Hlavní obsah

Finsko - Česko 3:1Vstup do olympijské sezóny nevyšel. Češi se trápili v koncovce a Finům doma podlehli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Lehterä 1 : 0
26. Jormakka 2 : 0
30. Lehterä 3 : 0
53. Irgl 3 : 1
Záznam online reportáže

Pardubice

Vstup do olympijské sezóny české hokejové reprezentaci nevyšel. Svěřenci kouče Aloise Hadamczika se v Pardubicích na úvod Czech Hockey Games stejně jako v loňském ročníku trápili v koncovce, proti Finům se prosadili jen jednou zásluhou Irgla a nakonec museli skousnout porážku 1:3. Druhý pokus na výhru má nároďák v sobotu od 17 hodin proti Švédsku.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Fin Jori Lehterä střílí gól do sítě českého týmu.

Článek

Po téměř deseti letech se reprezentační hokej vrátil do Pardubic, na diváckém zájmu o střetnutí se to však příliš neprojevilo. Lehce přes čtyři tisícovky fanoušků v úvodu sledovaly aktivní nástup Finů, jejichž pokusy však likvidoval Salák. S přibývajícími minutami se osmělovali i Češi, zejména Novotného zakončení z mezikruží volalo po gólu, gólman Engren však bezbrankový stav uchoval.

Hadamczikovu týmu k úvodní trefě nepomohly ani dvě přesilové hry, zatímco tým Suomi zužitkoval hned svou první. Při Barinkově pobytu na trestné lavici vypálil Lepistö, Salák sice jeho ránu vyrazil, jenže kotouče se na hranici brankoviště zmocnil Lehterä, jenž neměl problém trefit odkrytou branku.

Finy vedoucí gól uklidnil a od prostřední části hry na ledě dominovali. Nejprve těsně před Salákem tečoval Jormakka nahození Kousy, v polovině utkání pak vyrobil hrubici při rozehrávce obránce Krajíček, což Lehterä potrestal třetím zásahem do levého horního růžku.

Právě Krajíček se vzápětí snažil mdlý český tým nabudit, když shodil rukavice a v pěstním souboji si to rozdal s Osalou. Fanoušci jej ocenili bouřlivým aplausem, pro oba kohouty však tímto momentem utkání skončilo.

Hadamczikovi svěřenci skutečně přidali, jenže bolest z uplynulé sezóny, tedy trápení se v koncovce, přetrvávala. Únik Petružálka zlikvidoval Engren, ve vyložené pozici zakončující Vrána pak zase přestřelil. V závěru druhé třetiny stálo štěstí při Salákovi, když Salminenův pokus skončil na pravé tyči.

Až v 53. minutě se konečně prosadili i Češi. Po Červenkově přihrávce se do útočného pásma protáhl Irgl a střelou na vzdálenější tyč vykřesal alespoň malou jiskřičku. Tři minuty před koncem zůstal gólman Salák na střídačce a proti Finům vyrukovala šestice hráčů v poli, Hubáček ale ke zklamání publika rozvlnil jen boční síť a na skóre už se nic nezměnilo.

České hokejové hry v Pardubicích, první díl série Euro Hockey Tour:
ČR - Finsko 1:3 (0:1, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 53. Irgl (Červenka, Zámorský) - 18. Lehterä (Lepistö), 26. Jormakka (Ramstedt, Kousa), 30. Lehterä. Rozhodčí: Bulanov, Olenin (oba Rus.) - Blümel, Lhotský. Vyloučení: 3:7, navíc Krajíček - Osala oba do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 4360.
ČR: Salák - Krajíček (35. Zámorský), Barinka, Němec, Čáslava, Nakládal, F. Novák - Irgl, Jan Kovář, Červenka - Petružálek, Vrána, Rolinek - Kašpar, Novotný, Hubáček - I. Rachůnek, Koukal, Vondrka - od 44. navíc Holík. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Finsko: Engren - Hietanen, Lepistö, Kousa, Mäntylä, Lajunen, Korpikari, Ohtamaa, Marttinen - Salminen, Lehterä, Osala - Savinainen, Koskiranta, Komarov - Jormakka, Ramstedt, Koivisto - Pakarinen, Wirtanen, Sallinen - od 39. navíc Mankinen. Trenér: Erkka Westerlund.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 12 33 : 19 29
2 Rusko 12 26 : 21 15
3 Česko 12 15 : 30 15
4 Švédsko 12 25 : 29 13

Reklama