Hlavní obsah

Do finské reprezentace se vracejí Nummelin a Sami Kapanen

HELSINKI

Devětatřicetiletý obránce Petteri Nummelin z Lugana a o rok mladší útočník Sami Kapanen z KalPy Kuopio se vracejí do finské reprezentace, kterou čeká při Švédských hokejových hrách nevšední událost. Úvodní zápas jinak stockholmského turnaje sehraje výběr Suomi s Ruskem ve čtvrtek 9. února na olympijském stadionu v Helsinkách pod širým nebem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jakub Voráček (vlevo) v souboji s Kapanenem z Finska.

Článek

Nummelin i Sami Kapanen, mistři světa z roku 1995, se představili naposledy ve finském dresu na mistrovství světa v Německu v roce 2000, kde Finové vypadli ve čtvrtfinále s Českem. Zatímco Nummelin, jenž je rekordmanem s 15 účastmi na světových šampionátech, je o té doby stále oporou Lugana, Kapanen měl od hokeje roční pauzu.

V roce 2010 se totiž rozhodl ukončit kariéru a převzal roli výkonného ředitele klubu Kalpa Kuopio, v němž má vlastnický podíl a po skončení bohaté kariéry v NHL tam od sezony 2008/09 i hrál. V této sezoně se ale opět vrátil a v 31 zápasech si připsal 24 bodů za 12 branek a stejný počet asistencí.

V kádru Finů je celkem dvanáct mistrů světa z loňska. Druhé zlato v historii finského hokeje získali brankář Niko Hovinen z Lahti, obránci Ossi Väänänen z Jokeritu Helsinky, Lasse Kukkonen z Magnitogorsku, Topi Jaakola z Luley, Janne Niskala z Atlantu Mytišči a Pasi Puistola z Čerepovce a také útočníci Janne Pesonen z IFK Helsinky, Janne Lahti z Jokeritu Helsinky, Jesse Joensuu z HV 71, Antti Pihlström z Ufy, Juhamatti Aaltonen z Magnitogorsku a Leo Komarov z Dynama Moskva.

Po zápase s Ruskem se Finové přesunou do Stockholmu, kde je v sobotu čeká duel s Českem a v neděli severské derby se Švédskem. Výběr Suomi je po dvou turnajích Euro Hockey Tour v tabulce poslední se sedmi body a jednobodovou ztrátou na třetí Česko.

Nominace hokejistů Finska na Oddset Hockey Games v Helsinkách a Stockholmu:
Brankáři: Niko Hovinen (Pelicans Lahti), Ari Ahonen (Magnitogorsk/KHL),
Obránci: Ossi Väänänen (Jokerit Helsinky), Mikko Kousa (IFK Helsinky), Joonas Järvinen (Pelicans Lahti), Petteri Nummelin (Lugano/Švýc.), Lasse Kukkonen (Magnitogorsk/KHL), Topi Jaakola (Lulea/Švéd.), Janne Niskala (Mytišči/KHL), Pasi Puistola (Čerepovec/KHL),
Útočníci: Tuomas Kiiskinen, Sami Kapanen (oba KalPa Kuopio), Juha-Pekka Hytönen (Jyväskylä), Marko Anttila (TPS Turku), Janne Pesonen (IFK Helsinky), Jarno Koskiranta (SaiPa Lappeenranta), Janne Lahti (Jokerit Helsinky), Perttu Lindgren (Lukko Rauma), Jesse Joensuu (HV 71/Švéd.), Petri Kontiola (Čeljabinsk/KHL), Antti Pihlström (Ufa/KHL), Juhamatti Aaltonen (Magnitogorsk/KHL), Leo Komarov (Dynamo Moskva/KHL).

Reklama