Hlavní obsah

Hokejové spory až u prezidenta

PRAHA

Také prezident republiky Václav Klaus se už zajímal o spor hokejového svazu s firmou Teleaxis a potíže s televizními přenosy z hokejového šampionátu v příštím roce. Při čtvrteční audienci na Pražském hradě mu krizovou situaci popisoval i svazový šéf Karel Gut.

Článek

"Nebylo to ovšem žádné pozvání na kobereček, jak jsem se také někde dočetl. Naše schůzka byla již déle plánovaná," vypíchl předseda Českého svazu ledního hokeje, jehož potěšilo, že prezident přijal nad šampionátem záštitu.

Zástupci svazu nejdříve prezidentovi předali červený dres se jmenovkou a číslem jedna a zasmáli se do fotoaparátů. Pak už se odebrali k jednání, jež se nakonec protáhlo na třičtvrtě hodiny. Hlavu státu nejvíce zajímaly problémy, které ohrožují přípravy hokejového mistrovství. "Zejména potíže ohledně přenosů České televize," prozradil Gut a hned nastínil řešení.

"Ideální by bylo, kdyby se sešli generální ředitelé Sazky a České televize. My jako svaz musíme zajistit prostory pro přenosy, ale nikde není psáno, jestli za peníze nebo zdarma. Myslím si však, že šéfredaktor sportu ČT Otakar Černý přehání. Strašit lidi, že přenosy nebudou, se nemá," čílil se Gut, ale přiznal, že žádný krizový plán svazu ohledně přenosů neexistuje.

Černý se na Guta zlobí

Právě šéf sportu ČT Černý schůzku nejvyšších představitelů Sazky a ČT uvítá, ale Gutovým vyjádřením tvrdě oponuje. "Pan Gut lže, kudy chodí. Sám mi volal, proč napadám starce ,a že je proti šéfovi Sazky Aleši Hušákovi bezmocný," popisoval rozhovor se svazovým šéfem. "Prý také požádá předsedu IIHF Fasela, aby za něj věc řešil. Gut se prostě bojí," dodal rozčileně Černý.

Na problémy se zajištěním přenosů se také Guta již švýcarský diplomat dotazoval. Fasel byl v Praze kvůli MS několikrát, ale zatím jenom v nedostavěné Sazka Aréně krájel slavnostní dorty a chrlil superlativy na halu.

"Jediným partnerem v souvislosti s konáním mistrovství světa je pro nás Český svaz ledního hokeje," poskytl ČTK oficiální vyjádření IIHF její mluvčí Szymon Szemberg "Ze smlouvy vyplývá jeho pořadatelská povinnost kompletně zajistit arénu pro účely šampionátu," tvrdí zástupce IIHF.

Nájem míst neobvyklý

Sazka údajně měla za rozmístění kamer a přenosových vozů v prostorách Arény po České televizi až sto milionů korun, což ovšem představitelé loterijní společnosti popírají. "Jsou to spekulace. Pronájem za nějaké peníze bude, ale částka, která byla zmiňována, je zcela mylná. A nikdy žádné oficiální jednání na toto téma neproběhlo," vyjádřil se ředitel propagace Sazky Josef Prouza.

Platit za nájem míst pro kamery v hale, která hostí zápasy hokejového mistrovství světa, je ovšem krajně nezvyklé. Nedělo se to při MS v Petrohradě v roce 2000, ani o rok později v Hannoveru.

Problémy s Kovarčíkem

Velkým problémem hokejového svazu je ale i spor s Telaxisem. Gut po schůzce s prezidentem popřel, že by na Klausovi bylo znát, že se šéfem firmy Kovarčíkem je starý známý a má s ním nadstandardní vztahy.

"Sešel jsem se s majitelem Teleaxisu asi pětkrát a on vždy říká, že zajistí peníze a souhlasí s naším řešením. Každý jeho následný písemný návrh však vypadá jinak. Když řekl, že pokud neprodloužíme smlouvu, nedá nám peníze, zdálo se mi to už příliš silné," uvedl svazový předseda.

Právě šéf Teleaxisu Kovarčík o Gutovi ve středu prohlásil, že je na hokejovém svazu starým mužem ve vleku Kusého, Koželuha či Urbana. "Přál bych mu, aby v mých letech vypadal stejně," dodal rozšafně Gut, který se nedomnívá, že by spor s Telaxisem ohrožoval konání šampionátu.

"Dostalo nás to do finančních potíží, to ano, ale my jsme schopni je řešit," domnívá se Gut. Jak, to šestasedmdesátiletý svazový šéf po hradní audienci nedodal.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko