Hlavní obsah

Hráči o chybách vědí, chceme jim dát šanci, říká Paleček před Ruskem

Nezvykle se ujal slova asistent, Josef Paleček odpovídal na otázky po zveřejnění nominace na ruský hokejový turnaj Channel One Cup. Hlavní trenér Alois Hadamczik v tu dobu trávil čas doma, léčil se po nachlazení. „Ráno jsme spolu hovořili, trochu se mu přitížilo,“ pověděl druhý muž střídačky národního týmu. Minule skončila česká reprezentace poslední na finské Karjale, nyní přichází pokus o nápravu.

Článek

Pane Palečku, omluvili se vám někteří hráči? Chtěli jsme nominovat Kašpara a Novotného. Hlavní trenér s nimi hovořil, ale mají drobnější zdravotní problémy. Kašpar má natržená třísla a Novotný pochroumané zápěstí. Dali jsme jim čas na léčbu. (To samé se týkalo i brankáře Saláka, který měl problémy s ramenem, doplnil Slavomír Lener).

Proto byl povolán gólman Miroslav Kopřiva ze Slavie? Má už zkušenosti z reprezentace, má stabilní výkony, žádné výkyvy.

Co situace okolo Karla Rachůnka, který se zranil před Karjalou v Budějovicích na tréninku a Jaroslavl avizovala, že příště by nemusel jet? Je pravda, že jsme s ním nepočítali, byli jsme překvapení, že nastoupil tak brzo, Karel vyjádřil přání, že by chtěl jet, neváhali jsme.

Slavomír Lener, generální manažer a šéftrenér reprezentace
"Tento turnaj je velice důležitý, není to žádná příprava, chtěli jsme vybrat nejlepší hráče. Došlo k určitým změnám k minulému turnaji, asi polovina mužstva se vyměnila, stále tam je čtrnáct mistrů světa. Jednoznačně chceme uspět. Stejný pocit máme i ze strany hráčů, což bylo vidět u těch, které jsme oslovili."

V mužstvu je opět čtrnáct mistrů světa, nemáte obavy, že zase přijde neúspěch jako minule? Nejde o stejné hráče. V prvním turnaji jsme dělali hrubé individuální chyby, teď to jsou typově jiní hráči. Budeme se snažit zaměřit hodně na obranu středního pásma a hru ve vlastním obranném pásmu. Chceme, aby hráči dodržovali to, co si řekneme. Hlavně si musí uvědomit, že chyby nás stály výsledky, tomu musíme zabránit.

S výjimkou Josefa Vašíčka nejsou v týmu urostlí útočníci, jde o záměr? Nebyl moc velký výběr. Vybírali jsme, jak se nám hráči zdáli herně. Chceme se zaměřit na určitý způsob hry. Myslíme, že jsme vybrali pracovité hráče, kteří se nebojí osobních soubojů.

Ovlivnila tuto nominaci výkonnost hráčů na finské Karjale? Hráči o svých chybách vědí. Mluvili jsme o tom. Chceme jim dát další šanci, protože jsou zkušení, mají něco za sebou. Oni vědí, že chyby dělali, věříme, že si to trošičku zapamatují.

Tomáš Rolinek s pohárem pro mistry světa.foto: ČTK/Radek Petrášek

Z tohoto důvodu jste nepřistoupili k výraznějším obměnám na druhý turnaj sezóny? Například Tomáš Vlasák kraluje statistikám v extralize, dále tu jsou mladí hráči ve Finsku - Kreps, Birner, Plíhal. Sledujeme je, ale zatím není výkonnost taková. Co se týče Vlasáka, tak o něm jsme nepřemýšleli. Hledali jsme různé možnosti, i to, že mužstvo obměníme více, ale jak jsme se jezdili koukat, tak jsme vhodnější typy nenašli. Měli jsme v merku některá jména, ale zatím jsme se rozhodli takto. 

Co jméno Jaromíra Jágra? Hlavní trenér s ním mluvil před prvním turnajem, na něčem se dohodli, proto jsme ho nyní neoslovovali. Dohoda je daná. (Jágr by se měl objevit až v posledním turnaji před mistrovstvím světa na Slovensku pozn. aut.).

V sestavě je ale Tomáš Rolinek, toto vás potěšilo? Tomáš chce jet, počítáme, že převezme vůdčí roli kapitána.

Chyběl na minulém podniku? Myslím, že trochu jo. Na mistrovství světa na hráče dobře působil.

Reklama