Hlavní obsah

Prostějovskému hokejistovi Fojtíkovi hrozí mezinárodní zatykač

OLOMOUC

Bývalému prostějovskému hokejistovi Josefu Fojtíkovi, který v lednu na olomouckém zimním stadionu napadl hokejkou fanouška, hrozí mezinárodní zatykač. Nepřebírá totiž soudní zásilky a momentálně se údajně nachází v Americe. Informuje o tom čtvrteční Olomoucký deník.

Článek

Případ napadení fanouška má již na stole soudce. Hlavní líčení, které bylo plánováno na příští týden, však musel odročit. "Z důvodu neznámého pobytu obžalovaného jsme případ odročili na neurčito. Museli jsme odvolat 11 svědků a soudního znalce," řekl deníku místopředseda Okresního soudu v Olomouci Petr Bednář.

Podle deníku Fojtík údajně odjel do USA, kde dříve hrával hokej. Soud nyní zvažuje vydání mezinárodního zatykače. Ačkoli původně nebyl k vazbě hokejisty důvod, nyní si může posedět ve vydávací vazbě v Americe a pak i v České republice. "Mezinárodní zatykače nejsou nic neobvyklého, jen v kauzách, které mám nyní na starosti já, se uvažuje o dalších čtyřech," doplnil soudce Bednář.

Až dva roky vězení

Už v červnu rozhodl soud ve zkrácené formě bez hlavního líčení o jeho vině a uložil mu podmíněný trest. Trestní příkaz si ale Fojtík nepřevzal a žalobkyně i obhájce proti němu podali odpor. Soudce proto nařídil hlavní líčení.

Ani předvolání k soudu ale hokejista nepřevzal. Až po dlouhých týdnech, kdy ho hledala policie v místě trvalého i přechodného bydliště, informoval jeho obhájce soud o tom, že Fojtík je v USA. Vyjádření jeho otce a obhájce v jedné osobě se deníku nepodařilo získat.

Incident se stal letos 11. ledna. Na Fojtíka, kterého během zápasu s Olomoucí poslal rozhodčí na trestnou lavici, pokřikoval divák sedící za ní. Hokejista se neudržel a holí mu rozbil hlavu. Po pěti měsících vyšetřování na něj státní zástupkyně podala obžalobu z trestného činu ublížení na zdraví.

V krajním případě by mohl jednadvacetiletý sportovec strávit i dva roky za mřížemi. Peněžitý trest mu pro změnu v březnu uložil prostějovský okresní soud za to, že loni v opilosti napadl před barem muže a rozbil mu auto. Proti rozsudku se Fojtík odvolal.

Reklama

Související témata:
  4 : 0 Kanada - Česko 4 : 0 přestávka Živě
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko zítra 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko