Hlavní obsah

Vítězové turnaje Karjala Finové berou do Moskvy beka Karalahtiho

HELSINKY

Zkušený obránce Jere Karalahti bude nejvýraznější postavou finského týmu na turnaji Channel One Cup v Moskvě, jež je druhým dílem série Euro Hockey Tour. Oproti domácímu turnaji Karjala, který výběr Suomi v polovině listopadu vyhrál, udělal kouč Jukka Jalonen v nominaci několik změn, pozornost však poutá především zařazení kontroverzního beka, který naposledy reprezentoval v sezoně 2006/07.

Foto: Molly Riley, Reuters

Radost hokejistů Finska.

Článek

Finové budou v Rusku obhajovat prvenství z úvodního klání sezony a také z moskevského turnaje, který před rokem vyhráli, hned s pěti nováčky. Jsou jimi brankář Eero Kilpeläinen, obránce Janne Jalasvaara a útočníci Petteri Wirtanen, Antti Tyrväinen a Masi Marjamäki. Naproti tomu Karalahti bude se 109 reprezentačními starty naopak jednoznačně nejostřílenějším členem výběru.

Pětatřicetiletý Karalahti, který má na kontě i 149 startů v NHL za Los Angeles a Nashville, hájí v současnosti dres finského klubu Espoo Blues. A vede si výtečně - v 25 zápasech si připsal 17 bodů za šest gólů a 11 asistencí. Pro domácí podnik ho sice Jalonen v nominaci ještě opomněl, nyní mu však dává novou šanci.

Karalahti byl v letech 1998 a 1999 členem All Star týmů mistrovství světa. V minulosti se však nechvalně proslavil také mimo hokejové arény. Kromě jiného se musel podrobit několika odvykacím kúrám kvůli závislosti na alkoholu a drogách, což také v roce 2002 stálo za jeho odchodem z NHL. Byl potrestán podmínkou za obchodování s kokainem a amfetaminy, finanční pokutu mu před dvěma lety vyměřil soud za užívání kokainu.

Finové zahájí Channel One Cup 16. prosince v domácím prostředí v Espoo proti českému týmu, poté narazí po přesunu do Moskvy v sobotu 18. prosince na Švédsko a v neděli uzavřou vystoupení na turnaji soubojem s Rusy.

Nominace:
Brankáři: Iiro Tarkki (Espoo), Eero Kilpeläinen (Pori),
obránci: Jere Karalahti, Oskari Korpikari (oba Espoo), Ville Uusitalo (Pori), Olli Malmivaara (Jyväskylä), Janne Jalasvaara (Kuopio), Topi Jaakola (Lulea/Švéd.), Juuso Hietanen (Brynäs/Švéd.), Ilkka Heikkinen (Novosibirsk/Rus.),
útočníci: Ossi Louhivaara, Juha-Pekka Hytönen (oba Jyväskylä), Perttu Lindgren (Lukko Rauma), Masi Marjamäki (Ilves Tampere), Janne Lahti (Jokerit Helsinky), Petteri Wirtanen (IFK Helsinky), Antti Tyrväinen (Lahti), Ville Viitaluoma (Hämeenlinna), Leo Komarov (Dynamo Moskva/Rus.), Janne Pesonen (Kazaň/Rus.), Mika Pyörälä (Frölunda/Švéd.), Teemu Laine (HV 71/Švéd.), Mikko Lehtonen (Skelleftea/Švéd.).

Reklama

Související témata: