Hlavní obsah

Frolík platí za největší hvězdu juniorů

PRAHA

Téměř polovina juniorských reprezentantů, pro něž zápasem s Německem začíná ve švédském Angelholmu MS osmnáctiletých, má z této sezóny zkušenosti s extraligou dospělých. I to dává českým mladíkům reálnou šanci na úspěch. Největší hvězdou týmu je kladenský Frolík, který se představí už na pátém mládežnickém šampionátu.

Článek

Frolík hrál nejen dvakrát za juniory, ale opakovaně byl také v reprezentaci do 20 let a nyní povede elitní řadu, když na křídla dostal vsetínského Květoně a spoluhráče Tlustého, kandidáta ceny pro nejlepšího nováčka extraligy.

"Máme dost silný tým, abychom mohli uvažovat o medaili. Nesmíme ale nic podcenit. Po Němcích nás čeká další z outsiderů Bělorusko, což je trochu ošemetné, protože na začátku mají všichni dost sil i chuti," uvedl trenér Martin Pešout, jehož svěřenci pak ve skupině potkají ještě minulé zlaté USA a Rusko. "To budou dvě těžká utkání, ale chtěli bychom z první příčky jít přímo do semifinále," přiznal kouč, jenž za favority považuje Kanadu a domácí Švédy.

Na šampionát přijeli čeští junioři autobusem, kterému dali přednost před letadlem i kvůli přesunům v dějišti, neboť se hraje ještě v Halmstadu. "Frolíkův útok se zdá velkou zbraní, ale máme i další ofenzívně silné hráče jako Kazatele či Látala. Z obránců už nakoukli do extraligy Růžička, Štich či Prokop. Během sezóny se osvědčil i brankář Neuvirth. Preferujeme týmový projev s důrazem na disciplínu," uvažuje trenér, jenž do nominace zařadil i syna slavného otce V. Růžičku a v kanadské juniorské lize působícího Bartoše. Naopak musel oželet zámořskou posilu Řepíka, kterého klub neuvolnil.

Nominace ČR do 18 let:
Neuvirth (Sparta), Kovář (Č. Budějovice) -D. Růžička (Kladno), Štich (Plzeň), Drbohlav, Jebavý, Višňák, L. Lang (všichni Slavia), Prokop (Vítkovice), Ostrčil - D. Květoň (oba Vsetín), Frolík, Tlustý, Kazatel, Látal, Voráček (všichni Kladno), V. Růžička, Sklenář (oba Slavia), Roman (Vítkovice), Kuběna (K. Vary), Bartoš (Saint John/Kan.), Semorád (Pardubice), Kupec (Sparta).

Reklama