Hlavní obsah

Čeští hokejisté nestačili na Finsko. Mistři světa jednoznačně kralovali

PRAHA

Čeští hokejisté prohráli ve svém druhém utkání na turnaji Karjala s domácím Finskem jednoznačně 0:4. Fanoušci v Hartwall Areně v Helsinkách tleskali úřadujícím mistrům světa. Čtvrteční utkání se Švédskem vyšlo hráčům pod vedením Aloise Hadamczika parádně, vyhráli 5:2, sobotní utkání ale bylo úplně jiné. V neděli se národní tým utká ve 12 hodin s Ruskem. "Udělali jsme víc chyb než ve Švédsku, neproměňovali jsme šance. Když nedáme gól, nejde myslet na dobrý výsledek," citoval server hokej.cz útočníka Petra Průchu.

Foto: Jussi Nukari, Reuters

Finský hokejista Jesse Jönsuu (18) se natahuje za pukem, brankář Jakub Štěpánek jen bezmocně přihlíží. Z téhle situace ale gól nepadl.

Článek

Prvních dvacet minut zažili čeští reprezentanti očekávaný tlak domácích, však také do jejich sestavy trenéři pozvali třináct úřadujících mistrů světa z Bratislavy. Už ve 4. minutě poslal Finsko do vedení Immonen, brankář Jakub Štěpánek nestačil zakročit. V zahajovací dvacetiminutovce se ale ještě několikrát dostal mezi nejsledovanější muže na hřišti.

Ve 12. minutě český gólman Petrohradu zažil zmatek před brankou. Puk trefil Štěpánka do masky, poté zasáhl jeho pravý beton. Za minutu si nerozuměl s Čáslavou za brankou. Do další šance se za pár střídání probojoval opět Pesonen, který patřil s Granlundem mezi nejvíce nebezpečné.

Do šancí se dostali i hosté, ale Petružálek, Klepiš ani Koukal neuspěli, gólman Hovinen nemusel řešit obtížnější zádrhel. Po této třetině trenér Hadamczik nemohl být spokojený s obrannou hrou. S útokem ale také ne. Štěpánek si připsal třináct zákroků, jeho finský protějšek jen pět.

"Finové hráli výborně, dobře bruslili, chytře si to dávali," uznal obránce Miroslav Blaťák.

Finský útočník Janne Pesonen (uprostřed) se snaží překonat českého brankáře Jakuba Štěpánka.foto: Reuters/Jussi Nukari  

Nešťastný vstup do druhé třetiny, gól za 25 sekund

Do prostřední části čeští hráči vstoupili nečekaně a nepříjemně. Po pětadvaceti sekundách se zapsal mezi střelce opět Immonen, obránce Blaťák nešťastně tečoval a Finové se podruhé radovali. Přesně před rokem domácí porazili Hadamczikův výběr na Karjale 5:0. Co nyní? Za sedm minut se prosadil Pesonen, kterého si před českou brankou nikdo nevšímal, Finsko - Česko 3:0.

Následně museli domácí hrát v oslabení, ale do vážnějších problémů se nedostali. Jakmile hráli v plném počtu, už hrozili na druhé straně, což se líbilo fanouškům, jichž přišlo 13 850. V poslední minutě druhé části dostali Finové šanci v přesilovce, gól v této třetině ale už nepadl.

České mužstvo přežilo bez úhony nástup do třetí dvacetiminutovky. Možnost na snížení měl naopak devětatřicetiletý kapitán Petr Nedvěd, ale skóre nedokázal pozměnit.

Čeští trenéři míchali se sestavou, ale oživení se nedostavilo, naopak opět se musel předvést Štěpánek, kterého zachránila tyčka. Jönsuu projel přes celé hřiště, ale v zakončení neměl štěstí. To už měl Niskala necelých osm minut před koncem utkání - 4:0 a první domácí lajna opět kralovala a česká reprezentace se blížila debaklu z minulého roku. Porážka 0:5 jako 13. listopadu 2010 se nekonala, český tým ve druhém zápase sezóny prohrál s Finskem 0:4 a v neděli se od dvanácti hodin utká s Ruskem, které v sobotu porazilo Švédsko 4:1.

Národní tým může i přes poslední porážku finský turnaj vyhrát, ale situaci už nemá ve svých rukách. Po dvou zápasech je na třetím místě. "Musíme se na zápas připravit. Je třeba zapomenout, co se stalo, a na Rusy jít jako předtím na Švédy," dodal Průcha.

Finsko - Česko 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 4. Immonen (Mikael Granlund, Pesonen), 21. Immonen (Pesonen), 28. Pesonen (Kontiola, Immonen), 52. Niskala (Granlund, Pesonen). Rozhodčí: Nord, Persson (oba Švédsko) - Puolakka, Saha (oba Finsko). Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 11 814.
Hovinen - Vatanen, Niskala, V. Lajunen, Välivaara, Väänänen, Puistola, Jaakola, Kukkonen - Mikael Granlund, Immonen, Pesonen - Aaltonen, Kontiola, V. Peltonen - Pyörälä, Wirtanen, Enlund - Joensuu, Kuparinen, Komarov. Trenéři: Jukka Jalonen, Petri Matikainen a Pasi Nurminen.
Štěpánek - Ševc, Blaťák, Nakládal, Čáslava, Mojžíš, Zíb, Trončinský - Irgl, P. Nedvěd, Průcha - Kotalík, Novotný, Hubáček - Petružálek, Koukal, Klepiš - Kvapil, Vampola, Adamský. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Reklama

Související témata: