Hlavní obsah

Čeští hokejisté na Karjale padli, Rusové vstřelili gól deset sekund před koncem

HELSINKY

Čeští hokejisté v posledním zápase na turnaji Karjala prohráli s Ruskem 1:2. O výhře soupeře rozhodl Kuzněcov deset sekund před koncem utkání. Výběr Aloise Hadamczika obsadí na finském turnaji třetí místo, Rusko skončí první. Druhá příčka patří i přes prohru se Švédskem domácím Finům. "Je to strašná škoda. Fárali jsme šedesát minut, klukům nemohu absolutně nic vytknout. Tohle mrzí," citoval server hokej.cz kapitána Petra Nedvěda.

Foto: Kimmo Mäntylä, ČTK/AP

Český útočník Petr Vampola před ruským brankářem Barulinem na turnaji Karjala.

Článek

Do první větší šance v utkání se dostal Radulov, ale jeho bekhendová střela neohrozila Kováře v české brance. Ten prožíval premiéru v Euro Hockey Tour. Navíc proti Rusku chytal naposledy v juniorech. V prvních dvaceti minutách si nemohl na nezájem soupeře stěžovat. "Moje pocity jsou rozporuplné. Když prohrajete gólem deset vteřin před koncem, tak je to smutné," řekl po utkání Kovář.

Úvodní přesilovku si zahráli Rusové. Nikulin nebezpečně vypálil, Kovář chytil, poté Hubáček obětavě skočil na led a někteří hráči střídali až téměř po 90 sekundách. Soupeř tlačil i po skončení početní výhody, ale ruská kombinace gól nepřinesla. Barulin si na druhé straně v brance užíval nedělní polední siestu. Ta ale záhy skončila.

Šanci pět na čtyři dostal i Hadamczikův výběr. Ve 14. minutě šla na zteč speciální přesilovková lajna - Vampola, Průcha, Nedvěd, Kotalík a Blaťák. Do slibné šance se dostal kapitán Nedvěd, neuspěl. Stejně jako další pětka. Jenže Petružálek i Klepiš vytvořili tlak a následoval druhý faul Rusů, což znamenalo další dvě minuty přesilovky, z toho sedm sekund pět na tři. Přes tlak ale ani český tým nedokázal vstřelit gól.

Radost Petra Nedvěda, který Rusku na Karjale vstřelil gól v přesilovce.foto: Kimmo Mäntylä

V poslední minutě se role obrátily, Rusové šli na přesilovku, gól opět nepadl. Jenže ještě minutu početní výhody si přinesli do prostřední části.

Nedvěd a jeho třetí gól na turnaji

První větší příležitost měl na vstřelení gólu ve druhé dvacetiminutovce Klepiš, ale Barulina nepřekonal, poté se Rusové dostali pod tlak, ale hráči sborné se do větších nesnází nedostali. Změnit to mohla třetí česká početní výhoda. A tady už gól padl. Z kruhu se nemýlil kapitán Nedvěd, který vstřelil třetí gól na turnaji, navíc Rusku. Proti tomuto mužstvu hrál poprvé, a to mu je devětatřicet let.

V polovině zápasu mohlo být srovnáno, ale Kováře zachránila tyčka, Petrov nepořídil a zamířil na střídačku. Po prvním gólu se skromná návštěva v Hartwall Areně dočkala větší aktivity od obou týmů. A navrch měli Rusové, hráli přesilovku, což mělo za následek i potyčku za Kovářovou brankou, ale čeští hráči si nenechali líbit dorážení na svého gólmana. Ubránili jeho i oslabení, stále vedli 1:0. Skóre mohla změnit další česká hra s hráčem navíc dvě minuty před koncem druhé třetiny, ale soupeř se ubránil.

Poslední sekundy rozhodly

Podobný stav zažili Rusové na začátku třetí části, faul na Průchu přinesl další početní výhodu. Po dvou minutách ale Češi pátou přesilovku v utkání nevyužili. V 48. minutě se zaskvěl Kovář, který vychytal Radulova při přečíslení dva na jednoho. A horko na české straně pokračovalo, Rusové hráli přesilovku. Až patnáct sekund před koncem této výhody Češi dokázali vyhodit puk z obranného pásma, srovnání ale nenastalo.

Jakub Petružálek (na ledu) bojuje o puk s Igorem Makarovem.foto: ČTK/AP/Kimmo Mäntylä

Naopak mohlo přijít navýšení na druhé straně, když zbytečně fauloval Radulov, ale sedm minut před koncem přesilovky šel na hanbu Nakládal a Rusové měli jediný cíl - srovnat. A šest minutě před koncem se i tak stalo. Radulov 1:1, ruský útočník vstřelil čtvrtý gól na Karjale.

S blížícím koncem utkání se plnila trestná lavice, do sedmé přesilovky šli opět hráči vedení trenérem Hadamczikem, ale po dvou minutách se stav neměnil. Do konce šedesáté minuty zbývaly tři minuty a přišly další horké chvíle, dvě minuty vyfasoval Ševc. Ten si mohl oddechnout, spoluhráči s vypětím sil ubránili, ale deset sekund před koncem o všem rozhodl Kuzněcov, Rusko vyhrálo 2:1.

"Padali jsme do střel, chyběl nám i kousek štěstí. Zápas měl vyrovnaný průběh, kdyby to skončilo 1:1, asi by byl výsledek zasloužený. Takhle je to pro nás hodně trpké," dodal Nedvěd.

Česko - Rusko 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 28. P. Nedvěd (Kotalík, Blaťák) - 55. A. Radulov (I. Zubov), 60. Kuzněcov (Pěrežogin). Rozhodčí: Boman, Rantala - Hägerström, Suoraniemi (všichni Fin.). Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1. Diváci: 3794.
Jakub Kovář - Ševc, Blaťák, Nakládal, Čáslava, Mojžíš, Zíb, Trončinský - Průcha, P. Nedvěd, Adamský - Irgl, Novotný, Hubáček - Petružálek, Koukal, Klepiš - Kvapil, Vampola, Kotalík. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Barulin - I. Nikulin, Kornějev, Grebeškov, Denisov, Višněvskij, Medveděv, Čudinov, J. Birjukov - A. Radulov, I. Zubov, Širokov - Tarasenko, Šipačov, Makarov - Pěrežogin, Těreščenko, Petrov - Kuzněcov, Bodrov, Kokarev. Trenéři: Zinetula Biljaletdinov, Valerij Bělov a Dmitrij Juškevič.

Reklama

Související témata: