Hlavní obsah

Reprezentace zahajuje s Finy České hry, hráči mají poslední šanci říct si o MS

Praha

Zápasem s Finskem dnes česká hokejová reprezentace vstoupí v Brně do Českých her, závěrečného turnaje podniku Euro Hockey Tour. Svěřencům kouče Aloise Hadamczika aktuálně patří v průběžném pořadí třetí příčka, na vedoucí Rusko ztrácejí ale pouhé tři body, a tak obhajoba loňského prvenství není ztracená. Kromě toho však hráči hlavně bojují o účast na mistrovství světa ve Stockholmu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Petr Čáslava se snaží překonat finského brankáře Tarkkiho.

Článek

Českému celku se v Brně daří, loni dokončil turnaj na druhém místě, o rok dříve dokonce triumfoval. „Je tady vždycky dobrá atmosféra a hráli jsme tu dobře. Věřím tomu, že se hráči znovu vypnou k maximálnímu výkonu a proti silným soupeřům budeme hrát dobrý hokej," řekl ve středu trenér Alois Hadamczik.

Prvním sokem bude Finsko. Tedy tým, který Češi na loňském šampionátu v Helsinkách porazili v zápase o bronzové medaile 3:2. V letošní sezóně nejprve Suomi přehrál v rámci Euro Hockey Tour 1:0, pak však přišly dvě porážky 0:3 a 2:3. „Máme s nimi bilanci velmi vyrovnanou. Finové jsou dominantní v pohybu a v individuálních schopnostech. Mají v poslední době velmi dobré brankáře," poukazuje Hadamczik.

Ten má aktuálně v kádru sedmadvacet hráčů, na soupisku pro MS jich může zapsat jen pětadvacet. Kvůli posilám z NHL však tým opustí více než dva hokejisté. „Každý tady hraje o svou nominaci," hlásí kouč, že hráči mají poslední šanci přesvědčit jej, že si zaslouží být ve výběru pro šampionát. Konečnou nominaci Hadamczik vyřkne v neděli večer po posledním zápase Českých her s Ruskem.

Kapitánem Čáslava, Kovář ještě hrát nebude

„Dali jsme šanci mladým hráčům, chceme je nechat se projevit. Čekají nás zápasy Euro Hockey Tour, která má velké jméno a sledovanost. Budeme se rvát o výsledky. Mladí hráči se snaží, co můžou, a sami vidí, v čem je mezinárodní hokej jiný," prohlásil Hadamczik.

Proti Finsku se v sestavě objeví i zlínský obránce Tomáš Linhart, jenž se po prohraném finále k mužstvu připojil v úterý. To Jan Kovář z mistrovské Plzně do Brna dorazil ve středu večer a absolvuje až víkendové souboje se Švédskem a Ruskem. Duel s Finy chce Hadamczik odehrát na šest obránců a čtyři útočné formace, mimo hru zůstanou zadáci Jan Kolář, Karel Kubát, Marek Trončinský a forvardi Jiří Sekáč s Tomášem Rachůnkem. Kapitánem bude Petr Čáslava.

Utkání dnes začíná v 18 hodin, přímý přenos vysílá ČT Sport, Sport.cz  vám nabídne podrobnou on-line reportáž.

Pravděpodobná sestava ČR:
Salák (Jakub Kovář) - Mojžíš, Čáslava, Krejčík, Nakládal, Voráček, Linhart - Irgl, Novotný, Hubáček - Kašpar, Koukal, Vondrka - Hertl, Vrána, Tenkrát - Gulaš, Pech, I. Rachůnek.

Lední hokej

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 12 34 : 20 23
2 Česko 12 16 : 24 18
3 Finsko 12 25 : 25 16
4 Švédsko 12 23 : 29 15

Reklama