Hlavní obsah

Hadamczik: Salák byl výborný, ale platí, že proti Finům a Rusům nastoupí Pavelec

Liberec

Působil uvolněně a na tváři mu hrál úsměv. Aby ne, protože důvod k tomu měl. Kouče hokejové reprezentace Aloise Hadamczika výkon i výhra 3:1 proti Švédsku pochopitelně potěšily.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Alois Hadamczik na tréninku reprezentace

Článek

V čem hlavně jste Švédy předčili?

Byli jsme silní na puku, neprohrávali osobní souboje a dokázali se udržet v útočném pásmu. Celý zápas byl výborný a od druhé třetiny tým pracoval ještě líp. Hráči potvrdili své kvality a hlavně jsme měli vynikajícího gólmana.

Po první třetině jste ale museli být rádi, že je stav bezbrankový, soupeř vás totiž přehrával. Co jste svým svěřencům kladl o přestávce na srdce?

Že takhle hrát prostě nemůžeme. Řekli jsme si, jak změníme založení útoku, že v obranném pásmu musíme rychleji přistupovat ke kotouči a tím pádem ho neztrácet. A samozřejmě se snažit o zakládání rychlých protiútoků.

Jak se vám líbil Petr Nedvěd, který si poprvé v kariéře vyzkoušel hru na pravém křídle?

Obavy z toho, že hrál celý život centra, byly zbytečné. Dobrý hráč musí umět hrát i na křídle. Protože centr to má daleko složitější, na křídle pak není problém. Petr má také zdravý respekt k Plekancovi, je rád, že má takového centra. Spolupráci si užili.

A mladík Hertl, pro kterého šlo o premiéru v seniorské reprezentaci?

Hrál dobře. Zaujal svým klidem a podržením puku. Líbilo se mi ale víc hráčů. Kuba Svoboda, Hubáček, Irgl... I Jirka Novotný ožil oproti tomu, jak hraje ve Lvu.

Zmínil jste vynikající výkon brankáře Saláka. Není vám líto, že minutu před koncem přišel o třešničku v podobě vychytané nuly?

Já nejsem hodnocený za nuly, ale za to, jestli vyhrajeme, nebo prohrajeme. Pokud je Salák kolektivní hráč, tak je rád, že jsme vyhráli.

Nezviklal vás svým výkonem k tomu, že byste jej poslal do branky i proti Finům nebo Rusům?

Já jsem věděl, že je dobrý gólman. Do mistrovství světa máme ještě tři turnaje. Salák chytá v Evropě, a pokud nebude zraněný, může objet třeba všechny turnaje. Zatímco Pavelec může za 14 dnů odjet do zámoří. Proto bude v pátek a sobotu chytat on.

Platí, že do Turku odcestujete bez Plekance se Židlickým?

Platí.

Nezkoušel jste je přemlouvat?

Přemlouvání bylo, ale něco jsme si slíbili. Pleky jede pro tátu do nemocnice, což je samozřejmost a nemá cenu ho přemlouvat dál. Židla mi říkal, že přijede na mistrovství. Usmál se a řekl: na mistrovství mě tady máš.

Tomu skutečně věříte? Vždyť pokud NHL začne, zámořští hráči by šampionát nejspíš neměli šanci stihnout...

On přijede vždycky. I když má bolavé rameno nebo koleno... To je kluk, který je největší srdcař.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články