlo i Chrisi Phillipsovi ve finále Stanley Cupu 2007 s Anaheimem.

V březnu letošního roku bojoval Washington o postup do play-off s Pittsburghem a 28 vteřin před koncem normální hrací doby byl stav nerozhodný 2:2. Pak nastala skrumáž před domácí brankou a útočník Nicklas Bäckström ve snaze odvrátit přihrávku Crosbyho napálil puk přesně k tyči Huetovy svatyně. Bryan McCabe z Toronta zase před rokem v prodloužení zápasu s Buffalem máchl hokejkou před svou brankou tak šikovně, že srazil puk za svého brankáře Raycrofta.

Japonec se na okamžik i radoval

Vlastní branky padají i při mezinárodních zápasech. Na posledním mistrovství světa v Kanadě prohrávali ve čtvrtfinále Švýcaři s Ruskem 0:2, když se po buly v obranném pásmu Švýcarů napřáhl Philippe Furrer s tím, že puk odpálí pryč od zadního mantinelu. Samozřejmě to dopadlo tak, že se trefil přesně mezi pravou tyčku a betony svého gólmana.

Asi nejslavnějším autorem vlastního gólu se však stal neznámý Japonec Nobuhiro Sugawara na MS 2004 v Praze a Ostravě. Když dánský útočník Morten Green provedl v zápase s Japonskem výpad po pravé straně, našla jeho přihrávka před branku jako prvního obránce Sugawaru, který nekompromisně poslal puk do vlastní odkryté svatyně. Totálně zmatený hráč dokonce nejprve zvedl ruce nad hlavu na oslavu, než mu za pár vteřin došlo, že přispěl k porážce svého týmu 3:4.

Escobar za vlastní branku doplatil životem

Kanadská televize TSN kdysi nabídla svým divákům přehled nejznámějších vlastních gólů, kde nechyběl ani dezorientovaný hráč amerického fotbalu Jim Marshall běžící s míčem na zcela opačnou stranu hřiště. Ve fotbale byl pak nejsmutnějším okamžikem vlastní gól Andrése Escobara, po kterém Kolumbie prohrála s USA a byla z turnaje vyřazena. Escobar se stal následně terčem urážek vlastních fanoušků a deset dní po osudném zápase jej v Medelínu kdosi zastřelil.

Reklama

  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko