Hlavní obsah

Méně zákeřností v hokeji. Extraligoví kapitáni podepíší Chartu fair play

PRAHA

Chartu fair play podepíší během prosince kapitáni všech 14 týmů v hokejové extralize, čímž odstartují kampaň, která má podpořit základní myšlenky správného chování na ledě i mimo něj. Devět základních bodů obsahující listina apeluje hlavně na dodržování pravidel a chce vymýtit simulování i zákeřné fauly a má viset v šatně každého mužstva.

Foto: hcsparta.cz

Hokejista Sparty David Výborný

Článek

„Fair play má být především o vzájemném respektu všech lidí kolem hokeje, nejen hráčů, ale i rozhodčích a fanoušků,“ míní sparťanský kapitán David Výborný. „Fair play by se mělo ve sportu za každé situace ctít. Jde o důležitý morální princip, jehož pojetí sice vychází z každého člověka, ale jsem rád, že vznikl projekt, který fair play podpoří a mohl by i pozitivně ovlivnit atmosféru na hokeji, tvrdí předseda komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje Ondřej Fraňo.

„Myslím, že je to hlavně ve výchově. Tak, jak se chováme ke spoluhráčům, bychom se měli chovat i k protihráčům. V dnešní době, kdy se hodně kouká na peníze, výsledky a body, by se nemělo zapomínat na to, že na ledě proti sobě stojí jen lidé a všichni i v hledišti, by se k sobě měli chovat slušně,“ říká kapitán Slavie Petr Kadlec. „Myslím, že se u nás hraje docela fér. Některé zákroky na hlavu bych ale určitě přísně trestal, klidně i peněžitě,“ konstatuje Výborný.

Připojit své podpisy k chartě mohou i fanoušci. „Za nedodržení principů charty není uložena žádná sankce, ale bude to hodně o osobním přístupu, aby každý člověk, který ji podepsal, pak obstál před svým svědomím,“ říká Hana Kovářová, marketingová ředitelka České pojišťovny, která v pozici partnera českého hokeje celou kampaň zaštiťuje. „Fair play by měla být nejen ve sportu, ale i v každodenním životě,“ uzavírá Výborný. <tbody><tr class="highlight"><td>Charta fair play </td></tr><tr><td>Jsme hrdi na historii českého hokeje a děláme všechno pro to, abychom přispívali k jeho dobrému jménu. </td></tr><tr><td>Hrajeme vždy naplno a podle pravidel. </td></tr><tr><td>Naším cílem je radost ze hry pro nás i všechny, kteří nás sledují.</td></tr><tr><td>Respektujeme rozhodčí, protihráče, trenéry i fanoušky.</td></tr><tr><td>Podvody, simulování a zákeřné fauly nejsou naším stylem.</td></tr><tr><td>Za největší zločin považujeme úmyslně zranit protihráče.</td></tr><tr><td>Během zápasu, tréninku i mimo mantinely jsme stále dobrým příkladem ostatním.</td></tr><tr><td>Ceníme si všech, kteří umí přiznat svou chybu nebo přestupek.</td></tr><tr><td>Nejen vítězství, ale i porážky neseme hrdě, nesnižujeme se k výmluvám a nevyhýbáme se odpovědnosti za své chyby.</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata:
Charta 77
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko