Hlavní obsah

Ledová finská sprcha ve Stockholmu. Český zmar po historickém debaklu 0:7

PRAHA

Černý den prožila hokejová reprezentace ve Stockholmu. Česko prohrálo zápas na Švédských hrách s Finskem rozdílem třídy 0:7 a připsalo si největší porážku v historii. Po čtvrteční výhře nad Švédskem po samostatných nájezdech o dva dny později zápas s úřadujícími mistry světa Češi nezvládli, trenéři střídali i brankáře. Turnaj Česko zakončí utkáním s Ruskem v neděli od dvanácti hodin.

Foto: David Veis, ČTK

Smutný trenér Alois Hadamczik

Článek
Fotogalerie

Ve 4. minutě měl první větší příležitost na úvodní gól utkání Hubáček, ale z kruhu minul finskou branku. O dvě minuty později se stejný útočník už trefil, ale gólman Hovinen měl připravenou lapačku. Z následného protiútoku šli dva Finové na jednoho obránce, ale po střele se ukázal brankář Pöpperle, který si s šancí soupeře poradil.

Úvodní přesilová hra patřila českému výběru, ale gól si připsal druhý tým. První minutu početní výhody Češi hráli v útočném pásmu, ale Finové se poté zmocnili puku, jeli dva na jednoho a Pöpperlemu proklouzl puk mezi betony. Finsko se dostalo do vedení při vlastním oslabení. A nebyl konec. Za necelé tři minuty se česká obrana nestačila divit a soupeř se radoval podruhé. Pesonen upravil na 2:0.

Nervy byly na pochodu. Do potyčky se pustili Kreps a Mojžíš na české straně. Z toho všeho vyplynula čtyři vyloučení, hrálo se ale stále pět proti pěti. Nejhorší třetina národního mužstva v této sezóně skončila nakonec 0:3. V poslední minutě zahajovací dvacetiminutovky skóroval ještě Aaltonen.

Střídání brankářů, Pöpperle šel po čtyřech gólech na střídačku 

Na začátku druhé části měl Hadamczikův výběr šanci v početní výhodě, ale ani tentokrát se nedokázal prosadit a stále prohrával o tři góly. Po faulu Nedvěda mohlo být ještě hůře, Finové měli před sebou první přesilovku v utkání, ale čtvrtý gól nevstřelili. Ten přidali ve 32. minutě, Lahti zvýšil na 4:0, když obrana národního týmu opět zaváhala a Pöpperle nestačil zasáhnout. Po tomto gólu došlo v brance ke střídání, trenéři poslali do zápasu Jakuba Kováře.

Ve 38. minutě hodil holí během hry Průcha a rozhodčí nařídili trestné střílení. Komarov nedal, trefil tyčku a český tým si mohl oddychnout. Jenže horké chvíle nekončily, po další finské akci musel rozhodnout videorozhodčí a ten určil, že gól padl - 0:5 v poslední minutě druhé třetiny. Podle předváděné hry mohl přijít zvrat jen ve spojení se zázrakem.

Začátek třetí třetiny podtrhl české trápení. Po třiceti sekundách Finové přidali další dva góly a vedli nedostižným výsledkem 7:0. Po této sprše si trenér Hadamczik vzal oddechový čas, proházel formace, ale fakticky šlo jen o kosmetickou úpravu, tento zápas už měl svého jasného vítěze a musel se jen dohrát. 

Česko - Finsko 0:7 (0:3, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 10. Komarov (Hovinen), 13. Pesonen (Aaltonen, Lindgren), 20. Aaltonen (Väänänen), 32. Lahti (Niskala, Salminen), 40. Kontiola (Lahti, Salminen), 41. Niskala (Kontiola), 41. Pesonen (Väänänen, Aaltonen). Rozhodčí: Nord, Sjöqvist - Dahmén, Yletyinen (všichni Švéd.). Vyloučení: 5:5. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 3000.
Pöpperle (36. Jakub Kovář) - Kutlák, Barinka, Němec, Mojžíš, Nakládal, Krejčík, Kolář II - Irgl, P. Nedvěd, Hubáček - Kašpar, Kreps, Rolinek - Klepiš, Jan Kovář, Vondrka - Kolář I, Koukal, Průcha - od 41. navíc Novotný a Netík. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Hovinen - Niskala, Puistola, Väänänen, Eronen, Kousa, Järvinen, Kukkonen, Jaakola - Salminen, Kontiola, Lahti - Aaltonen, Lindgren, Pesonen - Pihlström, Hytönen, Komarov - Anttila, Koskiranta, Joensuu. Trenéři: Jukka Jalonen, Petri Matikainen a Pasi Nurminen.

Reklama

Související témata: