Hlavní obsah

Jandač: V nároďáku musí všichni hrát v každém zápase naplno

Přátelská dvojutkání na Slovensku se české hokejové reprezentaci vůbec nepovedla, pošramocenou reputaci může národní tým napravit před blížícím se mistrovtsví světa ve Švýcarsku proti výběru Německa. "S vystoupením proti Slovensku samozřejmě nejsme spokojeni, musíme zvednout hlavně nasazení hráčů," burcuje asistent hlavního trenéra Josef Jandač.

Článek

V čem byl hlavní kámen úrazu v utkáních na Slovensku, kde národní tým prohrál 1:4 a 1:5?

Nebyli jsme odolní v osobních soubojích, to byly hlavní aspekty, v kterých nás Slováci přehráli. Složení mužstva navíc nemáme nejsilnější. Hráči jako Hlinka, Klepiš nebo Kutlák ale určitě mužstvo zkvalitní. Slovensko hrálo ve složení, kdy mají dvě a půl nebo tři pětky připravené a další čtvrtá o MS hodně bojuje.

Čím si vysvětlujete, že hráči do utkání nedali vše?

Máme hráče, kteří mají odehráno na evropské scéně a vzhledem k programu jsme potřebovali začít co nejdříve trénovat. Pro tyhle kluky to může být demotivující. Hráči mladší věkové kategorie jsou sice bojovní, ale hokejově to není úplně dostačující pro mezinárodní scénu.

Na druhou stranu jde přeci o národní mužstvo, neměla by to být motivace sama o sobě?

Ano, hráči by měli hrát v každém zápase naplno. Navíc nikdo neví, jakým směrem se bude nominace vyvíjet. Někdo odmítne nebo se nebude moci zúčastnit kvůli rodinným či zdravotním důvodům a najednou se pro některé hráče cesta otevře. Přišli jsme na start a někdo uběhne kratší trať a někdo se zastaví až na mistrovství světa.

Hlavní trenér Růžička se nechal slyšet, že nejvíce vrásek mu dělají brankáři, souhlasíte?

Jsme v situaci, kdy probíhá generační obměna gólmanů a nezbývá nám nic jiného než zkoušet mladé brankáře. Na dvou turnajích Euro Hockey Tour chytal Kopřiva výborně. První polovinu soutěže chytal výborně i na klubové úrovni, ale druhou polovinu měl horší.

Jak vidíte tedy šance Kopřivy dostat se na světový šampionát?

Proti Slovensku Kopřivovi zápas nevyšel a navíc v tréninku nevypadá úplně nejlépe. Proto jsme také povolali Pruska, který je jediný gólman zkušenější kategorie a chytal pravidelně a slušně. Prusek se nám i celkem líbil a počítali jsme s ním, ale uvidíme, jak se bude vyvíjet jeho zranění.

Jak vidíte šance Pruska dostat se do Švýcarska?

Věřím, že Prusek by mohl mistrovství stihnout a jeho zranění nebude tak vážné a zdlouhavé. Bude probíhat rekonvalescence a záleží, za jak dlouho se dá dohromady, aby stihl něco natrénovat.

Otázka brankářů je tedy zatím otevřená...

Určitě, uvidíme také, jak se bude vyvíjet situace ohledně Vokouna. Do Německa máme mladé gólmany jako Štěpánek, Kopřiva a Salák. Ve hře je samozřejmě také Mensator, který hraje s Karlovými Vary finále extraligy.

Máte představu kdo proti Německu představí mezi třemi tyčemi?

Představa je taková, že oba zápasy neodchytá jeden gólman. Týden je navíc dlouhý a někomu se může něco stát.

Dají se čekat v zápasech s Německem nějaké změny v sestavě?

Se sestavou zamícháme. Uděláme čtyři pětky, které budou hrát a zbytek bude normálně zapojený do tréninku, ale ne do nácviku herních situací.

Reklama